19-nec-1970nx-kdyz-dva-delaji-totez
Monitory Článek 19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž... | Kapitola 2

Polášek Radek

Polášek Radek

31. 3. 2005 00:00 51

Seznam kapitol

1. Základní informace 2. Testy 3. Závěr

Pokud jste profesionál kterému záleží na maximálně věrném podání barev, případně výsledky své grafické tvorby prezentujete ostatním, jistě jste si všimli, že běžné, byť velké 19" nebo 20" ploché panely na tento úkol nestačí. Všichni, kteří takový panel pozorují z jiného úhlu než operátor, vidí zkreslené, často oranžově-šedé až inverzní barvy. I když výrobci společně uvádějí vysoké pozorovací úhly, často se jedná o menší... ehm... polopravdu - uvádí totiž úhly, kdy kontrast klesne na hodnotu 1:5 a to je pro solidní práci opravdu málo. Tam kde v podání barev končí běžná komerce (technologie TN+film), začínají nastupovat panely PVA, MVA nebo IPS. My jsme dnes testovali NEC 1970NX založený na technologii S-IPS....

Reklama

Subjektivní testy

1. kategorie: Práce ve Windows

LCD panel jsme testovali cca týden v běžném provozu. Celkově nás opravdu potěšil, protože barvy a úhly jsou opravdu bezkonkurenční. Bíle se nebarví do žluta a tak práce ve Wordu je příjemná i z ostřejšího úhlu. Písmo je výrazné a dobře čitelné i přes D-Sub RGB připojení (testováno na integrované GeForce MX). Trošku rušivě může působit pomalejší odezva při rychlém scrolování. Přesto se s výraznými duchy při scrolování nesetkáte. Na práci ve Windows je panel velmi dobrý až skvělý.

2. kategorie: Hraní her

Náruživí hráči se asi budou muset poohlédnout po jiném panelu. 1970NX má poněkud slabší odezvu - celkem 25 ms (13 z bíle do černé, 12 z černé do bílé). Při rychlejší akci a skrolujícím pozadí to půjde znát. Zejména na LAN turnaje nebo party při velkém počtu fps pocítíte nedostatky panelu, přesněji S-IPS. Dalším záporem je specifické podání černé barvy panelů IPS - černá se při pohledu z boku barví do černo-fialova. Pokud by se jednalo o relativně barevnou hru typu Unreal nebo Far Cry, tak vám to asi vadit nebude, ale při hraní Doomu III si zažijete černo-fialové orgie. Na hraní her je panel dobrý až dostatečný.

3. kategorie: Grafika

EIZO je na práci s fotografiemi a grafikou lepší než NEC, protože nabízí 10-bit LUT. NEC má ale také dobré podání barev (sytost barev je výtečná) a rovnoměrné podsvícení (zajišťují čtyři lampy - EIZO používá až 6). NEC zobrazuje obrázky skvěle i v šikmých úhlech a s grafikou se na něm pracuje skvěle. Je to takové low-end EIZO pro grafiky. Na práci s grafikou a fotografiemi je panel skvělý.

4. kategorie Video

Doba odezvy 25 ms bohatě dostačuje frekvenci snímků, která se pohybuje od 24 - 30 fps (30 - 40 ms na jeden snímek). Nepoznáte žádné blikání či rozmazání při rychlejší akci. Sledovat DVD nebo HDTV na tomto LCD je opravdu úžasné - barvy hrají. Probléme jen nastává na velkých černých plochách, kdy obrazovka i v přímém pohledu chytá fialovo-modrý odstín. Na sledování videa je panel velmi dobrý až skvělý.

Fototesty

Pozorovací úhly

Pro dobrou ilustraci jsem použil krásnou fotku od Václava Širce, která ilustruje, jak perfektně umí panel zobrazovat fotky. Je to opravdu "pokoukáníčko" a to i z těch nejroztodivnějších úhlů. Kontrast se sice v případě extrémních úhlů lehce snižuje, ale toho si v běžném provozu snad ani nevšimnete. Specifikace sice hovoří, že panel má mít viditelné úhly 176 stupňů horizontálně i vertikálně při snížení kontrastu na 1:10, ale kupodivu v extrémních úhlech jsme nijak znatelný pokles kontrastu nepocítili - vše je stále ostré a kontrastní.

pohled ze zdola
i Zdroj: PCTuning.cz
pohled ze zdola


čelní pohled

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled z boku

Stupně šedi

Černou zobrazuje panel správně, ale stačí jen trošku uhnout pohledem stranou a hned černé plochy chytají nachový odstín. V práci ve Windows to nepoznáte, dokonce ani na obrázcích, ale při sledování filmů nebo hraní temnějších her je to hodně viditelné.

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

Barvy

S-IPS technologie nepoužívá dithering neboli dopočítávání odstínů (nad 262 tisíc barev) jak je to běžné u TN panelů. Barev je tedy opravdu 16,77 miliónu (256 odstínů RGB), přesto to ale nestačí na EIZO 10-bit (1024 odstínů RGB), tam jsou barvy ještě věrněji podané. Podsvícení panelu je rovnoměrné a homogenita barev (díky S-IPS) dobrá. Na práci s grafickou vás tento panel nezklame.

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Měřené testy

Tyto testy byly převzaty s dovolením Xbitlabs.com

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

Doba odezvy se u různých odstínů pohybuje na odlišení úrovni. U světlých odstínů jsou přechody rychlé, u tmavých naopak pomalé. Uváděná doba ve specifikacích odpovídá zhruba průměru, je to jen orientační číslo, protože reálná odezva je +/- 5 ms. Na grafu se zaměřte hlavně na Rise křivku, která zobrazuje čas náběhu požadovaného odstínu barvy. Nejpomalejší je LCD monitor právě v temných barvách a to se projeví ve hrách, naopak ve světlých odstínech je velmi rychlý - dokonce pod 10 ms. To se projeví hlavně ve Windows, kdy při scrollování se příliš nesetkáme s "duchy" u písem.

19" NEC 1970NX - když dva dělají totéž...
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět tabulkové hodnoty jsou jiné než reálné. Zaměřte se hlavně na hodnoty Default a Maximum. Z měření v podstatě vyplývá, že jas panelu je reálně 200 cd/m2 a 300 - 350:1 kontrast při použití D-Sub RBG a 400:1 při použití DVI. Odezva je v průměru dokonce lepší než tabulková - 23 ms. 

Vadné pixely

Námi testovaný model měl jeden vadný pixel. Viditelný byl zejména na bílém a 100% červeném nebo modrém podkladu. V černé a zelené se ztratil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama