Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 3. 2013 03:00 65

Seznam kapitol

1. Prodeje PC jdou dolů 2. Samsungu ujíždí vlak 3. Android do každé rodiny 4. Tablety skoro zadarmo
5. Windows RT na okraji 6. Co s Androidem dál? 7. Vítězství Google na dosah 8. Skromný odhad budoucnosti

Čas od času se pustím do experimentů se zařízeními, od kterých nic zajímavého nečekám. Hraji si s věcmi levnými, divnými, nepropracovanými. Většinou je výsledek tristní, jindy ale bývám velmi překvapený. Naposledy jsem si půjčil celou sadu velmi levných tabletů vybavených Androidem. A byl jsem VELICE překvapený!

Reklama

Zatím se ještě skeptici můžou pochechtávat, že se přece vyplatí zaplatit šestkrát či desetkrát více, abyste měli kvalitnější displej, lepší baterii a vyšší výkon. Jenomže pozor, vlastnosti superlevných tabletů se neustále zlepšují. Ještě před rokem byly úplně nepoužitelné, teď „už to docela jde“ a dovedu si úplně jasně představit, že bych nějaké koupil. Ne „jeden“, ale „několik“, protože za tuhle miniaturní cenu jimi můžete vybavit celou rodinu a příbuzenstvo. Perou se vám potomci o televizi? Za 2.400 Kč to vyřešíte, takhle levné to nikdy nebylo! Pokud jde jen o různé názory o sledování filmů, problém řeší 1.500 Kč. Otravuje vás sourozenec, že chce taky hrát? Za 1.500 Kč se ho zbavíte – věřte mi, takhle levné to nikdy v historii nebylo! Ano, může ohrnovat nos, ale co: Buď chceš hrát, tak drž pysk a hrej na tom co máš – a nebo si vymýšlíš, tak si, Buttersi, tady vezmi lopatu a běž kopat uhlí a za to si kup třeba Google Nexus!

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz

Levné tablety nejsou jenom rozmar, kus šrotu pro chudý lid. Je to skutečný game-changer. Je to tak velká věc, že si patrně ani lidi z Google neuvědomují, co to vlastně udělali: Jejich Chromebooky a Google Nexusy jsou absurdní předražené hračky „pro nikoho“, které vám nabízí omezené možnosti za cenu luxusního hardware. Takový Google Chromebook Pixel vám nabízí méně funkcí než Macbook Retina – ovšem za více peněz. To, že se Google pokouší být luxusnější než Apple, podle mě ilustruje jejich odtrženost od reality. Nabízí absurdně předražené hračky, které mají mimo mediální dopad téměř nulový význam. Google jako by nechápal, že právě ultralevná zařízení s Androidem jsou přesně ta pistole, která míří Microsoftu a Applu přímo na hlavu, ne jejich kosmické gadgety. Ty levné věci totiž táhnou Microsoft a Apple do bažiny, do které se jim nechce a patrně tam ani nemůžou, protože hrozí, že se v ní utopí.

Úvaha: Vytlačí androidí tablety PC i Mac?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové levné Androidí tablety naprosto devastují Windows RT. Android mají výrobci hardware zadarmo, zatímco licence Windows RT se stále prodávají a to za takovou cenu, že prostě nemohou být konkurenceschopné. Původní cena za OEM licenci Windows RT byla nějakých 80 USD, což znamená, že jen samotná licence pro Windows RT stojí prakticky to samé, co kompletní levný tablet s Androidem. I kdybyste Windows RT nasadili na stejně patetický hardware, pořád byste měli zařízení s prodejní cenou dvakrát vyšší, což je game over. Tomu nelze konkurovat. Microsoft má jenom dvě možnosti: Srazit cenu Windows RT na nulu a nebo to prostě zabalit a soustředit se výhradně na Windows 8. (Ukazuje se totiž, že i hardcore fanoušci Microsoftu preferují „skutečné“ Windows před těmi „moderními“.) A i pokud to udělají, budou se pořád pohybovat v segmentu cenově nepoměrně dražším, než mají levné tablety s Androidem. Tablety s Windows 8 budou drahou kuriozitou pro IT fanoušky, de facto konkurencí pro notebooky, ne pro tablety. Ty budou cenově o několik pater níže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama