19-nec-1970nx-kdyz-dva-delaji-totez
Monitory Článek 19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž... | Kapitola 3

Polášek Radek

Polášek Radek

31. 3. 2005 00:00 51

Seznam kapitol

1. Základní informace 2. Testy 3. Závěr

Pokud jste profesionál kterému záleží na maximálně věrném podání barev, případně výsledky své grafické tvorby prezentujete ostatním, jistě jste si všimli, že běžné, byť velké 19" nebo 20" ploché panely na tento úkol nestačí. Všichni, kteří takový panel pozorují z jiného úhlu než operátor, vidí zkreslené, často oranžově-šedé až inverzní barvy. I když výrobci společně uvádějí vysoké pozorovací úhly, často se jedná o menší... ehm... polopravdu - uvádí totiž úhly, kdy kontrast klesne na hodnotu 1:5 a to je pro solidní práci opravdu málo. Tam kde v podání barev končí běžná komerce (technologie TN+film), začínají nastupovat panely PVA, MVA nebo IPS. My jsme dnes testovali NEC 1970NX založený na technologii S-IPS....

Reklama

NEC 1970NX je špičkový panel vhodný spíše na profesionální využití než na hraní her. Na fotky, video, práci s 3D modelováním a renderingem, práci s Windows je skvělý. Na hry se však nehodí. Velmi dobře se na něj dívá a zobrazuje vše s největší brilantností a to ho nemusíte ani připojovat přes vstup DVI.

Poznámka: Co by se u tohoto panelu moc hodilo je funkce Pivot - otáčení na výšku (kdy u TN panelů obvykle vadí nízké pozorovací úhly ve vertikální rovině). NEC tuto možnost nabízí v modelu 1980SX, ale ten je o deset tisíc dražší.

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší vadou na kráse tohoto LCD bude asi cena - cca 14000 Kč bez DPH je v dnešní době poměrně hodně (i když na druhou stranu, před rokem by to byla za 19" LCD opravdu skvělá cena).

Když nepočítáme EIZO, některé modely SONY a iiYamy, tak je NEC 1970NX prakticky nejdražší LCD 19tkou ve své třídě a zbývá jen položit si otázku, jestli to za ty peníze stojí. Pole mého názoru záleží na osobních preferencích - pokud nehrajete hry, nepouštíte si filmy a záleží vám na věrném podání barev, pak je S-IPS asi tou jedinou volbou (nehledě na vyšší cenu, navíc panely MVA a PVA jsou ještě pomalejší) - v opačném případě se poohlédněte po klasických TN modelech (nezapomeňte, že platí: rychlejší odezva - horší úhly).

Hodnocení

od 1 do 5

Barevné podání

1,5

Stupně šedi

1,5

Doba odezvy

2,5

Pozorovací úhly

1

Vadné pixely

2

Pivot

-

Kvalita provedení

1,5

Cena/výkon

3

Výbava

1,5

Design

1,5

Celkem

1,8

Druhý závěr: Testy plochých panelů děláme dlouho a musíme konstatovat, že dosud neexistuje ideální univerzální panel vhodný zároveň jak pro hraní her, tak i na profesionální práci s barvami. Běžně dostupné TN (Twisted Nematic) typy jsou nejrychlejší, ale při pohledu ze strany a zejména zespoda rychle mění barvy a ztrácejí kontrast (snadno je poznáte podle zažloutlého odstínu bílé při pohledu ze strany). Tyto běžně dostupné panely se dobře hodí do domácnosti i na kancelářskou práci.

Dražší panely s matricí S-IPS jsou zase pomalejší (nehodí se na tmavé hry a sledování videa), navíc při pohledu ze strany získávají černé plochy modravý nádech (to je také indikátor toho, že panel je vybaven právě matricí IPS). Kladem jsou věrné barvy a široké pozorovací úhly (přesněji řečeno, jedná se o spojení obou kriterii - měření kolorimetrem ukazují, že panely TN mají také dobré podání barev, nesmíte však uhnout hlavou nebo příliš pozorně sledovat barvy na okrajích obrazovky kde je uhel pohledu nejvíce vzdálený kolmici).

Panely PVA a MVA (jejich hlavním zastáncem je Samsung) jsou dnes také poměrně zajímavé: podáním barev jsou někde uprostřed (mezi TN a IPS), nemají tendenci barvit černou do modra, na druhou stranu ani ony nejsou nijak rychlé. Při přechodu černá-bílá-černá se pohybují okolo 20ms, ale mezi odstíny šedi trvá přechod často 2-3x déle.

LCD panel NEC 1970 NX zapůjčilo české zastoupení firmy NEC, které tímto děkujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama