chladice-pro-socket-a-cast-1
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče pro Socket A - část 1.

Chladiče pro Socket A - část 1. | Kapitola 7

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

25. 11. 2003 00:00 116

Seznam kapitol

1. Box chladiče 2. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 3. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 - pokračování 4. Cooler Master SP5-8ID2E-0L
5. Thermaltake Volcano 11+ 6. Thermaltake Volcano 11+ - pokračování 7. Thermaltake Volcano 9 8. Zalman CNPS5005 Cu a Al

Za poslední měsíce byly recenze vzduchových chladičů pro Socket A na PCtuningu lehce opomíjeny, a proto jsme se rozhodli v době, kdy se tato platforma dostává do nejlepšího (rozuměj po stránce chlazení), sjednat nápravu. Celkový počet chladičů v testu přesahuje dvacítku!! Současně jsme se snažili vybírat ze zajímavějších kousků, takže nečekejte žádný vyložený “spotřebák“. V prvním dílu si představíme úvodní skupinu chladičů v čele s Copper Silent 2 rev.2 a Volcano 11+. Měření výkonu všech chladičů pak naleznete v dílu třetím.

Reklama

 

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Po Volcanu 11+ logicky následuje Volcano 9 … tedy logicky vlastně ani ne. U Thermaltake nastalo lehčí zmatení pojmů. Od názvu Volcano 9 by asi každý čekal nástupce úspěšné 7+, ale není tomu tak. Volcano 9 je de facto vylepšená 7 (bez plus) doplněná o větrák Smart fan 2 dnes používaný na Volcanu 11+ (kdo se v tom má vyznat :-). Chci tím pouze říct, že v pojmenování chladičů došlo k faktické záměně modelu 9 a 7+. Od devítky bez celoměděného pasivu tedy neočekávejte totéž, co od dražších modelů 7+ a 11+.

Baleni

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Žlutá krabička vás na první pohled upoutá sebevědomým textem "SMART & SILENT VOLCANO 9". Je zajímavé, že novější Volcano 11+ (která je rozhodně víc smart & silent než zmiňovaná 9) se už ničím takovým nechlubí. Inu časy se mění. V balení naleznete minimanuál a sáček s příslušenstvím a (opravdu velice) jednoduchý regulátor/potenciometr. Obsah sáčku je shodný s tím, který se nachází u Volcana 11+. Opět nechybí redukce, tepelné čidlo, jumper a silikonová pasta.

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Jednodušší už snad být ani nemohl.

Specifikace

 Thermaltake Volcano 9
rozměry chladiče  80 x 80 x 77,3 mm  
rozměry větráku  80 x 80 x 25 mm  
ložiska větráku  kuličková (2-ball)  
el. specifikace  12 V, 0,2 - 0,7 A  
otáčky větráku  1300 ot/min (při 20°C)    4800 ot/min (pří 55°C)
průtok vzduchu  20,55 CFM  75,70 CFM (!)
úroveň hluku  17 dB(A)  48 dB(A) (!)
použitelné do  Athlon XP 2600+ (?)  
 orientační cena  900 Kč,- s DPH  

Konstrukce

Spona se třemi kotevními očky.
i Zdroj: PCTuning.cz
Spona se třemi kotevními očky.

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Pasiv

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Pasivní část je víceméně dědictví modelu 7. Jedná se o těžký hliníkový monolit s masivním a dobře zapuštěným měděným jádrem. Žeber v klasickém "hřebenovém" uspořádání je 23 a jsou silná s hladkou povrchovou úpravou. Rovina základny měděného jádra je vzorná, patrné jsou však stopy po broušení. Základna je tedy (jak hliníková část) poměrně hrubá. Osobně mě překvapila právě váha pasivu. Oproti Volcanu 11+ je chladič jen trochu větší a téměř stejně tak těžký.

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Měděné jádro je rozměrné … a také pouze hrubě opracované.

Větrák

U větráku se moc nezdržíme. Je naprosto stejný jako u Volcana 11+, tedy až na oranžový rám. Smart fan 2 nabízí "vrozenou" podporu pro regulaci otáček, jak potenciometrem, tak automaticky. Co do úrovně hlučnosti tu platí v podstatě to samé jako v případě Volcana 11+, žádná sláva. U větráku Volcana 9 se dokonce při nejnižších otáčkách ozývá velice iritující vrčení, že by vada kusu? Subjektivně se mi zdá zvuk vydávaný Volcanem 11+ svým způsobem "příjemnější". Může za to lepší proudění vzduchu přes měděný pasiv s tenkými žebry a překvapivě také mřížka větráku jedenáctky dělá menší nepořádek.

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Smart fan 2

Instalace

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zážitcích s instalací Cooler Masteru jsem se domníval, že už mě nic strašnějšího nečeká, ale jak už to v životě bývá... Ke sponě Volcana 9 mám několik připomínek. Spona se neustále zadrhává o tělo pasivu a klade velký odpor. Sice není větší problém chladič na patici nasadit, ale opět ho sundat, je docela oříšek. Při tomto úkonu jsem si háčky socketu desky pořádně "ostrouhal". Přítlak je brutální. Máte absolutní jistotu, že se chladič nepohne, ale občas máte také dojem, že cpu pod chladičem nemohlo přežít.

 
i Zdroj: PCTuning.cz
 


Nikde nic nepřekáží.

 A nakonec Zalman CNPS5005 Cu a Al.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama