soltek-sl-k8an2e-levny-zaklad-pro-amd-athlon-64
Hardware Článek Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64 | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

25. 11. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Babylon platforem 2. nForce 3 Pro 250Gb - to nejlepší pro Socket 754 3. Soltek SL-K8AN2E-GR 4. Možnosti nastavení a přetaktování 5. Soltek SL-K8AN2E - testy a závěr

Tato recenze je trochu netypická - běžně bychom vám krůček po krůčku představili čipovou sadu, základní desku, její výkony a možností přetaktování. Tentokrát se ale zároveň pokusíme odpovědět na otázku, jak výkonný může být počítač postavený na nejlevnějším procesoru platformy AMD Socket 754 (na Sempronu 3100+) a zároveň odpovědět, jestli se vyplatí jít ještě do Athlonu XP. Cena testované základní desky Soltek vč. Sempronu 3100+ (a dnes to platí i pro zlevněný Athlon 64 2800+) dnes nepřekračuje 7000Kč vč. DPH a při tom přetaktovací potenciál tohoto "komba" je obrovský.

Reklama

Firma nVidia, která dokázala dříve prakticky ovládnout platformu Socket A se svou čipovou sadou nForce 2 (alespoň v nejvýkonnější třídě), velmi spěchala, aby se svezla s novou rodinou procesorů AMD K8 (s Athlony 64). Jakmile byly k dispozici nové procesory, objevily se i základní desky postavené na bázi čipové sady nForce 3. V tomto případě se ale evidentně jednalo o střelbu od boku. První verze nForce 3 trpěly velkou řadou problémů. Typy později přejmenované na nForce 3 150, byly úspěšně napadeny řadou VIA K8T800, která toho nabídla poněkud více. To vše vedlo firmu nVidia k tomu, aby udělala v případě nForce 3 reparát. Nová verze nForce 3 250Gb (Gb značí Gigabit LAN) odstranila nedostatky původního čipové sady (ve skutečnosti se jedná o jediný čip) a přidala některé věci navíc.

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke dnešnímu dni (listopad 2004) se jedná o nejlepší již dostupnou čipovou sadu pro platformu Socket 754 (i Socket 939).

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčovými vlastnostmi čipové sady nForce 3 250Gb jsou:

  • AGP 8X: čipová sada nForce 3 podporuje pouze grafické karty AGP (podporu PCI Express Graphics přinese až čipová sada nForce 4),
  • Hyper transport: sběrnice mezi procesorem nyní pracuje rychlostí 16bit/800MHz (je deklarovaná i podpora HT 1000MHz),
  • nForce Networking: Gigabitová síťová karta je částečně integrovaná v čipové sadě (NV MAC), externí je pouze část PHY,
  • Firewall Technology: síťová část čipové sady má v sobě zabudované základní funkce síťového firewallu,
  • 8 portů USB 2.0: čipová sada nForce 3 150 podporuje 6 portů USB 1.1/2.0,
  • Serial ATA: nForce 3 250 podporuje čtyři porty Serial ATA. Dva jsou podporované přímo, dva pomocí externího čipu PHY.
  • RAID: nForce 3 podporuje disková pole RAID 0,1, 0+1, JBOD s využitím všech čtyřech portů Serial ATA. Je možné také využití (dokonce současné) disků IDE Ultra ATA133.

AGP/PCI Lock: Za zvláštní zmínku stojí podpora asynchronního provozu sběrnice AGP a PCI, nezávisle na hlavním generátoru taktu procesoru (ten je nastaven standardně na 200MHz). V praxi se jedná o to, že některé pomocné frekvence, jak například už zmíněné frekvence sběrnice AGP a PCI, se už nepočítají prostým dělením z hlavní frekvence, ale že jsou generované nezávisle. Rozdíl je hlavně v přetaktování - pokud externí frekvenci procesoru zvedneme z 200 na 250MHz (pokud chceme procesor přetaktovat o 25%) nemusí se zároveň zvednout frekvence sběrnice AGP, což by mohlo vést k zablokování celého systému vinou grafické karty, řadiče disků nebo selháním sběrnice HyperTransport.

nastavení firewallu je přehledné, musíte však trochu rozumět sítím...
i Zdroj: PCTuning.cz
nastavení firewallu je přehledné, musíte však trochu rozumět sítím...


RAID manager dokonce umožňuje kombinaci disků ATA a Serial ATA...

Soltek SL-K8AN2E levný základ pro AMD Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia pro své utility vytvořila přehledné a efektní rozhraní nTune

Poznámka: Další čipovou sadou, která "umí" AGP/PCI Lock na platformě Socket 754 a 939, je VIA K8T800 Pro (nepleťte si tuto inovovanou čipovou sadu s často používanými "obyčejnými" čipsety K8T800). Právě přídomek "Pro" je zde opravdu důležitý a značí, že i tento čipset firmy VIA má také vysoký přetaktovávací potenciál. Obecně platí, že AGP/PCI Lock je nezbytný pro úspěšné přetaktování procesorů - ať se jedná o Athlony, Semprony nebo Pentia 4.

Pokud bychom srovnávali VIA K8T800 Pro a nForce 3 250Gb, mohu jen konstatovat, že dnes je na tom trochu lépe nForce 3. Má lepší softwarovou výbavu (soubor utilit nTune, Firewall) a přímou integraci Gb Ethernetu (1000Mb) do čipové sady. VIA by zde mohla potenciálně vytáhnout jiný trumf nasazením výborného zvukového čipu Envy 24, ale většina výrobců volí Realteky.

V této souvislosti je třeba připomenout fakt, že zásadní prvek ovlivňující výkon systému, paměťový řadič platformy AMD K8, je umístěný v procesoru (a je tedy pro všechny platformy stejný). To způsobuje, že rozdíly ve výkonu různých čipových sad (ATi, nVidia, VIA) jsou v praxi velmi malé (0-3%). Jedinou významnější roli hraje v některých testech sběrnice grafické karty (AGP, PCI Express) a rychlost řadiče disků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama