Tuning Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX: přetaktování, podvoltování a snížení spotřeby
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Tuning Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX: přetaktování, podvoltování a snížení spotřeby

Tuning Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX: přetaktování, podvoltování a snížení spotřeby

Adam Vágner

Adam Vágner

23. 11. 2023 17:00 125

Seznam kapitol

1. Předvolené profily 2. Co v grafech najdete a jak se v nich vyznat 3. Profil Výchozí (Default) 4. Profil Tichý (Silent) 5. Profil Vyvážený (Balanced) 6. Profil Hlasitý (Rage) 7. Automatické ladění – GPU s podpětím 8. Profil Přetaktovat GPU (Overclock GPU)
9. Profil Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM) 10. Profil Vlastní, bez změn nastavení 11. Profil Vlastní, limit příkonu na maximum 12. Profil Vlastní, limit příkonu na max., undervolt 1120 mV 13. Profil Vlastní, OC GPU a pamětí 14. Profil Vlastní, OC GPU a pamětí, min. takt GPU 2500 MHz 15. Profil tichý na tichém BIOSu

Na PC Tuningu jsme už testovali Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB od Sapphire v továrním nastavení. Dnes vyzkoušíme ladění karty – profily pro ztišení, automatický overclocking GPU či pamětí, podvoltování a zkusíme i ruční přetaktování.

Reklama

Před nějakým časem jsme otestovali Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX. Kromě běžných testů jsem kartu testoval i na jiném než výchozím nastavení. 

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné

30. 7. 2023 14:00
1090

Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X od Sapphire je karta, o jejíchž vlastnostech a výkonu se v diskuzích na českých webech…

K běžným testům přidáme i obrázek o tom, jak se karta chová na dalších profilech v ovladačích a na pár příkladů, jak můžete výkon zvednout ještě výše pomocí přetaktování, anebo jak naopak srazit hlučnost či spotřebu karty na příznivější hodnoty.

V ovládacím panelu Radeon Software máte kromě standardního nastavení možnost ještě přepnout na řadu předvolených profilů, ať už s fixním nastavením, anebo s automatickým laděním. U karet s duálním BIOSem s různými výkonnostními profily (například s jiným limitem příkonu) tak máte v podstatě dvě sady předvolených profilů a chování karet se bude lišit v závislosti na tom, na který BIOS přepnete.

U výkonných Radeonů RX 7900 XTX jsou možnosti nastavení v ovládacím panelu všechny včetně nejvýkonnějšího režimu Rage (neohrabaně přeloženého jako Hlasitý), na výběr tedy máte z následujících položek:

  • Automatické ladění (Automatic Tuning)
    • Výchozí (Default)
    • Podpětí GPU (Undervolt GPU)
    • Přetaktovat GPU (Overclock GPU)
    • Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM)
  • Předvolba ladění (Tuning Preset)
    • Tichý (Silent)
    • Vyvážený (Balanced)
    • Hlasitý (Rage)
  • Manuální ladění
    • Vlastní
Tuning Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX: přetaktování, podvoltování a snížení spotřeby
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve projedeme základní profily Tichý, Vyvážený a Hlasitý z oddílu Předvolba ladění a po nich se budeme věnovat automatickému a ručnímu přetaktování a podvoltování.

U všech profilů se podíváme, co se stane s nastavením karty, jak se mění její chování a jaký to má vliv na její výkon a provozní vlastnosti.

Metodika testování

Pro test jsem běžný čtvrthodinovy replay ve World of Tanks, který používám v testech grafických karet při měření provozních vlastností v rozlišení 4K, abych ušetřil pár hodin měření, zkrátil jsem jej z patnácti na jedenáct minut.

Měřený úsek začíná zhruba ve chvíli, kdy skončí třicetisekundový odpočet před zahájením bitvy, průměrné hodnoty jsou pak z následujících 660 sekund.

Téměř všechna nastavení jsou na výkonnějším BIOSu, protože v tichém režimu má karta limit příkonu i takty nastavené stejně jako podstatně méně našlapané referenční provedení, v tichém režimu si ale změříme aspoň nejtišší profil.

Testovat budeme na stejné sestavě, jakou používám pro testy grafických karet.

Bug v použitých ovladačích

Ještě bych upozornil na to, že veškeré testy jsou prováděné na ovladačích, které obsahují chybu, kvůli níž se u karet při jakékoliv změně nastavení v panelu ladění mění také limit taktovacích frekvencí čipu. V důsledku toho je možné, že se u některých Radeonů sníží maximální takty, jakmile se pokusíte změnit nastavení v panelu ladění, anebo vyresetovat ovladače do továrního nastavení.

Detailněji jsem se tomu věnoval v dřívějším článku, v něm najdete detailněji popsané, v čem je problém, jak se projevuje a jak jej případně obejít. AMD už se prý chybu povedlo replikovat, zjistit příčinu a odstranit ji a oprava by se měla v objevit v některé z připravovaných verzí ovladačů.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)

Zdá se, že výchozí nastavení v ovladačích není vlastně výchozí, obnovení nastavení neobnovuje původní nastavení a reset do…

4. 10. 2023 19:00
92

V tomto případě se nezdá, že by během testu ve World of Tanks byly frekvence čipu vysoké natolik, aby limit taktů ovlivnil výkon karty, při jiných typech zátěže, kde jsou takty grafického čipu díky nižší spotřebě vyšší (například při renderingu v blenderu), už se to ale může projevit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama