shuttle-ss51g-porazi-pc-prcek-goliase
Hardware Článek Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 12. 2002 00:00 24

Seznam kapitol

1. To jsem zvědavý, co se tam vejde... 2. SS51G - celková koncepce 3. Vnitřní konstrukce 4. Chlazení a umístění disků 5. Systémové parametry a BIOS 6. Testy a závěr

Pokud máte koupenou futuristickou klávesnici Logitech Cordless Desktop a jako monitor modře opalizující TFT panel na chromové noze (od Herculesu), uvědomíte si velmi jasně, jak osobní počítače zaostaly v oblasti designu. I když si pořídíte drahou hliníkovou skříň, stále bude maximálně vypadat jako šumící luxusní hotelová minilednička. Vím, řeknete mi, že je to daň za možnost snadného upgradu systému, že pro výkon počítače je třeba nějaký ten hluk a rozměry obětovat... omyl, nemusíte!

Reklama

Fígl celého počítače spočívá v dobře promyšlené souhře základní desky, mechanické konstrukce skříně a v nové metodě chlazení. Pokud se podíváme na základní desku umístěnou v šasi zjistíme, že je její plocha je natolik malá, že některé čipy zasahují pod retenční modul chladiče procesoru.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud začneme počítač osazovat komponentami zjistíme, že i umístění konektorů není náhodné.

Mnoho problému muselo způsobit posunutí slotu AGP ke vnější hraně základní desky - délka vedení mezi severním mostem (northbridgem) a konektorem AGP je totiž striktně omezená. Jen díky tomu je možné osadit oba sloty, přičemž chladič grafické karty bude na vnější straně skříně.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte, že v systému je dost místa i takového "dlouhána" jakým je grafická karta GeForce4 Ti 4600 (zde Leadtek WinFast A250 Ultra TD). Díky požadavku na nižší hluk jsme ve finále sáhli po grafické kartě Gainward GF4 MX440 s upravenými otáčkami větráku.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz


...boční otvory a teplovodivý hliník přispívají k dobrému chlazení grafického čipu

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama