Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty
i Zdroj: Kingston
Úložná zařízení Recenze Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty

Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

24. 10. 2023 07:00 14

Seznam kapitol

1. Využití, design 2. Rychlost, benchmarky 3. Soutěž Kingston 4. Otázky 5. Pravidla

Co udělá majitel telefonu, když mu dochází místo? Koupí si místo v cloudu, paměťovou kartu, nebo fňuká, že při nákupu mobilu šetřil. Co udělá majitel PC? Koupí harddisk. Jakmile ale jednou ochutnáte rychlost SSD, cokoli pomalejšího vám už k počítači nesmí. A navíc ještě můžete dva kousky s menší kapacitou vyhrát v soutěži.

Reklama

Rychlost data přenáší

Klidně se mi smějte, ale recenze píšu na minimálně 8 let starém železe. USB 3 mám jediné, v době pořízení bylo 128GB SSD luxus rezervovaný pro Windows a cokoli kromě nezbytného minima se cpalo na klasický, plotnový HDD. Přesně pro takové sestavy je Kingston XS1000 malým zázrakem.

Čísla jsem, podobně jako u testu karet, měřil v aplikaci Crystal Disk Mark, a následně si všechno dal do tabulky:

MB/sInterní SSDInterní HDDKingston XS1000
Sekvenční čtení368,5159,6450,2
Náhodné čtení41,42,1150,2
Sekvenční zápis105,2148,6443,6
Náhodný zápis72,71,3142,4

Rozhraní M.2 samozřejmě umožňuje vyšší rychlosti, ale o to teď nejde. Pointou je, že prostým zapojením do USB 3 získáte i ke starému počítači úložiště, které je rychlejší než malé SSD používané dříve primárně pro operační systém. Najednou ale v rychlosti ještě vyšší máte hromadu místa okamžitě dostupného i bez hledání místa ve skříni.

Výsledky benchmarků

Abyste ale využili potenciál Kingstonu XS1000 do posledního megabajtu, budete potřebovat USB 3.2 Gen 2, protože deklarovaná maximální rychlost může dosahovat až 1050 MB/s. Kabel dodávaný v balení s koncovkami USB-C (pro disk) a USB-A (pro počítač) tuto rychlost podporuje rovněž, sami se ale musíte zeptat svého počítače, jestli tuhle rychlost taky zvládne.

Tím se dostáváme k řečnické otázce, zda by běžní zájemci o externí SSD ocenili nižší cenu a rychlost 5 Gb/s v USB3.2 Gen 1, když ti, kteří budou používat novější Gen 2, zase nebudou tolik bažit po místu navíc. Naštěstí ale cena samotného disku není tak vysoká, aby se nedalo říct, že vyšší rychlost z něj dělá hardware odolnější vůči zastarávání.

Pojďme se kouknout, jestli deklarovaným specifikacím Kingston dostál i v praxi. Pro test jsem použil utilitu Disk Mark ve verzi 8.0.4:

Test SSD Kingston XS1000 2 TB v Crystal Disk Mark na USB 3 Gen 2 (MB/s)
i Zdroj: PCTuning
Test SSD Kingston XS1000 2 TB v Crystal Disk Mark na USB 3 Gen 2 (MB/s)

V sekvenčním čtení 1MB dat v osmi tascích a jednom vlákně disk překonal avizovanou rychlost, dosáhl 1060 MB/s. Toto chování nejlépe vypovídá o výkonu při načítání objemných dat ve velkých souborech. Rychlost zápisu je pak nižší, 982 MB/s.

Pro představu, co tato změna udělá v praxi oproti plotnovému disku změřeném výše: hra se mi z HDD načítala 21 sekund od stisku enteru pro přihlášení do zobrazení herního dění samotného. Stejný proces na SSD trval 7 sekund. Opět podotýkám, že pro interní SSD nebo M.2 SSD takové porovnání nedává smysl, ale pokud chcete zvětšit úložiště na starém počítači a přemýšlíte, jestli potenciál externího SSD využijete, odpověď je jednoznačná – ano.

Sluší se zmínit i množství operací, které disk odbaví za vteřinu. Výsledky z Disk Marku vypadají takto:

Test SSD Kingston XS1000 2 TB v Crystal Disk Mark na USB 3 Gen 2 (IOPS)
i Zdroj: PCTuning
Test SSD Kingston XS1000 2 TB v Crystal Disk Mark na USB 3 Gen 2 (IOPS)

Kingston XS1000 si prošel i ATTO, který lépe referuje o rychlosti vzhledem k velikosti bloků. Zjednodušeně řečeno platí, že při použití menších bloků se více šetří místem na disku, pokud je soubor menší než blok, větší paměťové bloky však umožňují rychlejší čtení a zápis.

Test SSD Kingston XS1000 2 TB v ATTO Disk Benchmark na USB 3 Gen 2 (4 queues)
i Zdroj: PCTuning
Test SSD Kingston XS1000 2 TB v ATTO Disk Benchmark na USB 3 Gen 2 (4 queues)

Graf v zásadě potvrzuje výsledky z Crystal Disk Marku, i v testu karet se absolutní hodnoty mírně lišily směrem dolů. Zároveň se ukazuje, že rychlost roste plynule, nedochází k žádným skokům při zvýšení velikosti bloků. Při navýšení dotazů ze 4 na 256 se pak výrazně zvýšila rychlost u bloků do 64 KB, zároveň ale klesla, byť podstatně méně, u bloků větších.

Test SSD Kingston XS1000 2 TB v ATTO Disk Benchmark na USB 3 Gen 2 (256 queues)
i Zdroj: PCTuning
Test SSD Kingston XS1000 2 TB v ATTO Disk Benchmark na USB 3 Gen 2 (256 queues)

V diskuzi pod článkem právem zaznělo, že by neškodilo ukázat, jak se disk chová při souvislém zápisu objemných dat, tedy za jak rychle mu dojde dech, respektive cache. Propad z rychlosti okolo 900 MB/s na udržitelných circa 170 MB/s nastal po zaplnění přibližně 120 až 150 GB.

Test zaplnění cache
i Zdroj: PCTuning
Test zaplnění cache

Závěr

Externí disk asi není nic, co byste považovali za atraktivní elektroniku. V případě Kingstonu XS1000 je to však výhodou. Nijak nebudí pozornost, zato výborně poslouží ke svému účelu. Bez příkras, jednoduše, ale prakticky.

Abyste měli představu, jak je disk maličký…
i Zdroj: PCTuning
Abyste měli představu, jak je disk maličký…

Poslouží k trvalému rozšíření paměti u starého počítače, využijete ho k přenosu velkých dat, aniž byste se museli ohlížet na jejich velikost a rychlost datového připojení, osvědčí se i jako zálohovací prostor. To vše za cenu lehce přes dva a půl tisíce korun a jeden zabraný port USB.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama