Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu
i Zdroj: Panasonic
Mobilní zařízení Recenze Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu

Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2023 11:00 20

Seznam kapitol

1. Panasonic Toughbook FZ40 2. Představení, balení a specifikace 3. Možnosti rozšíření počítače 4. Panasonic Toughbook FZ40 - hardware I. (CPU, GPU) 5. Panasonic Toughbook FZ40 - Hardware II. (disky, paměť)
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 8. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 9. Procesorový výkon 10. Závěr

Počítač v dnešním testu je doslova obrněnec. Sice s poměrně slabým výkonem, však ale s gigantickou výdrží a téměř nezničitelným tělem. Navíc dostal dotykový displej a ohromné možnosti rozšíření pomocí modulů.

Reklama
Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu
i Zdroj: Panasonic

Hodnotit testovaný počítač dle obvyklých kritérií, která používám u herních notebooků, nelze. Tohle je stroj pro armádu, policii, pracovníky na náročných stavbách, v těžkém prostředí, kteří potřebují počítač, jenž bude dlouho sloužit právě v těchto podmínkách. Tomu je uzpůsobené nerozbitné tělo, možnosti rozšíření a odolnost proti prachu, vodě a pádu. Dle oblíbenosti této řady, kterou Panasonic dělá už řadu let, se mu naplňovat právě tyhle požadavky daří.

Výbava, spotřeba, baterie

Hlavní devizou je právě možnost osadit si počítač několika bateriemi, porty dle vašich požadavků, několika disky a zcela speciálními moduly. To u běžných počítačů nenajdete. Spotřeba je nízká a s ní jde ruku v ruce, dlouhá výdrž na baterii. S jedním akumulátorem se dá pracovat až 13 hodin v kuse. Pokud si osadíte dva, bez problémů se dostanete na víc než 25 hodin. Nabíjení 100W zdrojem je ale pomalé, navíc počítač neumí nabíjet obě baterie zároveň. Obě se nabijí za cca 4 hodiny.

Komponenty

Výkon počítače je proti standardu roku 2023 hodně slabý. Paměti jsou pomalé, procesor má hodně nízký výkon. Hry se nedají hrát vůbec žádné. Také disk není nijak extrémně rychlý. Spotřeba je ale díky tomu solidně nízká (max. špička 83W). Přesto se počítač nedá uchladit tiše a dostatečně. To mne zaráží. Dvojice ventilátorů oněch 83 W nezvládá a procesor se významně zahřívá a s tím znatelně snižuje svůj výkon. To samozřejmě platí pro režim napájení ze sítě. Chlazení mělo být udělané lépe, i když chápu, že dodržení přísných norem proti pronikání prachu a vody asi takový úkol dělá značně složitým.

Osobní názor

Výkon a výbavu jsem již zhodnotil, nyní k praktickému používání. První problém jsou Windows 11, které, pokud seznají, že mají k dispozici dotykový displej, dělají nepěkné schválnosti. K tomu se někdy přidá podivně se chovající touchpad, občas je tedy ovládání celkem nepříjemně vzdorující. Další podstatná věc je vysoká hmotnost zařízení, hlučné chlazení a opravdu hodně slabý výkon.

Při cenovce, která se pohybuje na úrovni agentur NASA nebo pro Pentagon, je celkový dojem spíše rozpačitý. Na druhou stranu, plně pogumované počítače s takovými možnostmi rozšíření nenabízí levněji z konkurence nikdo. Ale kdo potřebuje stroj s podobnými vlastnostmi, nějakou výhodnost jistě řešit nebude, jelikož náklady pokryje stát nebo nějaká jiná instituce.

Verdikt

Extrémně odolný notebook, vodotěsný, prachotěsný, snese i pád ze 2 metrů. To vše pro speciální nasazení v těžkých podmínkách.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Modulární design: Výběr z desítek kombinací portů, čteček karet, mechanik, disků, baterií.
Pětice mikrofonů, 5MP infračervená kamera
Plně gumové tělo, splňující normy IP66, MIL-STD-810H
Magnéziová konstrukce, výdrž pádu až ze 180 cm
Možnost osadit i 5G modem
Dlouhá výdrž na baterii, se dvěma bateriemi až 27 hodin
Extrémní cena
Hodně slabý výkon na rok 2023
Pomalé nabíjení dvou akumulátorů najednou
Vysoká hmotnost
Někdy vás pozlobí dotykový displej a touchpad
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama