Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

6. 4. 2016 09:00 94

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje 7. Další vybavení
8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Software Link 12. Metodika hodnocení 13. Hodnocení, závěr, poděkování

Zdroje řady GVM od Zalmanu nám posledně neexcelovaly, ale Corsair HX750i snad konečně má šanci uspět. K vlastní platformě Corsair přidává 135mm ventilátor, modulární kabeláž a nově i záruku 7 let. Přestože není nejnovější, s takovými vlastnostmi a s certifikátem 80 PLUS Platinum má vedle svých následníků stále co říci.

Reklama

Konektory, kabeláž

Všechny vodiče jsou černé a svařené dohromady do podoby plochých řemenů. Hlavním rozdílem oproti RMx/RMi je u HXi absence vodičů pro zpětnou vazbu (mimo povinného +3.3 V) a také kondenzátorů na kabelech. Většina vodičů v kabeláži je 18AWG, s výjimkou adaptérů molex na Berg, ty mají 20AWG, a pak kabelů PCIe. Ty mají osm vodičů 16AWG vedoucích k prvnímu konektoru, a pak k němu paralelně další konektor s osmi vodiči 18AWG. To sice není ideální, ale moc bodů za to neuberu. Horší je, že oba 150W konektory sdílí jeden bod selhání, EPS konektor na modulární desce. Tam jsou totiž stejně použity pouze tři vodiče pro +12 V. Ty tak mají přenést nominálně 300 W (8,3 A na pin). To by se ještě dalo akceptovat, kdyby byly zlacené, ale můžete hádat…nejsou.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Piny na redukcích na Berg jsou navíc pouze z mosazi, bez pokovení ušlechtilejším kovem. Alespoň že konektory molex mají klipy pro snadnější odpojování. Možná by bylo lepší poskytnout pouze čtyři konektory PCIe, ale aspoň jejich piny pořádně pozlatit. Přibalená kabeláž totiž v součtu nominálních výkonů dosahuje tak kolem 2 kW…pokud by měla dostatečně kvalitní kontakty a vhodnou tloušťku vodičů. Pokud tedy budete potřebovat jen nějakých 750 W, ale z pouze několika kabelů, tento zdroj pro to není úplně vhodný. Tento je navržen na přenesení výkonu kombinovaně přes kompletní kabeláž, kdy přes ni poteče tak okolo 1/3 nominálu. Méně je někdy více! USB kabel pro Link rovněž plýtvá jedním z dvojice USB portů v konektoru na základní desce. To je stejný případ, jako s Enermaxem Digifanless, který jsme viděli loni. Opět, chápu důvod, proč je to takto, ale stejně je to zbytečná ztráta…

Konkrétně máme následující:

  • 1× Main ATX (20+4pin): 60 cm
  • 2× ATX 12 V (4+4pin): 65 cm
  • 6× PCIe (6+2pin): 3× 60 cm, 3× 74 cm
  • 12× SATA: 3× 50 cm, 3× 61 cm, 3× 72 cm, 3× 83 cm
  • 8× peripheral molex: 2× 44 cm, 2× 54 cm, 2× 64 cm, 2× 74 cm
  • 2× redukce z molexu na Berg: 10 cm
  • 1× Micro USB-B na 2.0 header: 80 cm
  • 1× digitální kabel Corsair Link: 79 cm

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžeme vidět, deska pro kabeláž používá 6pin PCIe konektory pro periferie a EPS pro kabely PCIe/ATX 12 V. Vedle rozhraní USB je na zdroji i digitální rozhraní pro propojení s vodními chladiči a psoiru jednoho USB kabelu. Je zde také tlačítko pro otestování funkce ventilátoru.

Vnější provedení, chlazení

Kovová šasi HX750i je vyrobena pouze z 0,8mm SECC plechu, který je matně černě lakován (pravděpodobně práškem). Nicméně díky mechanickému zpracování je šasi i tak poměrně tuhé. Naohýbané hrany zdroje nakonec nejsou až tak úplně k ničemu, neboť přidávají k tuhosti. Můžete si také povšimnout, že horní strana je v podstatě stejná, jako u RM550x. Použita je drátová mřížka ve tvaru, který vyvolává dojem kontinuity prolisů v krytu, tvořících dlouhé linky.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Také zadní strana je podobná, s obvyklými šestiúhelníkovými otvory. Dostatek místa je dokonce i pod vstupní vidlicí a spínačem. Můžete si také povšimnout obvyklého místa v mřížce u primární strany, kde je nalepeno modelové označení. Zaslepení tohoto místa má možná nakonec také nějaký smysl, neboť vystupující proud vzduchu je donucen k obtoku této překážky a po cestě tak chladí i vstupní usměrňovač.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Ventilátor je tentokrát jiný, NR135P. Zatímco opticky vypadá v podstatě stejně a má i stejnou maximální rychlost (1500 ot./min.), používá fluidní kluzné ložisko namísto drážkového kluzného. To je pravděpodobně nejlepší systém samomazného kluzného ložiska. Má také udán o něco vyšší průtok vzduchu 78,71 kubické stopy za minutu (statický tlak 2,16 mm vodního sloupce) ale také vyšší hluk (32,5 dBA). Udaná životnost je 50000 hodin při 40 °C.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama