premiera-19-tft-od-teacu-s1902d
Monitory Článek Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D | Kapitola 3

Alien

Alien

22. 1. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Teac S1902D 2. Popis panelu 3. Testy a závěr

Teac a optické mechaniky, floppy disky i externí disky - to docela sedí, co však Teac a TFT monitory? Že vám to nic neříká? To se záhy nejspíše změní a první modely 17“ S1702D a 19“ S1902D nás o tom mají přesvědčit. My jsme k recenzi jsme získali 19" model - dostojí očekávaní která vyplývají z tak renomované značky?

Reklama
Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve je nutné říci, že rozlišení panelu je, i přes 19" úhlopříčku, "sedmnáctkových" 1280x1024. To je pro takovou plochu docela málo (hustota obrazových bodů je v tomto případě nižší a odpovídá kancelářským LCD 15").

Hned po spuštění Windows, pokud budete mít panel tak blízko jak jste byli zvyklí u monitoru, si všimnete viditelné struktury obrazových bodů která vás upozorní na to, že se díváte z malé vzdálenosti. Nezbývá tedy než odsunout panel o něco dále, což také předjímá optimální použití panelu při případných prezentacích. U panelu o této úhlopříčce bych rád viděl np. rozlišení SXGA 1400x1050 (takové rozlišení mají dnes špičkové 15" TFT u notebooků!) nebo ještě lépe 1600x1200.

Analog nebo DVI?

Monitor jsem testoval v obou režimech připojení, analogovém VGA i digitálním DVI. Jediné rozdíly, které jsem zaznamenal jsou tyto: Při analogovém připojení nelze použít vyšší horizontální frekvenci, než 60Hz, jinak je obraz viditelně neklidný (tady hraje roli pochopitelně i grafická karta). Při DVI není rozdíl mezi frekvencemi téměř patrný, přesto doporučuji vždy 60Hz, obraz se mi zdá nejlepší.

Předem se omlouvám za kvalitu fotografií, bohužel moc se nepovedly, tak snad jen ilustračně - originální testovací obrázek PCTuningu. Ve skutečnosti je podání barev v tmavé oblasti lepší, než vyjadřuje fotografie.
i Zdroj: PCTuning.cz
Předem se omlouvám za kvalitu fotografií, bohužel moc se nepovedly, tak snad jen ilustračně - originální testovací obrázek PCTuningu. Ve skutečnosti je podání barev v tmavé oblasti lepší, než vyjadřuje fotografie.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je vynikající (pominu-li nepříjemný "mřížkový efekt" popisovaný výše). Vysoký jas a zejména kontrast (výrobce uvádí špičkových 700:1) způsobují že panel až září - i tyto vlastnosti oceníte zejména při prezentacích. Při běžné práci, uvážím-li, že sedím sotva půl metru před obrazovkou, není vůbec na škodu přednastavené hodnoty jasu snížit. Večer, kdy poklesne intenzita okolního světla je ztlumení jasu prakticky nutností.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz


Barevné přechody jsou čisté  a plynulé i zde dávám jedničku

Barvy jsou čisté a přesné, přechody plynulé - zdá se, že elektronika zvládá řízení barev na jedničku (počet barev které jsou dnešní panely schopné zobrazit je 10x nižší než uváděných 16.7 mil., výsledné barvy se dnes běžně získávají rychlým přepínáním několika polotónů - to dřívější panely často nezvládaly a výsledkem byly mírně schodovité barevné přechody).

Poznámka: Na čím dál kvalitnější podání barev si už u kvalitnějších TFT panelů začínám pomalu zvykat. Tento trend jistě vítají nejenom běžní uživatelé ale především grafici (v tomto oboru je nestavení nízkého jasu prakticky nutností - v opačném případě jsou barvy příliš zářivé).

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

DVI nastaví základní parametry samo, takže odpadá práce s laděním, přesto je zde možnost doladit si vyvážení barev podle vlastních požadavků.

Stupnice šedi

Zobrazení tmavých ploch a hladkost přechodů do šedé je velmi dobrá. Už od 3% jasu jednotlivá pole velmi dobře čitelná.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Geometrie obrazu je pochopitelně přesná - u panelů se to běžná věc. Testoval jsem monitor i při práci s programem MicroStation a neměl jsem nejmenší námitky.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Response Time

Doba odezvy - response time

Na rozdíl od monitoru, kde je náběh i zhasínání obrazových bodů zanedbatelný, je každá buňka LCD zatížená určitou "setrvačností" (response time). Není divu, vždyť fyzikálně se u TFT stále jedná o mechanické natáčení tekutých krystalů v elektrickém poli.

Dlouhá doba odezvy způsobuje rušivé mlžení a optický neklid na hranách a plochách pohybujících se části obrazu. Nevyhovující response time se projevuje rušivě zejména v těchto situacích: při převíjení (skrolování) dlouhého dokumentu, v dynamických video scénách nebo ve hrách (zde jsou překvapivě nejvíce postižené hry ze skrolujícím pozadím - Warcraft, SimCity, Diablo...).

Dobu odezvy uvádíme v milisekundách, čím je menší, tím lépe (dnes by již v žádném případě by neměla překračovat 35ms). Hodnotu response time můžeme ještě rozdělit na dvě části: na dobu potřebnou k rozsvícení bodu (Tr, rise time) a na dobu potřebnou ke zhasnutí aktivního bodu (fall time).

Omezení pozorovacího úhlu

Tento jev je často považován za největší nevýhodu TFT panelů. Díky svému polarizačnímu charakteru dochází při pohledu na obraz panelu z boku (mimo rozsah stanovený pozorovacími úhly) k dramatické ztrátě jasu doprovázené zkreslením barev (v extrémním případě se obraz obrací až do negativu).

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor: Někteří výrobci, podle hesla, papír snese všechno - navíc v situaci kdy neexistuje jednoznačná metoda určování pozorovacích úhlů, uvádějí pozorovací úhly (i dobu odezvy - response time) o kterých by se, diplomaticky řečeno, "dalo s úspěchem pochybovat". Obecně platí, že uváděné hodnoty jsou pouze orientační.

Co se týče doby odezvy - tady mě panel příliš nepotěšil. I zde se potvrdilo to, co jsem u velkých LCD panelů vysledoval dříve - doba odezvy (response time) velikánů je vyšší než u mnohých 17" modelů.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Fotografie zobrazuje typicky dvě "fáze" pohybu (dvě exponované pozice) - více "kopii", nebo rozmazané duchy by neměly být vidět. Záběr ukazuje, že testovaný panel má čas odezvy přibližně 30-35ms (jsou vidět dva stíny - druhý, bílý, je vidět zejména v nápisu "Black").

Podle našeho názoru výrobcem uvedená 25ms je příliš optimistická. Osobně ji odhaduji na cca 35ms (výsledky jsou nezávisle od připojení - mlžení ve velmi dynamických scénách nastává jak u VGA tak i v případě propojení DVI).

Např. v 3DMarku 2001 je truck v prvním testu viditelně rozmazaný a čím rychleji sebou hází, tím hůře. Dynamická hra Quake III Arena se vůbec nedá hrát. Zkoušel jsem deathmatch po síti, ale nešlo to. Scéna i pohybující se spoluhráči jsou tak neostří, že přesné zaměření ke střelbě bylo téměř nemožné. Vyzkoušel jsem klidnější hru, Unreal 2, kde vlastně v poklidu procházíte různé lokace a sem tam s někým zabojujete. Tam už to bylo podstatně lepší, jelikož styl hry je mnohem pomalejší. Pochopitelně hry - pokud je to možné - musíte hrát hru v nativním rozlišení 1280x1024. Pokud zvolíte nižší, obraz je opět viditelně horší.

Jistě se zeptáte na filmy - vyzkoušel jsem celkem tři akční tituly a docela to šlo (filmy obecně nemění scénu tak dynamicky jako počítačové hry). Odezva se neprojevila tak markantně jako při hraní rychlých her.

V tomto testu monitor obstál průměrně, na běžné aplikace včetně inženýrství je dobrý, při sledování filmů poslouží taktéž, avšak s počítačovými si vyloženě nerozumí.


Zde nemá monitor žádné záporné body. Pozorovací úhly odpovídají cca uvedeným hodnotám 170° oboustranně.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz
Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobré úhly znovu nahrávají prezentačnímu použití tohoto panelu - budete mít jistotu že pozorovatelé stojící mimo osu panelu neuvidí zkreslený a málo kontrastní obraz.

Vadné pixely

Testovaný panel nevykazoval žádné pixelové vady.

Zhodnocení a závěr

Co říci tedy závěrem? Zkusím to shrnout do jednotlivých bodů a oznámkovat.

hodnocení

hodnocení (max. 5)

obraz - barvy, stupně šedi:

4

obraz - pozorovací úhly:

4

obraz - doba odezvy:

2

Obraz – vadné pixely:

5

kvalita provedení:

4

cena / výkon:

3

výbava:

4

design:

4

CELKEM

3.75 (velmi dobrý)

Pro:

  • velká obrazovka umožňující pohodlnou profesionální práci
  • kvalitní zobrazování
  • vysoký kontrastní poměr 700:1
  • integrované audio

Proti:

  • doba odezvy nepoužitelná pro hraní her
  • slabé integrované audio :-)
  • pouze rozlišení 1280x1024 (chtělo by to vyšší)
  • poněkud vyšší cena

Cena se k 15.1.2004 pohybovala na 24-25 000Kč vč. DPH (v závislosti na prodejci).

Možná jste si všimli, že dílčí závěry z testů tohoto panelu směřují k jednomu vyústění: pokud hodláte výsledky své práce ukazovat jiným, předvádět je nebo prezentovat zákazníkům nebo širšímu auditoriu, je tento panel tím pravým. V tomto případe nevadí poněkud vyšší doba odezvy a naopak, bodují vlastnosti jako vysoký kontrast 700:1 nebo dobré pozorovací úhly. Je evidentní, že právě zde bylo těžiště optimalizací (prakticky neexistují panely které jsou vynikající ve všech ohledech, některá vlastnost se často obětuje na úkor jiných - zde to poněkud "odnesla" doba odezvy). Pokud se na tento panel budete dívat pod tímto úhlem, budete nadmíru spokojeni, pokud jste očekávali "herní stroj" - nebudete nad ním jásat.

I když jsem 17" (S1702D) neviděl, pro osobní použití bych vsadil spíše na tento typ (rozlišení je identické jako u svého 19" brášky).

Za zapůjčení děkujeme firmě ATComputers

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama