Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu
i Zdroj: Panasonic
Mobilní zařízení Recenze Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu

Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2023 11:00 20

Seznam kapitol

1. Panasonic Toughbook FZ40 2. Představení, balení a specifikace 3. Možnosti rozšíření počítače 4. Panasonic Toughbook FZ40 - hardware I. (CPU, GPU) 5. Panasonic Toughbook FZ40 - Hardware II. (disky, paměť)
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 8. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 9. Procesorový výkon 10. Závěr

Počítač v dnešním testu je doslova obrněnec. Sice s poměrně slabým výkonem, však ale s gigantickou výdrží a téměř nezničitelným tělem. Navíc dostal dotykový displej a ohromné možnosti rozšíření pomocí modulů.

Reklama

Na úvod musím říci, že jsem ještě nikdy netestoval notebook této třídy a specifického nasazení. Většinou dostávám do ruky highend s maximálním výkonem, plný barviček RGB, designových parádiček a líbivých vychytávek. Zcela jistě nejsem cílová skupina odolných notebooků. Jak uvádí web Panasonic, jde o extrémně odolný počítač pro armádu, policii, pracovníky v těžkých podmínkách (klimatických, špína, prach, vlhko). Tím chci na úvod říci, že se tento produkt vymyká všem běžným standardům „domácích“ laptopů.

Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu
i Zdroj: Panasonic

To první, co mě totiž naprosto šokovalo, když jsem počítač spustil, byly osazené komponenty. Myslel jsem si nejprve, že došlo k omylu a já nedopatřením dostal několik let starý počítač. Bylo to ale správně, jde o model z roku 2023. Po stránce výkonu nečekejte žádného přeborníka. O konfiguraci si povíme samozřejmě později v detailech. Tento počítač není pro hráče, vše je uzpůsobené spolehlivosti a náročnému nasazení.

Místo energeticky náročného herního CPU a GPU je zde jen základní grafika a procesor, síla tohoto počítače je jinde. Kromě odolného šasi, které je vodotěsné, prachotěsné a snese hodně drsné zacházení, je to zejména možnost rozšíření pomocí modulů. Můžete mít dnes už archaické porty, které jsou ale u spousty všech možných průmyslových zařízení stále potřeba. Můžete mít mechaniky všech možných formátů, vestavěnou GPS, eSIM moduly s 5G, a spoustu dalšího. To si také ukážeme.

Test Panasonic Toughbook FZ40: Nezničitelná 14" mašina na cesty a do terénu
i Zdroj: Panasonic

Za zmínku v úvodu stojí ale hlavně cena, která je opravdu vysoká. Zde však nemůžeme porovnávat pouze výkon, spíše naopak. Tentokrát se platí 130 000 Kč za odolnost, rozšíření, podporu výrobce a spoustu speciálního software. Pro toho, kdo to vše dokáže využít, cena zcela jistě není problém. A jelikož je na trhu několik hodně podobných strojů od dalších výrobců (Getac S410, Dell Latitude 7400, Durabook S14L), je o tento segment očividně zájem i přes hodně vysokou cenu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama