rusko-vyviji-vlastni-tablet-pro-tajnou-sluzbu-ktery-by-mel-byt-odolny-proti-spionazi
Novinka Rusko vyvíjí vlastní tablet pro tajnou službu, který by měl být odolný proti špionáži

Rusko vyvíjí vlastní tablet pro tajnou službu, který by měl být odolný proti špionáži

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

9. 7. 2014 09:30 2

Není to tak dávno, co jsme Vám přinesli zprávu o chystaném vlastním ruském procesoru Baikal, který by měl v počítačích ruských vládních organizací nahradit procesory AMD a Intel.

Reklama

Procesor by měl být vyvinut na popud prezidenta a ruské vlády z důvodu zamezení možné špionáže ze strany USA. Kreml má ze špionáže asi opravu strach, poněvadž chce kromě procesoru vyvinout také svůj tablet, který by měl být odolný vůči špionáži a imunní proti většině hackerských napadení.

Rusko vyvíjí vlastní tablet pro tajnou službu, který by měl být odolný proti špionáži
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimoto bude tablet vybaven inteligentním tlačítkem, které agentům či vojákům umožní okamžité fyzické odpojení všech komunikačních modulů a snímačů, tak aby se zařízení stalo pro okolí neviditelné. Tablet přirozeně nepoběží na žádném běžném operačním systému, ale na vlastním OS nazvaném RoMOS, který je ale založen na bázi Android.

RoMOS byl speciálně navržen pro účely tajné služby a měl by být schopen zabránit úniku informací a může dokonce odhalit odposlech zařízení a různý spyware. Tablet by měl být podle vyjádření ruského výzkumného institutu, který stojí za vývojem zařízení, o něco výkonnější než iPad. Vybaven by měl být dual-core procesorem, dvěma kamerami, navigací a všemi moderními komunikačními moduly včetně 3G, BT a Wi-Fi. 

Rusko vyvíjí vlastní tablet pro tajnou službu, který by měl být odolný proti špionáži
i Zdroj: PCTuning.cz

Chystaný tablet bude splňovat stupeň krytí IP67, bude tedy prachotěsný a bude ho možné ponořit pod vodu do hloubky jednoho metru po dobu až 30 minut. Zároveň by měl vydržet pád z výšky až 2 metrů a pracovat v teplotách až do 55 stupňů Celsia. 

Tablet má již zájemce jak z řad ruských ozbrojených sil, tak donucovacích orgánů i tajných služeb. Zmíněný institut již vyrobil dva prototypy, z nichž jeden byl vyvinut speciálně pro ministerstvo obrany. 

Zdroj: TheMoscowTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama