test-prehravacu-mp3-dva-diskove-prehravace-a-komplexni-prehled-prehravacu-na-trhu
Zábava Článek Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu | Kapitola 5

Urban Petr

Urban Petr

12. 1. 2004 00:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod a přehled přehrávačů, iRiver 2. Creative 3. Ostatní výrobci (Diva, MSI, A-Max, Apple ) 4. Graf výhodnosti přehrávačů 5. Creative Nomad ZEN NX  6. Creative Jukebox 2

Je to teprve chvíli, co jsme vám přinesli test přenosných MP3 přehrávačů. Jelikož Vás minulý test zaujal, dovolili jsme si připravit pro vás tabulku a srovnání vlastností a cen za 1MB všech dostupných přehrávačů na našem trhu. Jde o megalomanský přehled 38 přenosných MP3 přehrávačů! Navíc jsme ještě prověřili dva zajímavé diskové MP3 přehrávače Creative Jukebox 2 (10GB) a především Creative Nomad NX (30GB).

Reklama

Creative Nomad ZEN NX 

Naprostou špičku v přenosných přehrávačích hraje v poslední době společnost Creative. Do rukou se nám dostal i model ZEN NX, který disponuje 30GB diskem. Datové prostor však není zdaleka vším, co může tento přehrávač nabídnout. 

Balení

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Veliká a výtvarně velmi povedená krabice ukrývá mnohem méně, než byste od jejích rozměrů očekávali, přesto je to však slušný výčet. Kromě přehrávače a hezkého obalu pro něj zde naleznete sluchátka, instalační CD a manuál v mnohých jazycích, čeština však chybí.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále je zde napájecí kabel pro nabíjení integrované baterie (Li-Ion 3.6V) a datový kabel pro komunikaci s počítačem přes rozhraní USB 2.0 (kompatibilní s USB 1.1).

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Velikost bez hranic

Tento přehrávač není určen každému, což naznačuje už jeho pořizovací cena. Po všech stránkách se však jedná o všestranného pomocníka. 30GB dat je myslím dostačující téměř každému, co se poslechu hudby v MP3 a WMA týká.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně tak můžete přehrávač používat také jako přenosný disk, na který se pro nějaký ten film a nějakou tu hru určitě místo najde. Na druhou stranu musíte mít na mysli, že stále je to přehrávač s pevným diskem, a tak je zapotřebí zvýšit pozornost, abyste s ním někde v nevhodnou chvíli neuhodili nebo aby vám nespadnul. Přesto je však podle mého názoru jeho odolnost velmi vysoká. 8MB buffer navíc zajišťuje, že reprodukovaná skladba vám nebude přeskakovat za žádných, ani extrémních podmínek.

Instalace a přenos dat

K přehrávači je nutné nainstalovat software, bez něj bohužel s daty na přehrávači pracovat nelze. Stačí však instalační CD, jeden restart a již nemáte nejmenší potíže. Software Creative File Manager 2 vám umožní pracovat se zařízením jako s přenosným diskem, Media Source Organizer je program sloužící ke správě hudby na přehrávači. Jeho ovládání není z prvu příliš jednoduché, ale po čase si zvyknete a správa vašich souborů na přehrávači vám nebude dělat žádné potíže. Při kopírování dat na disk (přes FileManager) musíte mít na vědomí, že zařízení pracuje s daty odděleně - takže i když nahrajete na disk MP3 soubory, nebudete je moci přehrát. Hudbu je zapotřebí kopírovat přes Media Source Organizer.

Rozhraní USB 2.0 zde nalezlo své uplatnění. Vzhledem k tomu, že ve Windows se ZEN nehlásí jako disk, museli jsme provést jiný test. Test zápisu 10,5GB dat skončil za 56 minut, tedy 3,125 MB/sec, test čtení za 54 minut, tedy 3,24 MB/sec. To je velmi slušný výsledek, přesto by však mohlo být kopírování ještě rychlejší (jak nám například předvedl Jukebox 2).

Ovládání

Zprvu mi dělalo ovládání přístroje problémy, po čase jsem si zvyknul. Ovladač JOG mi byl zpočátku nepříjemný, byla zapotřebí větší síla k jeho stisku, časem se však tento ovládací prvek umoudřil a fungoval naprosto korektně. Struktura Menu vám zpočátku přijde nepřirozená, ale časem poznáte, že má svůj smysl. Zkrátka na ovládání si musíte chvíli zvykat, pak už jde všechno samo.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na výčet tlačítek: tlačítko zapnout/vypnout, tlačítko Menu a JOG tlačítko pro pohyb po menu, stiskem potvrzujete volbu, dále tlačítko "back" pro pohyb v Menu, tlačítko vpřed a vzad, play/pause, a volume +/-. Na straně jsou pak konektory pro USB (2.0 zpětně kompatibilní s USB 1.1), 3,5mm jack pro sluchátka a konektor pro nabíjení baterie.

Co ovšem tomuto přehrávači nemohu nevyčíst je absence dálkového ovládání. Přehrávač, který nabízí opravdu vše, co si vášnivý posluchač hudby může dopřát, by dálkové ovládání postrádat rozhodně neměl. Alespoň to nejjednodušší, play/stop/vpřed/vzad. Škoda, snad na to bude Creative u dalších výrobků myslet.

Hudba jako víno

Nejvíce jsem se však těšil na kvalitu reprodukované hudby. A zde musím před tímto přehrávačem smeknout. Na sluchátkách dodávaných s přístrojem je poslech příjemný, ovšem po připojení lepších sluchátek (koss, sennheiser) uslyšíte to, co na mnohých hi-fi sestavách ne. Hudbu lze poslouchat velmi (VELMI) nahlas a stále čistě, s věrným podáním celého zvukového spektra, navíc máte k dispozici nespočet ekvalizerů, včetně prostorových "EAX" funkcí, na které jsme si u výrobků Creative již zvykli. Osobně si myslím, že EAX funkce ještě mají své mouchy, ovšem například klasická hudba je s EAXem opravdovým požitkem. Zkrátka hudební projev tohoto přístroje je ve všech směrech velký, nejvýstižnější mi přišel výraz jedné recenze - "load as hell, clear as bell".D

oba reprodukce ovšem neodpovídala udávaným hodnotám. Výrobce udává 14 hodin poslechu, mě ovšem déle než 10 hodin nevydržel. Samozřejmě jsem si s přístrojem stále “hrál“ a navíc používal sluchátka KOSS, které jsou větším zatížením (impedance 60ohm), ale v tomto ohledu je ještě co dohánět. Přesto je však 10 hodin na jedno nabití dostačující.

Rád bych také zmínil, že tento přehrávač má nyní i svého mladšího brášku. Jedná se o DAP Jukebox ZEN NX Xtra vybavený ohromným 60GB diskem. Xtra je jinak zcela totožný, vylepšen byl pouze display, který je v porovnání s námi testovaným o něco větší a příjemně modře podsvícený.

A nakonec nemohu, než tomuto přehrávači udělit Silver Award, a to nejen kvůli tomu, co všechno nabízí, ale také kvůli ceně. 0,24Kč/MB je totiž opravdu bezkonkurenční. Gold Award by téměř určitě dostal nový Jukebox ZEN NX Xtra, ten totiž, byť nenabízí téměř nic navíc, ochromuje konkurenci cenou a poměrem 0,17Kč/MB. Této hodnotě se totiž konkurence nepřibližuje ani z poloviny.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Klady

+ kvalita reprodukce
+ 30GB
+ zdařilý design
+ poměr cena/výkon a cena/MB

Zápory

- 10 hodin reprodukce na jedno nabití
-  absence dálkového ovládání

Přehrávač nám zapůjčila do testu firma Abacus. Firmě tímto děkujeme.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama