razer-diamondback-vysoce-presny-chameleon-na-vas-stul
Hardware Článek Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl | Kapitola 3

Štefek Petr

Štefek Petr

15. 4. 2005 00:00 44

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikdy neuškodí 2. Razer Diamondback - bližší pohled 3. Test - hry, podložka Razer eXactMat, Test - povrchy 4. Závěr

Razer Diamondback je myš určena pro uživatele, kteří preferují maximální přesnost a plynulost pohybu, což tuto myš jasně řadí na herní scénu, kde bude představovat smrtící nástroj pro schopné hráče "First Person Shooters". Pokud si dnes vybíráte myš právě pro hraní, tak narazíte na dvě hlavní společnosti vyrábějící tento druh hardware. Řeč je o Microsoftu a Logitechu, z nichž druhá jmenovaná doposud slavila větší úspěchy na tomto poli. Ve hře je ovšem další hráč, který má co mluvit do volby o nejlepší "gamingovou" myš.

Reklama

Protože už za roky hraní mám jakousi zkušenost s FPS hrami, tak si dovolím nastínit dojmy z používání této myši ve hrách Counter-Strike: Source, Frag-Ops a klasický UT 2004. Nejvíce prověří kvality myši právě tyto hry, které si kladou velké nároky na dovednost hráče a také na přesnost jeho nářadí. Pro porovnání jsem měl vypůjčenu Logitech MX510 a Microsoft IE 3.0.

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Frag-Ops je založeno na enginu Unreal Tournamentu 2004, a tak má taky všechny jeho kladné grafické vlastnosti a také neduhy. Engine je mixem DirectX 7/8, ale to pro hru taktického typu není na škodu, naopak bych řekl, že čím jednodušší je grafika, tím lépe pro hru samotnou. Střelba na dálku je opravdovým luxusem (CT-42 je přesnější než kdy jindy a Desert Eagle je i na vetší vzdálenost smrtící nástroj).

Použil jsem nejvyšší možné rozlišení pro sestavu (1600x1200+ FSAA - framerate nespadl pod 60FPS). Subjektivně se mi zdálo, že Razer je při velkých vzdálenostech o dost přesnější než Logitech MX510 a má lepší odezvu. Velmi kladně hodnotím rovněž "always-on" mód této myši, kdy senzor je stále zapnut, a tak nedochází k uspání myši při zastavení.

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Counter-Strike: Source je podstatně reálnější, co se tyká grafického prostředí a  fyzikálního enginu, kde je myšleno i na detaily (krýt se za dřevěnými dveřmi tady skutečně nejde). Zprvu jsem byl zaskočen velkou citlivostí při svém zaběhnutém nastavení a měl jsem nutkání je radikálně snížit, a v tom také spočívá zakopaný pes. S touto myší se můžete vydat dvěma cestami.

Jedna spočívá ve snížení citlivosti, což umožní hraní i víkendovým hráčům, kteří by pravděpodobně s nastavením citlivosti na vyšší stupeň neuspěli. Druhá cesta vede precizností pohybu a zdokonalováním "aimu" časem, což mě přivádí k dalšímu problému, kterým je podložka pod myš. Sám jsem měl doposud obyčejnou textilní podložku a pro Microsoft IE 3.0 mi naprosto stačila, ale teď při používání Razer Diamondbacku jsem pocítil omezení, protože samotná podložka snižovala preciznost pohybu příliš drasticky.

Nebudu zapírat, že jsem se rozhodl poslat svou starou myš (Microsoft IE 3.0) k ledu a Razer už můj stůl neopustí. Bohužel s touto nemalou investicí vyvstala i nutnost pořízení kvalitní podložky. Prošel jsem si některé produkty (Icemat, Steelpad a Func Surface) a nakonec jsem zvolil opět řešení Razeru eXactMat, což je oboustranná hliníková podložka se dvěma odlišnými povrchy. Blíže se na ni podíváme v závěru, ale předem upozorňuji, že tento tandem je opravdu radost používat. 

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Unreal Tournament - Instagib CTF (Capture The Flag) je opravdu hodně náročný na přesnost střelby, protože často zaměřujete hráče, kteří jsou sotva vidět. Hraní UT04 je opět velmi příjemnou záležitostí a musím se zde zmínit o konkurenci v podobě Logitechu MX510, která mi příliš sympatická není (snad kdybych neznal Razer), protože svou ergonomií neumožňuje snadné a precizní vodění prsty (samozřejmě je to velmi subjektivní záležitost).

Samozřejmě hry jako je Quake III nebo Call od Duty budou z této myši profitovat také, ale nesmíte zapomínat, že úspěch je především v ruce a zkušenostech, takže stručně řečeno tato myš z "lamy" profíka neudělá, ale zato máte v ruce nástroj, který vás nebude ničím omezovat.

Razer eXactMat

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Produkt si donesete domů v placaté krabici s logem Razeru ve které si zatím spokojeně hoví samotná podložka v pěnovém polstrování. Trošku mě zklamalo, že není přítomna opěrka na zápěstí, kterou jsem viděl v některých recenzích. Příslušenství se tedy rovná nule a musíme se spokojit se samotnou podložkou.

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace

  • Typ: oboustranná hliníková podložka
  • Použitelnost: všechny typy optických myší
  • Povrch: umělý hladký (X Speed - jemný rastr) a umělý hrubý (X Control - hrubý rastr)
  • Určení : Hry a profesionální aplikace (2D,3D)

Jak je uvedeno ve specifikacích tak podložka má dva odlišné povrchy, z nich jeden (X Speed) je určen především na hry a všude kde zapotřebí rychlých pohybů myší. Tento povrch mi pro hraní všech zmiňovaných her připadal ideální. Druhý povrch (X Control) najde uplatnění právě při práci, kde je nutná absolutní přesnost. Pohyb na tomto povrchu umožňuje doslova přesnost na pixel.

Celkový dojem z podložky je opravdu velmi kladný a zvláště její dva povrchy a kvalita provedení z ní dělají opravdu špičkový výrobek. Jedinou výtku mám k tomu, že podložka dost studí a je potřeba nějakého času, než se zahřeje na příjemnou teplotu. Gumové protiskluzové plošky odvádějí svou práci perfektně a spíše než podložkou pohnete celým stolem. Otázkou zůstává jejich životnost. V diskuzích k tomuto výrobku jsem se dočetl, že teflony myši by neměli povrch poškodit ani po delším užívání, takže nutnost použití mouse skatez není tak akutní, ale přece jen riskovat se nevyplatí, a tak si raději sadu mouse skatez pořiďte (nestojí mnoho a myš bude klouzat po podložce ještě lépe).

Test - povrchy

Myšku jsem otestoval na různých površích, ale taky jen proto, abych učinil povinnosti za dost. Osobně si myslím, že testy na zrcadlech a podobných kuriozitách jsou naprosto zbytečné. Jediná věc kterou považuji za důležitou je, jestli se nějak projeví změny barevného podkladu na ujíždění kurzoru.

Povrchy

  • lesklá obálka časopisu - bez problému
  • zrcadlo - ovladatelné s občasným ustřelením při rychlých pohybech
  • deska stolu - bez problému
  • bílá lakovaná dýha - myš nereaguje
  • sytě žlutý povrch - myš nereaguje
  • textilní povrch černý - bez problému
  • textilní povrch žlutý - bez problému
  • textilní povrch bílý - bez problému
  • Steelpad QCK - bez problému
  • Razer eXactMat - bez problému
  • bílý papír - myš nereaguje

Obecně platí, že tmavé povrchy jsou bez problému, což platí pro všechny rozumné podložky pod myši. Povrchy lesklé nejsou také problémem, ale nesmí být příliš světlých odstínů. Bílé a žluté bez vzorku jsou pro tuto myš nepoužitelné. Myslím, že ideálním partnerem pro tuto myš je stejně jedna z profesionálních podložek, které jsou v naprosté většině černé. Barevné přechody jsou u této myši naprosto bez problémů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama