soltek-sl-k8an2e-levny-zaklad-pro-amd-athlon-64
Hardware Článek Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64 | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

25. 11. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Babylon platforem 2. nForce 3 Pro 250Gb - to nejlepší pro Socket 754 3. Soltek SL-K8AN2E-GR 4. Možnosti nastavení a přetaktování 5. Soltek SL-K8AN2E - testy a závěr

Tato recenze je trochu netypická - běžně bychom vám krůček po krůčku představili čipovou sadu, základní desku, její výkony a možností přetaktování. Tentokrát se ale zároveň pokusíme odpovědět na otázku, jak výkonný může být počítač postavený na nejlevnějším procesoru platformy AMD Socket 754 (na Sempronu 3100+) a zároveň odpovědět, jestli se vyplatí jít ještě do Athlonu XP. Cena testované základní desky Soltek vč. Sempronu 3100+ (a dnes to platí i pro zlevněný Athlon 64 2800+) dnes nepřekračuje 7000Kč vč. DPH a při tom přetaktovací potenciál tohoto "komba" je obrovský.

Reklama

Firma Soltek Computer (ve znaku má runu ve tvaru "S") patří mezi menší firmy vyrábějící základní desky a miniaturní počítače QBic. Přesto (nebo právě proto - musí totiž držet určitý standard kvality) Solteky vždy patřily mezi poměrně kvalitní řešení. Navíc prakticky vždy lze počítat s dobrým poměrem cena/výkon a také přetaktovávací potenciál Solteků bývá hodně slušný (což dokazuje i právě testovaná deska).

Pojďme se ale nejdříve podívat na "garáž" ve které testovaná deska dorazila (pokud to někoho zajímá):

fialová vypadá v praxi lépe než červená, hnědá nebo zelená barva...
i Zdroj: PCTuning.cz
fialová vypadá v praxi lépe než červená, hnědá nebo zelená barva...

Už po otevření krabice vám bude jasné, že výrobce se u tohoto modelu snaží zaujmout i barevným laděním celé desky. Téma této desky je "fialová". Základní deska je sice černá, ale kulaté kabely IDE, FDD a konektory na základní desce jsou fialové. Ze začátku mi to trochu vadilo ale po instalaci do počítače jsem změnil názor - fialová vypadá v praxi opravdu lépe než červená nebo hnědá :-)

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


větší náhled (800px) zobrazíte kliknutím na obrázek

V krabici je mimo základní desky ještě několik dalších drobností: kulaté (fialové) kabely IDE, kabel FDD, 2x SerialATA + redukce pro napájení disků SerialATA. I zde jsou obsažené (jak je u Solteku dobrým zvykem) 2 CD: první obsahuje systémové utility a ovladače (k dispozici je pochopitelně celá rodina programů "nTune", včetně Firewallu, nastavení a monitorování základní desky apod...). Druhé CD obsahuje pro Soltek typický balík užitečných programů (antivir PC-Cillin 2004, emulátor CD VirtualDrive 7, zálohování RestoreIT! 3 Lite, utility PartitionMagic 6.0 SE a DriveImage 4.0 sloužící k zálohování celých diskových oddílů).

Výbava ani provedení ničím neustupuje základním deskám s čipovými sadami Intelu.

 Soltek SL-K8AN2E-GR

Za zmínku stojí zejména: dva sloty DIMM (pozor na možnosti budoucího rozšíření), pochválit musím pasivní (a tím tiché a spolehlivé) chlazení čipsetu, tři kanály IDE (je možné připojit až 6 zařízení), čtyři porty SATA, řadič Promise PDC 20579 a Gb Ethernet, zvuk odpovídá předchozí generaci kodeků (Realtek ALC650). Základní deska nepodporuje FireWire (IEEE1394).

Co kde připojíte

Jako obvykle následuje náš přehledný barevný průvodce základní deskou (takže nemusím psát co kde je, a vy sami rychle posoudíte, jestli vám bude rozmístění součástek vyhovovat :-)

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz
Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


Chladič na čipu nForce3 je pasivní. Paměťové sloty jsou snadno přístupné, umístění konektorů nebude také asi činit žádné problémy.

Serial ATA

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Všimněte si portů Serial ATA (sv. zelené): deska využívá dva porty SATA čipové sady nForce 3 (jsou umístěné blízko patice procesoru - PHY je v čipové sadě), další dva sloty obsluhuje řadič Promise PDC 20579. Ten podporuje funkce nejmodernějších disků SATA, konkrétně NCQ/TCQ. Externí řadič zvyšuje možnosti přetaktování - při vysokých frekvencích vypovídá občas interní řadič SATA službu.

Zadní panel je poměrně typický, klidně bych však oželel paralelní port (LPT1) a místo toho bych zde rád viděl další porty USB, digitální zvuk nebo FireWire.

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Až do tohoto okamžiku se tedy jedná o poměrně kvalitně vybavenou základní desku platformy Socket 754. Pojďme se však podívat na možnosti přetaktování...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama