asus-s-presso-co-je-male-to-je-mile
Hardware Článek ASUS S-presso - co je malé to je milé?

ASUS S-presso - co je malé to je milé? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 12. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Krychlový ASUS: S-presso přichází 2. Vnitřní uspořádaní 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a závěr

Část uživatelů, kteří touží po malém přenosném počítači, sáhne často nakonec po některém z notebooků - i když ho ve skutečnosti často ani nepotřebují. Ti, kteří chtějí jen kompatibilní, snadno přenosný a tichý počítač, si s notebookem zároveň musí koupit i nepříliš kvalitní displej (co naplat, kvalitní TFT panel ani drahý notebook nenahradí), malý disk (120GB je u notebooků už gigant) a velmi omezené možnosti rozšíření. Pokud to je zrovna váš případ, pak by Vás mohl zaujmout miniaturní počítač (tzv. SFF, Small Form Factor) Asus S-presso S1-P112.

Reklama

Chlazení (a s ní spojená nízká hlučnost) je věcí, která se mi na S-pressu hodně líbila. Dobrým nápadem je propracovaný tok vzduchu (MSI Mega PC je naopak příkladem nešťastného řešení - ukázka je zde).

Vzduch vstupuje zvenčí (jako relativně chladný) chladičem procesoru, aby byl v zápětí odčerpán zadními ventilátory ven. Díky tomu se minimalizuje vnitřní re-cirkulace horkého vzduchu, ke které dochází v klasických počítačích.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

K chlazení procesoru je použit kvalitní, tichý kombinovaný chladič (hliníkový s měděnou základnou) s BIOSem řízenými otáčkami a vodiči tepla "heat pipes".


rozsah regulovaných otáček je 2300 - 3500ot/min

Chladič se v počítači předvádí ve svém nejlepším světle - je velmi účinný a při tom stále tichý.

Řízení otáček při testování nejdříve vyvolalo menší paniku. Větráky jsou totiž docela dlouhou chvíli po zapnutí vypnuté a rozběhnou se až tehdy, když teplota procesoru překročí 52C.

Pak se ale spustí oba ventiilátory a teplota procesoru se stabilizuje na 40-30C. Chlazení procesoru je i při nízkých otáčkách tak účinné, že teplota procesoru bývá i nižší než teplota ve skříni. U klasické konstrukce se procesor chladí zahřátým vzduchem ze skříně.

Ani teplota 35C ve skříní není žádným problémem. Také případná grafická karta nebude mít s přísunem chladícího vzduchu žádné problémy (větrací otvory jsou vpravo i vlevo).

Hlučnost

Věřím, že to je věc, která vás bude možná zajímat nejvíce. Požadavkem doby je dnes nejen dobrý vzhled, ale minimální obtěžování okolí hlukem. Čím je počítač tišší, tím více dnes boduje.

Hluk počítače jsem posuzoval po osazení systému pasivní grafickou kartou. Klasický hlučný 3D akcelerátor dokáže proměnit i ten nejtišší systém na zcela průměrné PC (doporučujeme chladiče grafických karet jako je np. Arctic Cooling VGA Silencer - recenze zde).

S-presso sází na několik věcí: tok vzduchu zvenčí, pasivní chlazení zdroje, kvalitní chladič s "heat pipes" a tepelně řízené otáčky všech ventilátorů. To, že systém umí "zařvat", prezentuje chvíli po zapnutí, kdy se na okamžik (asi 2s) rozběhnou otáčky regulovaných ventilátorů naplno. Pak systém prakticky zvukově zmizí - lze to přirovnat k hluku notebooku, když běží ventilátor - pro PCčkáře prostě balzám na duši.

V BIOSu je k dispozici nastavení: Smart Q-FAN Function, o regulaci otáček se pak stará automatika.


je zajímavé, že v otevřené skříni nefunguje chlazení tak dobře, jako když je zavřená...

S 2,4GHz Pentiem 4 se mi systém dařilo provozovat celou dobu tak, aby větráky běžely na minimální otáčky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama