test-prehravacu-mp3-dva-diskove-prehravace-a-komplexni-prehled-prehravacu-na-trhu
Zábava Článek Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu | Kapitola 4

Urban Petr

Urban Petr

12. 1. 2004 00:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod a přehled přehrávačů, iRiver 2. Creative 3. Ostatní výrobci (Diva, MSI, A-Max, Apple ) 4. Graf výhodnosti přehrávačů 5. Creative Nomad ZEN NX  6. Creative Jukebox 2

Je to teprve chvíli, co jsme vám přinesli test přenosných MP3 přehrávačů. Jelikož Vás minulý test zaujal, dovolili jsme si připravit pro vás tabulku a srovnání vlastností a cen za 1MB všech dostupných přehrávačů na našem trhu. Jde o megalomanský přehled 38 přenosných MP3 přehrávačů! Navíc jsme ještě prověřili dva zajímavé diskové MP3 přehrávače Creative Jukebox 2 (10GB) a především Creative Nomad NX (30GB).

Reklama
 

Klasické přehrávače

Nyní se podíváme na grafy, které udávají poměr ceny za MB. Abychom srovnávali srovnatelné, rozhodl jsem se uspořádat přehrávače do třech typů. Tím prvním jsou běžné přehrávače. Dále jsou to přehrávače, které podporují také Flash karty, mezi ně jsme navíc zařadili MusicPen, ovšem jenom proto, aby nám nekazilo jiné grafy. Nakonec je zde porovnání diskových přehrávačů.

Na poli běžných MP3 přehrávačů je konkurence zdaleka největší. Vybrat si není jednoduché a je jen na vás, co od přehrávače požadujete. Kromě běžného přehrávání MP3 nebo WMA možná chcete poslouchat rádio, nebo využijete diktafonu. Tak či tak je sortiment na našem trhu již velmi solidní. Porovnání cena/MB ovšem nepodává příliš užitečné hodnoty. Velmi zajímavé je ale třetí místo pro MSI MegaStick 256, cena tohoto přístroje je opravdu velice příznivá, a to rozhodně nenabízí málo. Další výběr už ale nechávám na vás.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz


Uvedené hodnoty jsou v Kč

Přehrávače na karty

Přehrávačů podporujících externí flash karty je obecně velmi málo, na českém trhu jej zastupují výrobky DIVA. Výhody externí paměti jsou zřejmé. Tato koncepce ovšem zdaleka nevyhovuje každému a jak se ukazuje, trh si tyto přehrávače zkrátka nežádá, a tak je zde tak malá konkurence, že vám ani nemám z čeho doporučovat.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Diskové přehrávače

Na poli MP3 přehrávačů, které disponují pevnými disky, je celkem přehledno. Ale ani tak není jednoduché vybírat. Zde vám jistě pomůže porovnání ceny za MB, které dává jasný obrázek. Ale i přesto každý z těchto přehrávačů nabízí něco trochu odlišného. Creative ZEN NX a Xtra jsou vskutku ohromnými řešeními za přijatelný peníz, na druhou stranu iPod je zase multifunkční. Přehrávače MuVo2 jsou pak velmi zajímavým kompromisem pro ty, kdo uvažují o běžných MP3 přehrávačích. A nakonec i 20GB iRiver má co nabídnout.

Test přehrávačů MP3 - dva diskové přehrávače a komplexní přehled přehrávačů na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnout tento článek není jednoduché. Nejprve bych rád ještě jednou zdůraznil, že nebylo v mých silách udělat přehled úplně všech přehrávačů na českém trhu. Především těch malých přehrávačů se 128 resp. 256MB paměti je totiž mnohem více. Přesto ale doufám, že vám tento článek pomůže při výběru MP3 přehrávače.

Osobně mě situace na našem trhu velmi těší. Ostatně češi vždy byli po technické stránce pokrokoví. Na druhou stranu mě mrzí, že ještě mnoho zajímavých řešení na našem trhu zkrátka chybí. Tím mám na mysli například produkty Samsungu, ale chybí zde ještě mnohé další. Přesto ale nepochybuji o tom, že toto odvětví bude stále širší a zajímavější a věřím, že i do budoucna se máme na co těšit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama