razer-diamondback-vysoce-presny-chameleon-na-vas-stul
Hardware Článek Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

15. 4. 2005 00:00 44

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikdy neuškodí 2. Razer Diamondback - bližší pohled 3. Test - hry, podložka Razer eXactMat, Test - povrchy 4. Závěr

Razer Diamondback je myš určena pro uživatele, kteří preferují maximální přesnost a plynulost pohybu, což tuto myš jasně řadí na herní scénu, kde bude představovat smrtící nástroj pro schopné hráče "First Person Shooters". Pokud si dnes vybíráte myš právě pro hraní, tak narazíte na dvě hlavní společnosti vyrábějící tento druh hardware. Řeč je o Microsoftu a Logitechu, z nichž druhá jmenovaná doposud slavila větší úspěchy na tomto poli. Ve hře je ovšem další hráč, který má co mluvit do volby o nejlepší "gamingovou" myš.

Reklama
Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Myšku si doneste domů v krabici, kde výrobce uvádí veškeré pozitiva technických specifikací. Rovněž jsou přítomny vybraná ocenění zahraničních serverů, kde myš získala perfektní hodnocení.

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Myš je vyrobena velmi precizně a hlavně perleťový povrch, který mění barvu podle úhlu pohledu propůjčuje této myši velmi nevšední vzhled. Světlé plošky jsou odrážející se světla redakčního testlabu. Velká a dlouhá hlavní tlačítka si zaslouží opravdu pochvalu, protože si na nich prsty doslova hoví.

Kolečko je dostatečně tuhé a přesné (snad nejlepší se kterým jsem měl tu čest) a navíc je pěkně červeně podsvětleno. Celkový na první pohled strohý design myši je velmi dobře promyšlen a po chvilce používání vám myš doslova přiroste k ruce. Všechna tlačítka jsou dostatečně tuhá, takže myš si opět zaslouží pochvalu.

Razer Diamondback - vysoce přesný chameleón na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedinou výtku myš zaslouží za malé boční tlačítka, které jsou nevíc umístěny tak, že jejich použití se omezí pouze na pravá z nich, protože ty levá jsou z úhlu, který je potřeba pro jejich pohodlné použití. Toto platí pro oblast her, kde je zvlášť důležité opravdu rychle zmačknout požadované tlačítko.

Myš ve tmě takto skutečně nežhne, ale pro ilustraci toho jak přibližně vypadá za absolutní tmy postačí.

Příslušenství

Jak bylo řečeno v předchozí kapitole, tak volitelným příslušenstvím je podložka Razer eXactMat, která ovšem pořizovací cenu téměř zdvojnásobí, ale rozhodně je příjemnější na hraní, než spousta skleněných podložek, které nepříjemně studí.

Dále najdeme praktický obal, který nám dovolí myš bez úhony přenášet na LAN párty nebo jinde. Rovněž se musím zmínit o pozlaceném konektoru USB, který je samozřejmě pozlacen jen pro efekt a žádný rozdíl oproti klasickému provedení tady není.

Software a konfigurace

Dodávaný kontrolní software je velmi jednoduchý a zasloužil by si trochu lepší grafický design. Na jeho obranu je třeba říct, že poskytuje všechny služby, které může hráč potřebovat. Podívejme se tedy, co všechno lze pomocí tohoto konfiguračního software nastavit.

V kartě SENSIVITY lze nastavit citlivost samotné myši a také rychlost dvoj-kliku. Dále je zde možnost nastavení On-The-Fly volby pro rychlou změnu citlivosti přímo ve hře. Tuto možnost poměrně vítám, protože jiná citlivost se hodí při ostřelování sniperskou puškou a jiná při boji na malou vzdálenost. Na toto přepínaní si je však potřeba trochu zvyknout.

Rozšířené nastavení umožňuje přizpůsobit si citlivost pro každou osu zvlášť, což jsem vůbec nevyužil. Zrychlení myši lze rovněž nastavit v deseti stupních. Charakter pohybu nebo rychlost se ani při extrémních nastaveních zrychlení nijak zásadně nemění.

Zde si můžeme podle libosti nastavit scrollování a jeho rychlost. Vše jde opět ověřit na testovacím obrazci v podobě chřestýše. Nechybí odkaz na stránky podpory Razeru.

K dispozici je standardní přepnutí na levoruký mód, který je ovšem přítomen i ve Windows. Nastavit si podle vlastního uvážení můžete všech sedm tlačítek. Bočním tlačítkům jsem ke své spokojenosti přiřadil znaky klávesnice. S tím je spojeno trošku nedomyšlená velikost bočních tlačítek. Jak už jsem avizoval, tak pravá boční tlačítka pro mě byla nepoužitelná, protože při rychlé akci jsem na ně nemohl spolehlivě natrefit prsteníkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama