Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Herní příslušenství Recenze Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku

Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

19. 6. 2023 23:00

Seznam kapitol

1. Úvod a představení sluchátek 2. Zpracování a pohodlí 3. Zvuk, ANC a mikrofon 4. Software, dotykové ovládání a výdrž 5. Závěr

Herní headsety už před lety odhodily kabely a kdo není audiofil, rozdílů si moc nevšimne. Testovaný headset AW920H bezdrátovou konektivitu nabízí hned na dva způsoby. K tomu přihazuje trochu nevšední vzhled, ovládání pomocí gest a fajn zvuk. Konkurenci ovšem vytře zrak zejména rozumnou cenou s ohledem na funkce, jaké nabízí.

Reklama

Zvuk

Popisovat zvuk herního headsetu je vždycky obtížné. Sami dobře víte, že nepůjde o model pro audiofily a záleží na vašem vkusu, zda oceníte třeba důraz na basy nebo spíše celkový dynamický rozsah. K objektivnímu hodnocení nepomáhá ani fakt, že herní sluchátka nabízejí řadu profilů pro hudbu, filmy, hry a jejich žánry. Ve výsledku si vše nastavíte v aplikaci, jenže zde tomu je trochu jinak.

Software od Alienware rozebírám v další kapitole, tak proč se o něm zmiňuji již teď? Odpověď je jednoduchá, nastavení zvuku se totiž ovládá v úplně jiné části softwaru. Výrobce lišácky odkazuje na podporu pro Dolby Atmos, a tedy i zvláštní aplikaci. Co v ní najdeme? Moc toho vlastně není.

Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Aplikace Dolby Access nabízí čtyři profily – hra, film, hudba a hlas. První tři mají vždy čtyři různé ekvalizéry: detailní, vybalancovaný, hřejivý a žádný. Nutno podotknout, že i zvolený „žádný“ se napříč profily liší. Jde tedy o základní ekvalizér daného profilu, nikoliv o kompletní vypnutí profilu.

Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Požitku z výchozího nastavení bez úprav dosáhnete jen v případě, že zvolíte vlastní profil a ten necháte být. A jak sluchátka v tomto režimu zní? Celkem vyváženě. Obecně bych zvuk popsal jako středně dynamický, s důrazem na hlubší tóny. Pokud si tedy chcete užít opravdu vyvážený projev, posuňte ekvalizér u vyšších tónů nahoru. Na druhou stranu u her si užijete výbuchy a střelbu.

Za těch několik desítek hodin se sluchátky jsem poslouchal řadu interpretů, zmínit mohu Daft Punk, ODESZA, Illenium, Coldplay, Linkin Park nebo Imagine Dragons. Zároveň nechybělo sledování filmů, youtube a samozřejmě hraní.

U hudby se mi nejvíc zalíbil „detailní“ zvukový profil. Jak přesně v ekvalizéru vypadá, vám neřeknu, Dolby Access to bohužel neukazuje. Při hraní jsem pak nechal zapnutý herní režim s přepínačem performance. Podle popisku údajně lépe zjistíte, odkud daný zvuk pochází, což se u stříleček hodí. Já bohužel rozdíl nepoznal, nicméně jsem funkci nechal zapnutou, pro klid v duši. Performance mode ovšem znepřístupní profily ekvalizéru v herním režimu. Profily Movie a Voice jsem prakticky nevyužil.

Po připojení přes Bluetooth k telefonu byl zvuk o něco vyváženější, stále středně dynamický a soustředil se spíše na basy a hlubší tóny. Sluchátka v tomto režimu hrála prakticky identicky jako při připojení přes 2,4 GHz v základním profilu.

Virtuální Dolby Atmos zní na papíře o něco líp, ale moc vám v praxi nepřidá. Ovládat zvukové profily ve zvláštní aplikaci, ačkoliv velmi odlehčené, je zbytečné. Máte sice k dispozici tři vlastní profily a pár základních, u kterých ale nevíte, jak přesně jsou nastavené. Jinak hraje headset obstojně a rozhodně si na zvuk nebudete stěžovat. Lehce zdůrazňuje basy, ale jinak se dynamikou řadí k lepším modelům z herního segmentu. Celkově si teda z audio části odnáším pozitivní dojmy.

ANC

Aktivní potlačení hluku je jednou z klíčových vlastností, proč si tento headset koupit. Jde totiž o funkci u herních sluchátek vzácnou a často viděnou jen u dražších modelů. Vzhledem k připojení skrze Bluetooth je jasné, že ANC využijete zejména venku. Díky už tak dobrému pasivnímu odhlučnění okolí funguje ANC v základu obstojně. Ruší většinou opakujících se a stálých tónů, samozřejmě do určité meze.

V praxi tak prostě neuslyšíte lehký vánek, vzdálenější auta a celkově se prostředí okolo vás utlumí. Při hraní ale ANC využijete také. Sluchátka například vyruší zvuk z větráčků u notebooku i stolního počítače. Klávesnici v menší míře také. Já si ANC pochvaloval poté, co jsem konečně nemusel poslouchat větrák u záložního zdroje. V létě pak utlumí ANC například větrák nebo klimatizaci.

Základní bílý šum z ANC je znát, pokud funkci zapnete. Ale jinak vás neruší a zvyknete si. Ačkoliv občas trpím na migrény, tak mě z toho hlava nebolela, což berte jako velkou pochvalu. Nicméně například headset Inzone H9 od Sony měl ANC o něco silnější. V této kategorii jde prostě stále o trochu budget řešení, nicméně povedené.

Mikrofon

Co by to bylo za herní headset bez mikrofonu na „tyčce“. U sluchátek AW920H je odnímatelný, což oceníte, jakmile sluchátka vezmete na procházku ven. Tam by totiž mikrofon trochu překážel. Zní celkem zajímavě. Alienware totiž evidentně vsadil na potlačení okolních ruchů pomocí umělé inteligence. Pamatujete na Nvidia Broadcast? Tenhle program uměl tak dobře filtrovat okolí, že šlo pomalu o magii. AW920H je asi nejblíže k tomuto efektu, co jsem u sluchátek zažil.

Výsledkem je, že jsem mohl psát na mechanické klávesnici, a přitom mluvit a v pozadí nebylo slyšet vůbec nic. Ale vůbec! Nahrávku si můžete pustit níže a jak uslyšíte, má to i svoji stinnou stránku.

Hlas z mikrofonu je tichý a celkově tlumený. Na Discordu a Teamspeaku se domluvíte se spoluhráči celkem bez problémů. Až je ale potkáte v realitě, možná vás po hlase nepoznají. Právě proto bych mikrofon nedoporučoval pro streamování, avšak na denní používání je skvělý a praktický.

Trochu zamrzí, že v softwaru nelze potlačení okolního hluku snížit a pohrát si obecně s parametry mikrofonu. Žádné nastavení okolo mikrofonu zde totiž vůbec nenajdete. Nejde o tak velký problém, když vše funguje ve stylu plug-and-play (nebo spíš plug-and-talk), ale nějaký ekvalizér bych ocenil.

K mikrofonu bych ale dodal jednu důležitou věc. V balení sluchátek najdete kabel s 3,5mm jackem na obou koncích. Headset tak můžete připojit drátově, přičemž v tomto režimu neubírá z výdrže baterie. Má to ale háček. Onen 3,5mm audioport je na headsetu jen jeden – je v něm mikrofon. Ten tedy musíte při drátovém připojení odpojit.

Test sluchátek Alienware AW920H, headset s trojím připojením a aktivním potlačením hluku
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama