zkrotte-sit-lan-sdileni-www-server
Software Článek Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server... | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

30. 11. 2004 00:00 64

Seznam kapitol

1. Něco o vzniku: 2. Jak sdílet soubory v síti: 3. Některé další užitečné funkce: 4. Vytvoření HTTP serveru: 5. Slovníček základních pojmů:

Před nedávnem vyšel článek, který se zabýval tematikou pořádání LAN párty. Proto se nyní pokusíme o objasnění všech základních parametrů, vlastností a pojmů, s kterými se běžný uživatel může setkat. Mimo jiné také vysvětlíme, jak vytvořit FTP server a nebo si na svém PC zapnout HTTP server.

Reklama

PING:

Pokud máme vytvořenou lokální síť a nebo jsme napojeni do nějaké sítě, častokrát potřebujeme zjisti dostupnost nějaké IP adresy a nebo si zkontrolovat její odezvu v ms (milisekundách) . Například proto, zda je daný počítač zrovna zapnutý, nebo není na lince někde chyba apod. K tomu nám krásně může posloužit příkaz ping. Zadává se do příkazového řádku a jeho syntaxe je například následující: ping 192.168.1.1 nebo ping www.pctuning.cz. Celý proces zjišťování vypadá následovně:

A takto když není cílový hostitel k nalezení.
i Zdroj: PCTuning.cz
A takto když není cílový hostitel k nalezení.


Takhle to má vypadat, když je cílový hostitel dostupný. Čtyři po sobě jdoucí řádky neobsahují hlášení o chybě.

TRACERT:

Tento příkaz se také zadává do příkazového řádku a slouží nám k určení cesty, kterou musí pakety projít, než se dostanou k volané adrese. Například pokud se připojujete přes WiFi a několik dalších různých spojů, je někdy potřeba toto zjistit. Celý proces se zadává takto: tracert www.pctuning.cz

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledkem pak je vypsaná kompletní trasa našich paketů. Každý řádek ukazuje jeden skok. Výsledná cesta se může podstatně lišit podle toho z jakého PC jej zkoušíte.

NET SEND:

Jestliže jste s někým napojený v LAN a chcete mu jednoduše a rychle poslat zprávu bez nutnosti instalovat nějaké jiné programy, pak přesně k tomu tady je tento příkaz. Jeho syntaxe vypadá následovně: net send ip_ciloveho_pocitace samotna_zprava (například: net send 192.168.1.1 ahoj jak se máš?). Tuto funkci ale lze použít pouze v rámci lokální sítě (například počítače spojené přes switch apod.).

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz


Takhle vypadá okno po odeslání zprávy na adresu 10.152.40.35.

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz


A takto vypadá přijatá zpráva.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama