asus-s-presso-co-je-male-to-je-mile
Hardware Článek ASUS S-presso - co je malé to je milé?

ASUS S-presso - co je malé to je milé?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 12. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Krychlový ASUS: S-presso přichází 2. Vnitřní uspořádaní 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a závěr

Část uživatelů, kteří touží po malém přenosném počítači, sáhne často nakonec po některém z notebooků - i když ho ve skutečnosti často ani nepotřebují. Ti, kteří chtějí jen kompatibilní, snadno přenosný a tichý počítač, si s notebookem zároveň musí koupit i nepříliš kvalitní displej (co naplat, kvalitní TFT panel ani drahý notebook nenahradí), malý disk (120GB je u notebooků už gigant) a velmi omezené možnosti rozšíření. Pokud to je zrovna váš případ, pak by Vás mohl zaujmout miniaturní počítač (tzv. SFF, Small Form Factor) Asus S-presso S1-P112.

Reklama

Zdá se, že hlavním heslem při vývoji S-pressa bylo: vzít nápady, které se na trhu (u jiných) osvědčily, doplnit některé unikátní funkce, zlepšit a propracovat chlazení a celek zabalit do nového kabátku.

Člověk nemusí být zrovna IT analytikem, aby zjistil, že malé do tvaru krychle tvarované "barebone" počítače se u části uživatelů docela prosadily. S malými krychličkami začala ve velkém firma Shuttle (naše recenze: Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon) a prakticky z ničeho tehdy začal vznikat zcela nový segment trhu: počítače SFF (Small Form Factor). ASUS sice na samém začátku zaváhal, ale později nastoupil do rozjetého vlaku tak trochu po svém: například zmenšeninami klasických počítačů (řada Terminator) nebo počítači o velikosti "dvou výtisku zlatých stránek" (dříve recenzované modely Pundit a Digimatrix).

U jiných výrobců tak oblíbené PC-krychličky (Shuttle X-PC, MSI Mega PC, Soltek Qbic, EPoX MiniMe...) s logem ASUS však v nabídce zatím chyběly... Tedy až dosud, zavřete oči, právě přichází ASUS S-presso.

Tak trochu jiná káva...

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUStek vyrábí svou techno-kávu ve dvou provedeních - my jsme testovali typ S1-P112. Obě verze jsou postavené na stejném základě (společná je základní deska ASUS P4P8T i skříň), avšak multimediální verze S-pressa, S1-P111 (ta v době recenze ještě nedorazila na trh) bude navíc vybavena dálkovým ovládáním, integrovaným rádiem, DVD / mp3 přehrávačem a jako třešnička na dortu bude pak velký, barevný dotykový displej.

Tuto lahůdku jsme nemohli dosud vyfotit a tak použijeme obrázek, který se u obou verzí objeví na krátkou chvíli po zapnutí počítače:

a tak prezentuje ASUStek na svých stránkách právě verzi S1-P111...
i Zdroj: PCTuning.cz
a tak prezentuje ASUStek na svých stránkách právě verzi S1-P111...

Barebone - co to znamená?

Na tomto místě je nutné říci, že S-presso (v obou provedeních) patří mezi tzv. barebone počítače. Jedná se vlastně o předinstalovanou stavebnici počítače a ke správné funkci je třeba osadit jenom procesor (v tomto případě Pentium 4 nebo Celeron v provedení pro patici 478), paměť DDR a pevný disk (případně optickou / DVD mechaniku). Použití dodatečné grafické karty AGP je zde volitelné a vcelku bezproblémové.

S-presso je konkrétně předmontovaným systémem postaveným na dvoukanálové čipové sadě Intel i865G / ICH5 určeným pro procesory Intel Pentium 4.

První dojmy

Pokud budete S-presso vybalovat z krabice, ihned zjistíte, že tento počítač je opravdu "jiná káva". Skříň tvoří jeden designérský objekt, zaoblený lesklý hranol, jehož tvar není prakticky rušen žádnými cizími plochami ani liniemi.

Stačí několik pohledů a hned vidíte, že S-presso je prostě své...
i Zdroj: PCTuning.cz
Stačí několik pohledů a hned vidíte, že S-presso je prostě své...

Nezvyklý tvar působí jako nový Renault Mégane mezi automobily - někomu se líbí, někomu už méně, nikoho však S-presso nenechá rozhodně chladným. Za zvláštní pozornost stojí také modrá, metalicko-perleťová úprava vnějších plastů (povrch je lakován stejně jako dnešní automobily: na vrstvu metalické barvy je nanesena ještě povrchová vrstva tvrdého průhledného laku).

Fotografie perleťový efekt zachycují jen zčásti - povrch je navíc tak lesklý, že působí jako tmavé zrcadlo (o to větší peklo bylo focení).

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zvláštnosti je unikátní (kovem vyztužené) madlo, které při přenášení budete sice blahoslavit, ale proklínat ve chvíli, když budete na počítač chtít něco položit.

S-presso - přední část

Výrobcům počítačů je jasné, že odkryté porty a šedé mechaniky "každý pes jiná ves" modernímu počítači na kráse nepřidávají. Kompaktní čelo počítače je v tomto případě vyrobené z černého, zrcadlově lesklého plastu. Plocha je rozdělena do několika "segmentů".

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pod horním výklopným krytem se ukrývá optická mechanika - je tedy prakticky jedno, jakou CD/DVD mechaniku nainstalujete, počítač bude vypadat stále stejně dobře.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

U multimediální verze S-pressa je prostřední část čelního panelu vyhrazena obrovskému barevnému dotykovému displeji. Pod krytkami vlevo a dole se nachází:

  • vlevo - čtečka paměťových karet 7v1 (podpora Compact Flash I/II, Microdrive, Memory Stick (klasické i Pro), Secure Digital, MultiMedia Card a Smart Media Card),
  • dole se nachází dva porty USB 2.0, mikrofonní vstup a sluchátkový výstup.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý čelní panel je odnímatelný, pod ním se skrývá poměrně klasická kovová robustní konstrukce "obalená" vnější ehm... kapotou.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

S-presso - zadní část

Pohled na zadní část počítače napoví, že všechny komponenty do sebe zapadají jako kostičky stavebnice - je využitá každá část prostoru.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstupy se podobají klasickému panelu ATX se síťovým konektorem LAN, k dispozici je pochopitelně i audio 5.1, návdavkem je zde ještě optický audio výstup. Zadnímu panelu vévodí (díky malému rozměru skříně) dva 4.5cm BIOSem řízené ventilátory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama