vikendove-cteni-jsou-windows-vista-mrtve
Novinka Víkendové čtení: jsou Windows Vista "mrtvé" ?

Víkendové čtení: jsou Windows Vista "mrtvé" ?

Stančík Martin

Stančík Martin

12. 4. 2008 00:00 55

Analytik ze společnosti Gartner tento týden řekl, že se Vista hroutí pod svou vlastní vahou a mnozí blogeři se již upínají k vydání Windows 7...znamená to konec Visty?

Reklama

Microsoft se jistě chce vyhnout dalšímu debaklu, jako tomu bylo například u Windows Me, operačního systému, který se následně ukázal být spíše chybou než upgradem. A nyní dva analytici ze společnosti Gartner vydali nemilé prohlášení. Na konferenci v Las Vegas Michael Silver a Neil MacDonald řekli, že Microsoft padá pod svou vlastní váhou a naráželi tím především na kompatibilitu, se kterou je vždy při vydání Windows problém.

A MacDonald se Silverem se pozastavovali i nad hardwarovými nároky Visty s tím, že většina jejich klientů velmi zvažovala přechod na nový operační systém, a raději kvůli HW zůstala u toho starého; společnosti si raději počkají na nové Windows. Podle jejich analýzy budou Windows 7 sestávat z více modulů a budou tak méně hardwarově náročné. Mnoho poradenských skupin tak nyní svým klientům říká, že přechod na Windows Vista je více než softwarovým upgradem - jde totiž také o upgrade hardwarový.

I když výrobci počítačů si díky Vistě jen mnou ruce, velké korporace mají problém s výměnou tolika strojů, a tak raději zůstanou u XP. Gartner (který mimochodem jako jeden z prvních vydal minulý rok doporučení, aby všichni jeho zákazníci přešli na Vistu, jak nejdříve to bude možné) tak nyní přechod na nový OS radí pouze společnostem, jejichž počítače jsou už tak zastaralé, že je stejně budou muset v nejbližší budoucnosti vyměnit.

Mohl by Microsoft pod tíhou těchto výtek vydat nové Windows dříve než v roce 2010? Zdá se, že je to celkem pravděpodobné - když softwarový gigant své zákazníky neumí přimet k tomu, aby si pořídili jeho nejnovější operační systém, možná se mu to podaří u toho dalšího. Analytik Michael Cherry pak říká, že by Microsoft hlavně neměl slibovat přesné vydání nových Windows a také je nevydávat tak brzo po Vistě, neboť ta byla softwarovým gigantem označována za "převratnou."

"Pochybuji o tom, že je Microsoft schopen vytvořit nový operační systém, který by v sobě neměl alespoň něco z Windows. A přitom to je přesně to, co společnost potřebuje," řekl konzultant Stowe Boyd. Na druhou stranu Vista možná není zase tak špatná, Microsoft pouze zaspal zezačátku s kompatibilitou driverů a vůbec celá věc s "Vista Capable" byla jasným debaklem. Někteří lidé pak možná řeknou, že už jen bezpečnostní vylepšení ve Vistě za přechod z XP stojí (i když přiznejme si že vyskakování okna User Account Control každých pár minut není příjemnou záležitostí).

Snad se Microsoft poučí z chyb, které udělal u Windows Vista a Windows 7 budou mezi uživateli přijaty vlídněji. To, jak bude nový operační systém vypadat, se dozvíme již v říjnu na konferenci PDC.

Zdroj: Betanews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama