zkrotte-sit-lan-sdileni-www-server
Software Článek Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server... | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

30. 11. 2004 00:00 64

Seznam kapitol

1. Něco o vzniku: 2. Jak sdílet soubory v síti: 3. Některé další užitečné funkce: 4. Vytvoření HTTP serveru: 5. Slovníček základních pojmů:

Před nedávnem vyšel článek, který se zabýval tematikou pořádání LAN párty. Proto se nyní pokusíme o objasnění všech základních parametrů, vlastností a pojmů, s kterými se běžný uživatel může setkat. Mimo jiné také vysvětlíme, jak vytvořit FTP server a nebo si na svém PC zapnout HTTP server.

Reklama

Pokud jste v malé firmě, spravujete síť a nebo pořádáte LAN párty, určitě by se vám mohlo hodit zprovoznění HTTP serveru. Získáte tím možnost vytvořit internetové stránky, které budou snadno dostupné z celé sítě, ale nikoliv z internetu (bude se jednat o intranet). Na ty si pak můžete uložit například důležité firemní informace, můžete z nich odkazovat na potřebné programy ke stáhnutí apod. Na LAN párty mohou například obsahovat časové rozvržení, výherce zápasů apod. Můžete se tím vyhnout neustálému odpovídání na ty samé dotazy.

Aby bylo možné http server spustit potřebujete program, který to umožňuje. Nejjednodušší je stáhnout si PHP Triad jež vám po instalaci umožní vytvářet stránky v PHP s podporou MySQL databáze. Zároveň se vám také nainstaluje program Apache, jež plní funkci webového serveru.

Nyní již stačí své stránky nahrát do složky c:/apache/htdocs/, zapnout apache (to se provede v nabídce Start - Programs - phptriad - Apache Console - Start Apache. 

Nyní máte vše připraveno pro své nové webové prezentace. Každý, kdo si bude chtít vaše stránky prohlédnout, bude psát do okna internetového prohlížeče http://vase_ip . Můžete si vytvářet libovolné stránky, ale mainpage by měla být pod názvem index.html nebo index.htm (lze nastavit).

Veškeré změny v nastavení webového serveru Apache se provádí v souboru c:/apache/conf/httpd.conf. Pokud se vám tedy nelíbí přednastavené místo pro uložení vašich stránek, lze pomocí malé úpravy konfigurace nastavit výchozí složka jinde.

Otevřete si soubor httpd.conf například v poznámkovém bloku a změňte vše podle následujícího obrázku.

Některé z dalších možností nastavení
i Zdroj: PCTuning.cz
Některé z dalších možností nastavení


Ukázka změny výchozího adresáře pro stránky

Zde je uveden pouze základní postup, který vám může pomoci v řešení některých problémů. Možnosti nastavení Apache jsou daleko rozsáhlejší, avšak popisovat je není účelem tohoto článku.

S tímto postupem můžete zprovoznit funkční webové stránky, avšak pokud byste se chtěli touto problematikou zabývat dále, doporučuji si sehnat podrobné technické specifikace například z http://www.apache.org

Závěr:

Celý tento článek byl koncipován jako úvod do dané problematiky. Ve všech oblastech, co jsem zde popisoval, by se dalo zajít podstatně hlouběji, avšak dnes to mělo být pouze jako obeznámení se základními funkcemi a nastaveními. Doufám, že alespoň někomu přinese užitek a pomůže mu například při řešení svízelné situace sdílení souborů na LAN párty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama