asus-s-presso-co-je-male-to-je-mile
Hardware Článek ASUS S-presso - co je malé to je milé?

ASUS S-presso - co je malé to je milé? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 12. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Krychlový ASUS: S-presso přichází 2. Vnitřní uspořádaní 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a závěr

Část uživatelů, kteří touží po malém přenosném počítači, sáhne často nakonec po některém z notebooků - i když ho ve skutečnosti často ani nepotřebují. Ti, kteří chtějí jen kompatibilní, snadno přenosný a tichý počítač, si s notebookem zároveň musí koupit i nepříliš kvalitní displej (co naplat, kvalitní TFT panel ani drahý notebook nenahradí), malý disk (120GB je u notebooků už gigant) a velmi omezené možnosti rozšíření. Pokud to je zrovna váš případ, pak by Vás mohl zaujmout miniaturní počítač (tzv. SFF, Small Form Factor) Asus S-presso S1-P112.

Reklama

Počítač působí na první pohled jako nedobytná pevnost. Musíte nahlédnout do dokumentace, abyste pochopili, že horní a čelní stěna tvoří jeden celek, který se pohybuje vůči zbytku skořepiny. Oba díly je třeba nejprve povysunout a potom horní díl vyklopit jako kapotu auta.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na horní pohyblivý díl se instalují disky - mechanika CD / DVD i pevný disk o rozměru 3.5". Ani zde konstruktéři nešetřili nápady - na mechaniku i disk stačí namontovat speciální vodící šroubky, které zapadnou do odpovídajících drážek v konstrukci - demontáž i montáž je pak otázkou několika sekund!

Pokud počítač osadíte disky a zavřete, zjistíte, že místa v něm rozhodně není nazbyt - naštěstí zůstává velký prostor pro grafickou kartu AGP (+ případnou kartu PCI).


Porty AGP 8x a PCI slibují jistou rozšiřitelnost - nebudete muset zůstat u základního vybavení.
Všimněte si otvorů vpravo - konstruktéři mysleli i na přísun vzduchu pro chladič grafické karty!

Základní deska

Základní deska ASUS P4P8T je určená pouze pro SFF modely ASUSu a nemůže být v budoucnosti vyměněná.

Jako čipovou sadu zde ASUS použil čipset s dvoukanálovým řadičem paměti Intel i865G / ICH5 s podporou 400/ 533/ 800MHz FSB (zvládne i Pentia 4 s jádrem Prescott). Díky tomu nabízí S-presso solidní výkon (mimo integrované grafiky) a relativně bohaté základní vybavení (včetně konektorů pro připojení disků SerialATA a poměrně kvalitního zvukového kodeku AD1985). Příjemná je také kompatibilita s posledními jádry Linuxu.

Základní desku je možné rozšířit - je totiž vybavena konektory AGP a PCI. Do PCI je možné instalovat volitelnou zvukovou, TV nebo WiFi kartu. Pokud kartu PCI neosadíte, můžete systém rozšířit dokonce i o grafickou kartu s tichým dvoupatrovým chladičem Arctic Cooling VGA Silencer.

Zdroj

Štítek hovoří o max. výstupním výkonu 220W (s PFC). Podle údajů výrobce by zdroj měl zvládnout i procesor Pentium 4 3.4GHz (s jádrem Prescott). Max. proudy dodávané do jednotlivých větví jsou: +12V / 10A, +5V / 21A, +3.3V / 14A, +5VSB / 2A, -12V / 0.8A. Odběr 5 a 3.3V části by neměl překročit 125W. Zdroj je pasivně chlazený vynuceným oběhem vzduchu ve skříni.

Zdroj podle všeho pokryje energetické požadavky 3GHz Pentia 4 spolu s mechanikou DVD a Radeonem 9800 Pro (nebo GeForce 6600 AGP). Na Pentium 4 3.4GHz v kombinaci s top-end grafickou kartou ale můžete klidně zapomenout...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama