chladice-pro-socket-a-cast-1
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče pro Socket A - část 1.

Chladiče pro Socket A - část 1.

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

25. 11. 2003 00:00 116

Seznam kapitol

1. Box chladiče 2. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 3. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 - pokračování 4. Cooler Master SP5-8ID2E-0L
5. Thermaltake Volcano 11+ 6. Thermaltake Volcano 11+ - pokračování 7. Thermaltake Volcano 9 8. Zalman CNPS5005 Cu a Al

Za poslední měsíce byly recenze vzduchových chladičů pro Socket A na PCtuningu lehce opomíjeny, a proto jsme se rozhodli v době, kdy se tato platforma dostává do nejlepšího (rozuměj po stránce chlazení), sjednat nápravu. Celkový počet chladičů v testu přesahuje dvacítku!! Současně jsme se snažili vybírat ze zajímavějších kousků, takže nečekejte žádný vyložený “spotřebák“. V prvním dílu si představíme úvodní skupinu chladičů v čele s Copper Silent 2 rev.2 a Volcano 11+. Měření výkonu všech chladičů pak naleznete v dílu třetím.

Reklama

Dnes nás čekají:

  • tzv. Box chladič,
  • Arctic Cooling Copper Silent 2 (TC) 2. revize,
  • Cooler Master SP5-8ID2E-0L,
  • Thermaltake Volcano 11+,
  • Thermaltake Volcano 9,
  • Zalman CNPS 5005 Cu a Al.

Chladiče pro tuto část testu zapůjčily a partnery testu se staly firmy:

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz
Chladiče Artic CoolingChladiče Cooler MasterChladiče Thermaltake, Zalman

Všem těmto firmám děkujeme.

Důležité: Měření výkonu a srovnání hlučnosti všech chladičů naleznete ve článku se souhrnnými testy, který bude následovat po dalším dílu s popisem druhé skupiny chladičů. V tomto článku tedy ještě žádné grafy neočekávejte.

Box chladiče

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě, než přejdeme na vyložené “špeky“, by bylo záhodno představit si alespoň ve zkratce variantu, se kterou se s velkou pravděpodobností v souvislosti s platformou Socket A také setkáte. Pokud chystáte nákup nového CPU, díky situaci s minimální dvouletou záruční dobou už ztěží koupíte jinak něž boxovanou verzi s chladičem. Otázkou však zůstává, jestli ho dát na procesor, nebo do šuplíku.

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Spona v detailu

Proto jsme ke konkurenci nadupaných retailových chladičů přihodili i zástupce box-chladičů. Konkrétně chladič k Athlonu XP 2500+ (jádro Barton). Kuriózní je fakt, že u CPU s tímto ratingem byly oba typy chladičů na obrázcích, tedy jak typ s měděnou základnou, tak i typ se základnou hliníkovou. Dostatečné jsou oba, ale ten měděný je už od pohledu o něčem jiném.

Konstrukce

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Té šedivé hmoty se raději zbavte

Rozměry jsou poměrně minimalistické, zhruba asi jako samotná patice. Co do konstrukce, žádné fyzikální pokusy se neděly. Pasivní část tvoří základna z hliníku/mědi, do které je vertikálně přiletováno 46 tenkých hliníkových žeber. Na spodní straně je nanesena teplovodivá pasta, kterou však vřele doporučuji za účelem dosažení lepších výsledků odstranit (čímž paradoxně porušíte reklamační podmínky AMD) a nahradit jakoukoliv jinou, byť i obyčejnou bílou silikonovou. Základna neutrpěla zrovna kvalitní opracování, u box-chladiče žádné překvapení. Na pasiv je posazen větráček o rozměrech 6x6x1,5cm točicí zhruba 2500 otáček za minutu při 12V. I přes to se drží hladina hluku v mezích tolerance. Nepříjemný může být možná zvuk hvízdajících kuličkových ložisek.

O mnoho menší už být nemohl.
i Zdroj: PCTuning.cz
O mnoho menší už být nemohl.


 Přesnou specifikaci se mi zjistit nepodařilo, ale s hlukem to špatné není

Následuje bližší pohled na Arctic Cooling Cooper Silent 2 (TC) rev.2 .

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama