shuttle-ss51g-porazi-pc-prcek-goliase
Hardware Článek Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 12. 2002 00:00 24

Seznam kapitol

1. To jsem zvědavý, co se tam vejde... 2. SS51G - celková koncepce 3. Vnitřní konstrukce 4. Chlazení a umístění disků 5. Systémové parametry a BIOS 6. Testy a závěr

Pokud máte koupenou futuristickou klávesnici Logitech Cordless Desktop a jako monitor modře opalizující TFT panel na chromové noze (od Herculesu), uvědomíte si velmi jasně, jak osobní počítače zaostaly v oblasti designu. I když si pořídíte drahou hliníkovou skříň, stále bude maximálně vypadat jako šumící luxusní hotelová minilednička. Vím, řeknete mi, že je to daň za možnost snadného upgradu systému, že pro výkon počítače je třeba nějaký ten hluk a rozměry obětovat... omyl, nemusíte!

Reklama

Skříň počítače je opravdu nevelká (180x200x280mm) - odhaduji, že do objemu běžného počítače by se vešlo 2.5 těchto "kostek". Základním materiálem skříně je hliník - ten zde plní tři úlohy: jednak je počítač velmi lehký (sada váží před osazením 2.85kg), jednak se značně zlepšuje chlazení (hliník vede teplo 2x lépe než běžně používaný plech) - nezanedbatelnou úlohou je také estetické hledisko.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čelním panelu je leštěnými šrouby přišroubované vyměnitelné čelo z modře tónovaného 5mm silného průhledného akrylu. Po zapnutí je navíc tajemně prozáří modrá LED dioda. Celek docela připomíná spíše hi-fi věž, než plnohodnotný počítač.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Praktické je, že na čelní panel je vyvedeno několik užitečných portů: Optický SPDIF výstup (np. pro připojení minidisku), mikrofonní vstup, sluchátkový výstup, dva porty USB 2.0 (pro připojení thumb-disku ,fotoaparátu, přenosné vypalovačky, myši atd...) + port IEEE1394a / FireWire (pro připojení digitální kamery).

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní rozhraní jsou umístěna vzadu v nám poměrně známém bloku:

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě 6ti kanálového audia (viz. vpravo) zde naleznete konektory pro připojení myši a klávesnice, dva dodatečné porty USB 2.0, dva dodatečné porty IEE1394a, síťový konektor 10/100 LAN, dva sériové porty, optický SPDIF vstup a výstup integrované grafické karty.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud sečteme všechny integrované přípojné body, dojdeme k impozantnímu číslu 20. Komu to nestačí, může využít dvou slotů (PCI + AGP), které lze bez problému osadit současně. V testovaném PC jsem osadil ještě interní modem a grafickou kartu AGP s čipem GeForce4 MX440, která nabízí dual VGA, výstup DVI pro ploché panely a také TV in/out.

Pojďme se však podívat dovnitř...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama