Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: Corsair
Herní příslušenství Recenze Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

10. 10. 2023 15:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace 2. Rozbalení, prohlídka a tiché spínače 3. Software a funkce 4. Závěr a hodnocení

Ve většině kanceláří najdete membránové klávesnice, jelikož jsou levné a zároveň docela tiché. Co když si ale na mechanických spínačích potrpíte, ale nechcete rušit kolegy? Corsair přišel s odpovědí a nestojí ani pořádný balík. K70 CORE RGB přichází s vyladěnými spínači, relativně nízkou hlučností a otočným tlačítkem.

Reklama

Rozbalení

Pojďme se podívat do balení. Corsair vsadil u krabice na křiklavě žlutou barvu a jednoduché provedení. Čelní straně vévodí klávesnice a pár popisků, na zadní straně už máte rozepsané jednotlivé funkce a specifikace.

V balení toho pak moc nenajdete. Vlastně jen samotnou klávesnici a brožurky. U mechanických klávesnic vždycky po očku koukám, zda v balení naleznu nástroj pro vytahování kláves. Sice plastové kleštičky doma mám, ale je to příjemná maličkost. U klávesnice ve verzi CORE jsem je nečekal.

Co už mě trochu víc mrzelo, je absence nejen pleteného, ale obecně odpojitelného kabelu. K70 CORE nabídne jen pevně připojený gumový kabel, který svojí tloušťkou sice vypadá důstojně, na dotek už ale připomíná, že tady se šetřilo. Pokud si tedy něco s kabelem uděláte a poškodí se, budete v nesnázích.

Prohlídka

Layout už na první pohled připomíná, že angličtina vládne herním světu. Nízký jednořádkový enter, široký levý shift a absence českých popisků řadu hráčů nevyvede z míry. Na české rozvržení se u mechanických klávesnic prakticky zapomnělo, zvlášť u velkých výrobců.

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: Corsair

Na druhou stranu zde z kláves nic nechybí. Zkrátka normální 100% rozložení s numerickým blokem a oddělenými šipkami. Naopak zde najdeme otočné tlačítko v pravém horním rohu a jedno speciální hned u ikonek caps locku a dalších funkcí. K těmto dvěma tlačítkům se dostanu v další kapitole, jsou totiž úzce spjatá se softwarem.

Na testování nám dorazila čistě černá verze, ale v Corsair by měl mít k dispozici i dvoubarevnou šedou a bílou. Podle mě tyto tři verze vystačí prakticky komukoliv. Černá asi zapadne do většiny herních doupat, působí nenápadně a elegantně. Klávesnice na sebe nepoutá příliš pozornosti.

Co bych zmínil, je podsvícení. Ano, máme zde RGB a každou klávesu si můžete obarvit, jak chcete. O tom se rovněž zmíním u softwaru. Hned po zapnutí jsem si ale všiml nedokonalostí, co se týče prosvítání popisků kláves.

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dálky to tak nevypadá, až bližší pohled odhaluje, že některé části písmen a ikon jsou hůře podsvícené. Zejména u shiftu a F kláves se tato nedokonalost projevila nejvíce. Postupně jsem si ale podobného efektu všiml u zhruba 15 % kláves a trochu to v mých očích srazilo dojem z jinak precizního provedení klávesnice.

Souvisí to s použitou technologií dvoukomponentního vstřikování; pokud má být uprostřed světlého znaku ještě kus černého plastu, musí se tam někudy dostat – a tmavší místo bývá cestička, kudy plast protéká. Na některých klávesnicích jsou spoje mnohem výraznější, jinde jsou vidět méně.

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Jinak je totiž K70 CORE po stránce zpracování perfektní kus počítačového příslušenství. Téměř kilogramová klávesnice disponuje tuhostí, že bych se nebál o ní pořádně opřít. Hrany jsou zakulacené, tělo minimalistické a veškeré plochy nezanechávají otisky prstů. Po pár dnech používání vypadala K70 CORE jako úplně nová.

Corsair u základny zachoval absolutní jednoduchost, což na první pohled odlišuje tento model od základní i Pro varianty. Detail jako zkosená hrana po celém obvodu klávesnice přitom dodává dostatek osobnosti, aby K70 CORE nezapadla mezi ostatní. Tyto detaily objevíte spíše při detailnějším pohledu.

Spodní strana nabízí velké gumové plošky, aby vám klávesnice neujížděla při hraní po stole. Najdeme zde i výklopné nožičky, avšak pouze jednu sadu. K dispozici tak máte jen dvě pozice pro naklonění.

Klávesy a spínače

Než se dostanu k tomu hlavnímu, tedy spínačům, zmínil bych jednotlivé čepičky kláves. Sázka na Double-shot PBT je jistota, která se opět vyplatila. Matný, opravdu jen lehce texturovaný povrch, neklouže a nezanechává viditelné otisky prstů nebo šmouhy. Design samotných kláves je celkem standardní. Lehké prohnutí pomáhá k nasměrování konečků prstů doprostřed kláves a dobře známé rozložení přispívá k rychlému psaní prakticky hned po rozbalení.

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Teď k samotným spínačům. Corsair o lineární variantu verzi a Corsair píše, že jsou předem lubrikovány v továrně. Zároveň se uvnitř klávesnice nacházejí dvě vrstvy pro pohlcení vibrací a zejména zvuku. Výsledek je na poměry střední třídy mechanických klávesnic opravdu luxusní. Zvuk je spíše hluboký a zároveň relativně tichý. Samotný stisk je plynulý, ačkoliv mi po rozbalení dojezdy některých tlačítek dělaly problém. Jejich stisk až na doraz způsobil drobné zaseknutí, ale po pár tvrdších stisknutích tento defekt zcela vymizel a už se nevrátil.

Ohledně požitku z hraní a psaní mám jen chválu. Dříve jsem používal velmi oceňovanou HyperX Alloy Origins a nevěřil jsem, že prakticky budget model (CORE varianta) od zavedeného výrobce se vysoké laťce nastavené od HyperX vyrovná. Corsair ale konkurenci úplně v klidu překonává a míří v oblasti vyladění zvuku a stisku spínačů do kategorie custom klávesnic. U žádného jiného modelu jsem nebyl takto spokojen se spínači a jejich zvukem jako u Corsairu a K70 Core. Excelentní práce inženýrů.

Recenze Corsair K70 CORE RGB: vydařená a zároveň tichá mechanická klávesnice
i Zdroj: Corsair
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama