Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon

Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon | Kapitola 3

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 7. 2021 12:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace, obsah balení 2. Design, vychytávky a reproduktory 3. Parádní AMOLED displej a čtečka otisků 4. Bestiální čip Snapdragon 888
5. Fotoaparát jako velká slabina? A co baterie? 6. Operační systém Android 11 a povedená nadstavba 7. Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus ZenFone 8 je nový zmenšený top model tchajwanské značky, který však nešetří na výbavě a je to tak zdaleka ten nejlépe vybavený malý smartphone na trhu. K sympatickým rozměrům navíc přidává i sympatickou cenu.

Reklama

Jeden z nejlepších displejů

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

Asus ZenFone 8 má displej s úhlopříčkou 5,9 palce, což znamená, že to není zase žádný přehnaný prcek, jak by se mohlo zdát. Panel je typu AMOLED, má integrovanou čtečku otisků prstů a obnovovací frekvenci špičkových 120 Hz. Velikost obrazovky je podle mě zvolena přesně tak, jak bych očekával. Představuje ideální kompromis mezi tím, že „nechci pádlo“, ale zase chci mobil, na jehož displeji něco uvidím a vydrží mi nabitý alespoň jeden den perného používání (menší displej méně žere baterii a naopak).

Zvolený panel je špičkový po všech směrech a kromě vysoké obnovovací frekvence nabízí 240Hz vzorkovací frekvenci dotykové plochy, což ocení hráči, a dále i vysoký jas 1 100 nitů. Displej je krásně čitelný i venku za slunečného počasí. Mimochodem, automatika funguje příkladně a nemusel jsem při přecházení z interiéru ven a naopak nic nastavovat v Nastavení. Mobil se o vše postaral sám. 

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

Rozlišení Full HD+, tedy 2 400 × 1 080 pixelů, je na zvolené 5,9palcové úhlopříčce naprosto dostatečné. Jemnost 446 pixelů na palec je výtečná. Displej má výborné podání barev, obvyklý poměr stran 20:9 a narušuje ho pouze decentní průstřel, který schovává přední fotoaparát. Před poškozením tu jako ochrana slouží nejmodernější sklíčko amerického výrobce Corning, čili Gorilla Glass Victus. Dodejme, že panel disponuje i 112% pokrytím barevného gamutu DCI-P3 a podporuje HDR10+

A aby toho nebylo málo, tak výrobce nezapomněl ani na zajímavé vychytávky, například na možnost eliminovat blikání displeje při nízké intenzitě jasu – konkrétně mám na mysli režim „Nízký jas ztlumení DC“. Upravovat lze i barevné podání panelu, nastavovat obnovovací frekvenci v krocích 60 Hz, 90 Hz a 120 Hz, či aktivovat funkci Always-On. Ta na vypnutém displeji zobrazuje kromě data a času také příchozí upozornění. Pouhým pohledem na telefon se tak dozvíte, z jaké sociální služby vám přišla zpráva nebo zda vám někdo nevolal a vy jste to náhodou nepřeslechli. 

Spolehlivá čtečka otisků prstů

Zastavme se nyní na chvíli u čtečky otisků prstů, která je integrována pod displej. Po celu dobu používání (plus mínus 14 dní) fungovala spolehlivě a neměl jsem s ní žádný problém. Nemusel jsem ji přenastavovat (otisk zadávat znovu) a v kombinaci s funkcí skenu obličeje se tak jednalo o slušné kombo, aby se k mým datům nedostal nikdo jiný. Rychlost odemykání otiskem prstu je dobrá, ale na takové OnePlus 9 Pro, které často používám, se nechytá ani náhodou. 

TIP: v Nastavení si můžete navolit, že po zvednutí se displej automaticky rozsvítí, zaznamená vám tvář a během okamžiku se octnete na domovské obrazovce. Displej je možné rozsvítit i dvojitým poklepáním, což využijete, pokud ho budete mít položený na stole, a stejně ho tímto způsobem (opět dvojitým poklepáním) můžete i vypnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama