chladice-pro-socket-a-cast-1
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče pro Socket A - část 1.

Chladiče pro Socket A - část 1. | Kapitola 6

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

25. 11. 2003 00:00 116

Seznam kapitol

1. Box chladiče 2. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 3. Arctic Cooling Copper Silent 2 rev.2 - pokračování 4. Cooler Master SP5-8ID2E-0L
5. Thermaltake Volcano 11+ 6. Thermaltake Volcano 11+ - pokračování 7. Thermaltake Volcano 9 8. Zalman CNPS5005 Cu a Al

Za poslední měsíce byly recenze vzduchových chladičů pro Socket A na PCtuningu lehce opomíjeny, a proto jsme se rozhodli v době, kdy se tato platforma dostává do nejlepšího (rozuměj po stránce chlazení), sjednat nápravu. Celkový počet chladičů v testu přesahuje dvacítku!! Současně jsme se snažili vybírat ze zajímavějších kousků, takže nečekejte žádný vyložený “spotřebák“. V prvním dílu si představíme úvodní skupinu chladičů v čele s Copper Silent 2 rev.2 a Volcano 11+. Měření výkonu všech chladičů pak naleznete v dílu třetím.

Reklama

Pasiv

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Pasivní část je na první pohled ve zkratce řečeno brilantně opracovaná hrouda mědi. Napočítáte celkem 40 “hřebenově“ zapuštěných dokonale hladkých žeber o minimální tloušťce. Stojí za tím pravděpodobně snaha o omezení usazování prachu, ale v případě zdrsnění žeber (pasiv Volcana 7+) by se povrch pro tepelnou výměnu zvětšil, což by mohlo mít na konečný výkon pravděpodobně pozitivní efekt. I tak je ale výkon "dostatečný". Pohled na plochu základny byl pro mě mírným zklamáním. Vzhledem k ceně, kterou za Volcano 11+ zaplatíte, bych čekal bezmála zrcadlo. Rovina základny je v pořádku, co se týče vyleštění, je tu definitivně prostor pro zlepšení.

Thermaltake to umí lépe.
i Zdroj: PCTuning.cz
Thermaltake to umí lépe.


Pasiv nepatří k těm největším, za to exceluje svojí téměř 0,5kg vahou.

Větrák

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Použit byl Smartfan 2 v typické černooranžové barevné kombinaci. Zajímavé jsou především výkonové parametry (viz tabulka specifikací) . S hlukem už to tak dobré není, paralela s vysavačem skutečně existuje. Napájení větráku Volcana 11+ je realizováno přes 3pin konektor, ale Thermaltake doporučuje pro vysoký příkon větráku (až 8,4W) připojení přes přiloženou Molex-3pin redukci, aby nedocházelo k přetěžování desky, podmínkou pro fungování to však není. U redukce nechybí ani zpětná větev ke konektoru desky pro umožnění monitorování otáček. Větrák chrání efektní, nicméně poměrně neefektivní mřížka. Jejím odstraněním lze hladinu produkovaného hluku o něco snížit, pak ale pozor na prsty!

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Při zapojení větráku a regulátorů máte k dispozici hned několik kombinací (všechny jsou velice podrobně popsány v minimanuálu). Tou první je použít přiložený jumper a provozovat větrák konstantně na nejvyšších otáčkách. Ale trochu mi uniká smysl této možnosti. V balení jsou 2 regulátory, tak proč by proboha někdo používal jumper? Snad jedině někdo se ztrátou sluchu nebo nějaký druh masochisty (ideálně kombinace obojího). Druhá varianta spočívá k připojení tepelného čidla a umístění čidla do blízkosti jádra CPU (standartně mezi CPU a socket). S tím, jak čidlo mění svůj odpor, dochází k automatické regulaci otáček větráku, ale i tato varianta je trochu nešikovná. Volcano 11+ potřebuje pro zchlazení pasivu (na úroveň “požadovanou“ tepelným čidlem) určité minimální otáčky, ale i tyto otáčky jsou z pravidla vysoko nad hranicí absolutního minima, tudíž úplné ticho s automatickou regulací asi nikdy nezažijete. Ovšem velmi záleží na tom, kam čidlo umístíte. V případě, že budete s pozicí více laborovat, můžete najít ideální kombinaci hluk/teplota. Nakonec se nabízejí dva regulátory. Tady už míra ticha/hluku závisí čistě na vás. V11+ je na minimální otáčky opravdu téměř neslyšitelné, ovšem je třeba počítat s tím, že větrák nestíhá uchladit celoměděný pasiv a teplota pomalu roste. Pokud jenom lehce přidáte, okamžitě se ozve onen známý aerodynamický řev doplněný kvílejícími ložisky a teplota začne strmě klesat. Reálně tedy existují jenom dvě možnosti. Buď budete mít tichý, ale průměrný chladič (v této oblasti jsou chladiče Arctic Cooling nepochybně lepší), nebo to pořádně osolíte, teploty budou fantastické, ale vy neuslyšíte vlastního slova. Kdo chce Volcano, musí se prostě s hlukem smířit (ale úplně katastrofální to také není).

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz


Jumper, konektor napájení, konektor regulátoru.

 Instalace

Chladiče pro Socket A - část 1.
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace překvapivě nebyla těžkým zápasem, jak jsem původně předpokládal. Spona má 3 kotevní očka na každé straně a i přes její kratší dosah jí lze přes socket přetáhnout poměrně jednoduše (záměrně neříkám lehce). I když je Volcano 11+ pekelně těžké, sedí na patici jistě, pohyb je téměř vyloučen. Pasiv V11+ se nad paticí sužuje na 7x7cm, tudíž místa v okolí je dostatek.

Nainstalovaný 5,25" regulátor.
i Zdroj: PCTuning.cz
Nainstalovaný 5,25" regulátor.


Ve všech případech je místa dostatek.

Následuje starší sourozenec v podobě Volcana 9.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama