Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu

Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

27. 11. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Lazarus napadl Cyberlink. „Halucinace“ slovem roku 2023. Nejpopulárnější aplikace celosvětově. Tesla věděla o závadě Autopilota

Reklama

Sociální sítě

X podala žalobu na Media Matters za pomluvu, protože podle ní „vědomě a zlomyslně“ zkreslila množství antisemitského obsahu na platformě. (The Wrap)

  • Tvrzení Media Matters, že se reklamy některých společností objevily vedle antisemitského obsahu, se nezdá být „vykonstruované“, což je v rozporu s tím, co tvrdí X ve své žalobě. (TechCrunch)
  • 11:11 Media Paris Hilton pozastavuje reklamní kampaň na X měsíc poté, co oznámila partnerství s X. Není jasné, zda partnerství stále trvá. (CNN)
  • Analýza 30 příspěvků na X od velkých účtů s nepravdivými nebo zavádějícími tvrzeními o válce mezi Izraelem a Hamásem zjistila 200 reklam od 86 značek a dalších pod 24 příspěvky. (News Guard)

X může do roku 2023 přijít o až 75 milionů dolarů z příjmů z reklamy, protože Amazon, Microsoft a další velké značky zastavily nebo zvažují zastavení reklam. X uvádí, že může přijít o 11 milionů dolarů. (New York Times)

Trump Media & Technologie žaluje 20 médií a požaduje 1,5 miliardy dolarů jako náhradu škody za to, že uvedla, že společnost Truth Social přišla o 73 milionů dolarů, a nazývá toto číslo „naprostým výmyslem“. (Bloomberg)

Rozhovory se 40 současnými i bývalými moderátory obsahu ve společnostech Match Group, Grindr a Bumble popisují jejich problémy s duševním zdravím, které spojují se svou prací. (The Bureau of investigative Journalism)

Elon Musk říká, že X začne opět zobrazovat náhled titulků odkazů, ale neposkytuje podrobnosti o časovém plánu ani příklad, jak bude karta vypadat. (TechCrunch)

Elon Musk říká, že X začne opět zobrazovat náhled titulků odkazů
i Zdroj: PCTuning.cz
Elon Musk říká, že X začne opět zobrazovat náhled titulků odkazů

Instagram nyní umožňuje všem uživatelům stahovat veřejné Reels poté, co tuto funkci v USA zavedl v červnu 2023. Tvůrci se mohou ze stahování odhlásit (Social Media Today)

Flipboard, oblíbená aplikace pro agregaci zpráv, oznámila rozhodnutí opustit X, dříve známý jako Twitter, a zaměřit své úsilí na Mastodon. (gHacks, Flipboard)

Jak se blogování liší od tweetování. V posledních několika letech jsem postupně přestal používat Twitter. Byl to dlouhodobý proces, protože můj profesní a intelektuální život byl s touto službou hluboce spjat. (Mark Carrigan)


Startupy a ekonomika

Přední reklamní manažeři řekli Lindě Yaccarino, že riskuje svou pověst, a navrhli jí, aby odstoupila z funkce generální ředitelky společnosti X a učinila prohlášení o antisemitismu. Pověst si poškodila tak jako tak už v momentě, kdy se stala CEO X. (Forbes)

Krypto burza Bullish, kterou vede bývalý prezident NYSE, kupuje CoinDesk za nezveřejněnou částku. DCG získala CoinDesk v roce 2016 za 500 tisíc dolarů. (WSJ)

Londýnský soud v úterý rozhodl, že Sony musí čelit hromadné žalobě v hodnotě až 7,9 miliardy dolarů kvůli tvrzení, že výrobce PlayStation zneužil svého dominantního postavení, což vedlo k nespravedlivým cenám pro zákazníky. (Reuters)

Binance a Changpeng Zhao se v rámci urovnání sporu s americkým ministerstvem spravedlnosti přiznaly k federálním obviněním ve výši 4,3 miliardy dolarů. Obvinění zahrnují porušení sankcí a zákonů proti praní špinavých peněz. (CNBC)

  • Changpeng Zhao souhlasí se zaplacením pokuty ve výši 50 milionů dolarů a může si ponechat většinový podíl v Binance, ale nesmí zastávat výkonnou funkci ve společnosti. (WSJ)
  • A look at Changpeng Zhao's rapid downfall, from triggering FTX's collapse a year ago and posting a dismissive „4“ to news of breaking US laws to pleading guilty (Bloomberg)
  • Binance vlivem laxních pravidel +a pochybení zaměstnanců pomohla Hamásu, al-Káidě a ISIS získat finanční prostředky a umožnila Íráncům provést více než 1,1 milionu transakcí v hodnotě 899 milionů dolarů. (Bloomberg)

Nvidia hlásí meziroční nárůst tržeb za 3. čtvrtletí o 206 % na 18,12 miliardy dolarů oproti odhadovaným 16,18 miliardy dolarů, nárůst tržeb z datových center o 279 % na 14,51 miliardy dolarů a nárůst čistého zisku o 1 259 % na 9,2 miliardy dolarů. (CNBC)

Evropská komise plánuje udělit společnosti Amazon bezpodmínečný antimonopolní souhlas s akvizicí společnosti iRobot v hodnotě 1,4 miliardy dolarů a stanovila lhůtu do 14. února. (Reuters)

VMware je nyní součástí společnosti Broadcom, akvizice dokončena. (Broadcom)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Můžete se stát i předplatiteli za měsíční či roční platbu a případně i podpořit částkou dle vlastního uvážení (od 100 USD za rok). Vydal jsem se zkoušet Stripe a pro předplatitele i extra obsah. Nedělní newsletter je zdarma i placený (od 23. října), ten je obsažnější a detailnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama