Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 3. 2013 03:00 65

Seznam kapitol

1. Prodeje PC jdou dolů 2. Samsungu ujíždí vlak 3. Android do každé rodiny 4. Tablety skoro zadarmo
5. Windows RT na okraji 6. Co s Androidem dál? 7. Vítězství Google na dosah 8. Skromný odhad budoucnosti

Čas od času se pustím do experimentů se zařízeními, od kterých nic zajímavého nečekám. Hraji si s věcmi levnými, divnými, nepropracovanými. Většinou je výsledek tristní, jindy ale bývám velmi překvapený. Naposledy jsem si půjčil celou sadu velmi levných tabletů vybavených Androidem. A byl jsem VELICE překvapený!

Reklama

Apple má podobný problém, ale ne pokud jde o hardware. Mají problém se software. Google sabotoval sebe sama celou řadu let tím, že nechal ekosystém Androidu růst nekontrolovaně, což vytvořilo hotovou džungli všelijakých verzí. Fragmentace trhu je problémem pro vývojáře, Apple si daleko lépe hlídá systém a jeho upgrady (i když to jim nebrání dělat epicky špatná rozhodnutí). Jenže zvažte tohle: Jak levné tablety s Androidem začnou masivně zabírat trh – a nepochybuji, že začnou – podíl Apple se začne zmenšovat. Už bude velmi těžké udržet ceny tam, kde je mají nyní a dost možná budou nuceni jít s cenou dolů. Ale i kdyby ne, Android začne být čím dál tím atraktivnější pro vývojáře. Android bude v tabletech, telefonech, televizích – a stane se tak dostatečně zajímavým i pro vývojáře, kteří se mu vyhýbali prostě proto, že uživatelé Androidu platí za software méně, než uživatelé iOSu. Bude jich mnohem více a tím pádem i na platící menšině půjde vydělávat, třeba pomocí free to play modelu a nebo placení za prémiové verze software.

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jde to ještě dále. Pamatujete na iniciativy OLPC? Na Rapsberry Pi? Na tyto oslavované pochodně civilizace, šířící osvětu do třetího světa postiženého digitální temnotou? Výborně. Představte si investory, za kterými přijdou autoři těchto nápadů a začnou jim vysvětlovat, že když dostanou na svoje nápady peníze, tak jim vlády třetího světa možná zaplatí a možná se investorům jejich peníze vrátí. Cpou se do novin, do televizí, na weby a šíří svoje poselství. Zatímco takto exhibují a šíří svoje nápady, točí klikou dynama, otáčí se se solárním panelem za Sluncem a dělají podobné opičárny, levní čínští výrobci prostě a jednoduše vyrobí ultralevné tablety, které vyžadují, aby se do nich nějak dostalo napájení 5V – a to je všechno. Pár komponent, na rozdíl od „experty“ spíchnutého specializovaného, leč v reálném světe nepoužitelného software, prostě vezmou kompletní OS, který má gigantickou zásobu existujícího software. Levný tablet je kompletní řešení, které potřebuje nějaký bezdrátový přístup a nějaký zdroj energie - to je celé. Zapomeňte na OLPC, na Rapsberry Pi. Ten klíčový rozdíl je právě a přesně v existujícím a propracovaném software. Ten zásadním způsobem rozhoduje o existenci a nebo neexistenci platformy.

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když uvažuji o situaci, kterou vidím, nemůžu si nevzpomenout na slavný souboj mezi Sinclairem a Acornem o to, kdo bude „lepší“. Sinclair měl velmi jednoduchou a populární platformu – a vylámal si zuby na pokusu o prodej podstatně složitějšího počítače a elektrického vozítka. Prostě mu nedošlo, že jeho síla je v jednoduchosti a masovosti. Tím mi nesmírně připomíná současný Google, který má Bůh ví čím motivovanou ambici vyrábět drahé systémy a roboticky ovládaná auta. (Podstupuje tím nesmírné riziko, protože i když prý Google auta dokážou perfektně řešit křižovatky, jednoho dne před nějaké skočí veverka a nastane masová Google havárie, což bude mít pro Google nesmírné právní a finanční dopady. Statisticky vzato se to stát musí.) Na druhé straně je Microsoft a Apple, kteří vidí, jak se jim rozsypává jejich svět pod rukama. Podobají se tak Acornu, který měl pozici výrobce dražšího hardware a udělal tu chybu, že se pokusil vyrábět i levná zařízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama