raspberry-pi-model-a-vylepsena-nizsi-verze-stale-za-25-dolaru
Software Novinka Raspberry Pi model A: Vylepšená nižší verze stále za 25 dolarů

Raspberry Pi model A: Vylepšená nižší verze stále za 25 dolarů

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 12. 2012 07:00 11

V říjnu byl vylepšen model B, kterému byla mimo jiné zdvojnásobena kapacita operační paměti na 512 MB. Stejné se děje i u modelu A, který modelu B přímo vychází. Jen je o něco chudší.

Reklama

Letos se objevila nová verze miniaturního počítače, která nahradila model B a po volání uživatelů byla vybavena 512MB RAM. Cenová hladina 25 dolarů ale bude obměněna. Za tuto cenu so totiž bude nově prodávat vylepšený Rapsberry Pi model A. Ten vychází kompletně z nového modelu B, avšak pár drobností schází. Připomeňme si, že tento počítač má rozměry 85,60 mm × 53,98 mm a váží 45 gramů.

Raspberry Pi model A: Vylepšená nižší verze stále za 25 dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato verze nahrazuje původní model A, stejně tak jako model B nahradil také původní verzi. Jedná se tedy v podstatě jen o novou revizi. Z modelu B byl odstraněn Ethernet (a jeho řadič) a jeden USB port. Snížena byla také kapacita operační paměti na 256 MB. Díky tomu je cena 25 dolarů (580 Kč).

Co ale zůstalo, je čtečka SD karet, zvukový 3,5mm výstup, HDMI a kompozitní RCA výstup. Stejný by měl být také ARM procesor Broadcom BCM2835 s frekvencí 700 MHz. Oproti modelu B se také snížila spotřeba ze 1,5 W na 0,5 W. Na miniaturní počítač lze nainstalovat některou z linuxových distribucí nebo Android, který také staví na Linuxu. V prodeji bude od ledna/února příštího roku.

Zdroj: TweakTown

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama