Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 11. 2022 07:30 5

Seznam kapitol

1. Design a zpracování, obsah balení 2. Displej a reproduktor 3. Výkon, výbava a baterie 4. Operační systém a software 5. Fotoaparát a video 6. Hodnocení a závěr

Kdo dnes shání vybavený telefon, aniž by potřeboval přímo vlajkovou loď, má těžký úděl. Zóna okolo 10 000 korun je rámovaná z jedné strany střední třídou Samsungu, ze druhé výkonnými telefony značek, které kdysi patřily k tradičním či je dnes řadíme mezi čínské dravce. Mezi ně patří i Vivo X80 Lite a zároveň ilustruje, proč tento výrobce v našich končinách jen tak nezdomácní.

Reklama

Výkon stačí, ale rezervy chybí

Hardware a technologie jsou většinou nejhlasitější argumenty, které s přihlédnutím k ceně čínské značky katapultují (alespoň teoreticky) nad zavedené mastodonty. Hraní her v Asii má větší popularitu než v Evropě, není se proto divit, že na procesor klientela hodně slyší.

Vivo X80 lite v tomto ohledu spoléhá na čipset MediaTek MT6877 Dimensity 900. Ten se skládá ze dvou jader Cortex-A78 taktovaných na 2,4 GHz a úspornějšího clusteru šesti jader Cortex-A55 s frekvencí 2 GHz. Grafické operace pak řeší Mali-G68 MC4.

Data pumpovaná skrz procesor telefon skladuje ve 256GB interním úložišti, z něhož však 22 GB zabírá systém. Sekunduje jim 8 GB operační paměti, ke kterým, pokud na její přínos věříte, můžete alokovat dalších 8 GB jako virtuální RAM.

V benchmarku Antutu se tento potenciál promítl do skóre 460670 bodů. Pro porovnání, stý telefon v žebříčku, Huawei P30 Pro v konfiguraci rovněž s 8 GB RAM, dostal 474772 bodů, ačkoli se jedná o vlajkovku z první poloviny roku 2019.

Výsledky z Geekbench 5 ukázaly výsledných 712 bodů v single-core testu a 2074 v multi-core. Opět pro srovnání v single-core měl např. Note 20 Ultra s Exynosme 776 bodů, Xiaomi Redmi K20 Pro se snapdragonem 855 dosáhlo 652. V multi-core však už měl Note 20 2612 bodů a K20 2405. 3DMark Wild Life Extreme skončil se 612 body, průměrně se na displej dostalo 3,7 snímku za sekundu.

Pozitivní je, že během testů i během následujících asi deseti minut hraní jsem nezpozoroval žádné nadměrné zahřívání, telefon si držel svých cca 32 °C i během hraní PUBG – vidím to tedy tak, že přestože Vivo X80 Lite nepatří mezi nabušené mobily, současné aplikace si vystačí i s málem.

Nabito je za hodinu

V hodnocení výdrže na nabití se snažím být spíše skeptický. Když máte v telefonu jen tři appky, kdy jedna jsou piškvorky, druhá poznámkový blok a třetí kalkulačka, dostanete se na hodnoty pro jiné nedosažitelné. Zároveň tolerance plus mínus půl dne pomůže při výběru budoucího mobilu jen málo.

Pokud tedy budu vycházet z kapacity akumulátoru 4500 mAh, vypadá to optimálně na den a půl bez velkého omezování. Většinou jsem Vivo zatěžoval méně, takže dostat se na dva dny mi nedělalo problém, ale když jsem zapnul battery drainer, který zapne všechny bezdrátové technologie, vytíží procesor a nechá displej svítit na maximum, za pět hodin bez pár minut bylo hotovo.

Nabíjení Vivo X80 Lite zvládne dodávanou nabíječkou cca za 58 minut. Berte to s rezervou, během této doby byl pár minut displej zapnutý a telefon se na 4 % nabíjel vypnutý, ale v zásadě pár vteřin sem tam nehraje roli. Za hodinku máte plnou kapacitu po ruce a ani se nemusíte bát velkého zahřívání. Ostatně, i při zapnutém battery draineru nepřekročila teplota 40 °C. Co by za to jiné telefony daly :-)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama