Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi | Kapitola 11

Pavel Boček

Pavel Boček

6. 4. 2016 09:00 94

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje 7. Další vybavení
8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Software Link 12. Metodika hodnocení 13. Hodnocení, závěr, poděkování

Zdroje řady GVM od Zalmanu nám posledně neexcelovaly, ale Corsair HX750i snad konečně má šanci uspět. K vlastní platformě Corsair přidává 135mm ventilátor, modulární kabeláž a nově i záruku 7 let. Přestože není nejnovější, s takovými vlastnostmi a s certifikátem 80 PLUS Platinum má vedle svých následníků stále co říci.

Reklama

Doposud jsem slyšel a viděl (četl) mnoho věcí o úchvatném Linku a o tom, jak moc lepší je oproti všem ostatním konkurenčním funkcionalitám. Můj dojem z Linku u HX750i je, ve srovnání s jeho pověstí, poměrně bídný. Je možné, že jiný hardware od Corsairu poskytuje lepší funkce, ovšem tento ne, navíc jsem měl poměrně zásadní problémy to vůbec rozchodit. Začněme tedy od začátku.

Zjistil jsem (ve skutečnosti tedy až později, ale zmíní to už zde), že ze čtyř různých HW a SW konfiguraci, pouze na jedné fungovala stránka pro stažení aplikace v Opeře 12.18. U ostatních namísto otevření vyskakovacího okna s nějakými řečmi o registraci (nebo kdo ví, co to bylo), které vám pak umožní program stáhnou po odkliknutí ne sakra nechci nic takovýho, se pokaždé pouze otevřela nová záložka na stahovací stránce. Bože. Nejsem si jist, jestli jsem na podobné problémy narazil na některé z desítek tisíc stránek, které jsem s Operou 12.17/12.17 za poslední roky navštívil. Přiznávám, že na daných sestavách mohou být nějaké problémy s Javou v Opeře. Na druhé straně pokud taková jednoduchá stránka v roce 2016 opravdu spoléhá na Javu…co na to říct. Každopádně, na jedné sestavě jsem byl schopen to stáhnout.

Po vynaložené jisté snahy jsem nakonec zjistil, že systém Windows XP není podporován. Ve skutečnosti nebyl podporován nikdy, ani v roce 2012, kdy ještě stále měl podporu a běhal na asi půl miliardě počítačů. I dnes stále běží na nějkých dvou stech milionech sestav. Asi to pro Corsair není dost. Jistě, je jejich rozhodnutí tento systém nepodporovat, proti tomu nic nemám. Ale přijde mi poměrně důležité takovou věc v roce 2016 alespoň říct. Ano, Corsair nikde nespecifikuje HW či SW nároky, to zahrnuje operační systémy, vůbec nikde. Ne na stránce pro stažení, ne na stránce Linku, ne v archivu s aplikací, ne v manuálu. Člověk by tedy předpokládal, že to pojede všude, když neříkají opak…chyba. Koupíte tedy výrobek a až poté zjistíte, po několika hodinách nočních můr, že nemůžete používat všechny jeho funkce. Nejsem si jist, jestli jsem podobnou situaci (nespecifikované požadavky) někdy zažil u jakéhokoli jiného softwaru za celý život. Možná ano, ale v takovém případě to buď opravdu jelo na všech rozumně předpokládatelných systémech v té době. Nebo jsem na ně prostě zapomněl. Každopádně mi to nepřijde jako slušný postoj k zákazníkovi.

Takže tedy, Link se na XP nainstaloval, ale vše, čeho jsem s dočkal, bylo The current operating system is not supported. Až když jsem zkoušel aplikaci spustit! Nikdy ne před tím. Tak to bylo pro všechny verze na webu Corsairu. Našel jsem někde i jakousi verzi 2.6.něco, která se nainstalovala a dokonce i spustila, ale to bylo tak asi vše. Protože v prvé řadě nikdy neexistoval ovladač Linku pro XP. Tak popojedem, jinak bych už musel začít být fakt sprostej.

Další kandidát byl hned při ruce - testoval jsem právě starší desku pro Socket 775 s čipsetem 945P, což znamená maximálně Windows Vista. Abych to zkrátil, Link 4.2 nefunguje vůbec. Link 3.6 napřed hulákal něco o chybějícím .NET frameworku. Zdá se, že .NET 2.0, 3.0 a 3.5 není dost. Rád bych ještě jednou zopakoval, že Corsair nikdy nikde neřekl nic o nějakém .NET, nebo čemkoli jiném. Zkusil jsem tedy .NET 4.0. CorsairLINK has stopped working. Boha jeho… Tak dále - instalace SP2. Pak konečně začala verze 3.6 fungovat.

Během tohoto šílenství byly momenty, kdy jsem měl chuť zdroj ocenít asi mínus tisícem bodů, ale po pár týdnech jsem se trochu uklidnil. Nechť je to tedy ke ostudě Corsairu. Pro ty, kteří by rádi měli nějaké plky o tom, že jsem idiot, když používám Vistu – rád bych připomněl, že tento systém je stále podporován do dubna 2017. A není zas o tolik horší než sedmičky, se SP1/SP2 a nějakým laděním. Za zmínku také stojí, že hromada stále ještě použitelného HW nikdy neměla a nikdy nebude mít ovladače pro Windows 7. Pro jisté systémy tedy novější systém jednoduše použít nelze! V neposlední řadě, s podobným přístupem může Corsair prostě za pár měsíců přestat podporovat sedmičky, pak 8, 8.1 atd. Bez toho, aby to komukoli oznámil. Stále si myslíte, že to je ještě v pohodě a nikomu to nebude vadit? Pak tedy hodně štěstí.

Pozitivní je, že zaměstnanci Corsairu, se kterými jsem to řešil, souhlasí, že by se tomu měla věnovat pozornost, můžeme tedy doufat, že se situace brzy vyřeší. Mezitím (31. března) vyšla verze 4.2.2.27 bez jakékoli změny v tomto ohledu.

Program Link

Aplikace samotná se napojí na další senzory v počítači pro celkový monitoring systému. Nebo se alespoň pokusí. Pokud by deska jela na -55 °C, asi bych měl docela problém.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Záložka Power je pro nás důležitá. Můžeme vidět, že ukazuje nějaká napětí, odebírané proudy, příkon, rychlost ventilátoru, počítá účinnost a umožňuje přepínat módy Multi-rail a Single-rail. Zdroj ztrácí nastavení při výpadku napájení, nezapomeňte to tedy v takovém případě zkontrolovat. To je pro HX750i tak asi vše.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět, napětí na +12 V je asi o 0,15 V mimo (vyšší). Také proudy jsou nezřídka mimo až o 1 A, jako v případě crossloadingu +3,3 V. Vypočtená účinnost je tak v tomto případě o 10 % vyšší. Neříkám, že má výbava je kdovíjak přesná, ale rozdíl 100 procentních bodů je už dost.

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně ačkoli nemusí být stále úplně přesný, poskytuje alespoň nějaké základní informace v rámci stále ještě rozumné chyby (většinou). Je také dobré si uvědomit, že tato platforma už má pár let a novější modely by měly poskytnout lepší funkcionalitu. (Nicméně je stále na trhu, tak to úplně není omluva). Zatímco tedy aplikace samotná je pro mě strašné fiasko, Link jakožto hardware nabízí funkcionalitu podobnou Enermax ZDPMS, který jsme recenzovali spolu s modelem Digifanless. Ocením to tedy v podobném duchu, to znamená pěti body za pět funkcí, které to poskytuje, ať nejsem nařčen ze zaujatosti :D

Test zdroje Corsair HX750i: platinový základ řady RMi
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama