premiera-19-tft-od-teacu-s1902d
Monitory Článek Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D | Kapitola 2

Alien

Alien

22. 1. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Teac S1902D 2. Popis panelu 3. Testy a závěr

Teac a optické mechaniky, floppy disky i externí disky - to docela sedí, co však Teac a TFT monitory? Že vám to nic neříká? To se záhy nejspíše změní a první modely 17“ S1702D a 19“ S1902D nás o tom mají přesvědčit. My jsme k recenzi jsme získali 19" model - dostojí očekávaní která vyplývají z tak renomované značky?

Reklama

Design

Jak je patrno z obrázků monitor má poměrně úzké 20mm okraje. Působí to velmi elegantně, ale hlavně monitor zabere méně místa na pracovní ploše. Pod částí displeje je černý pás, ve kterém jsou umístěny reproduktory o výkonu 1W a ovládací tlačítka OSD a ON/OFF. Podstavec má oválný tvar základny, na přední straně s výřezem. Monitor je proveden v poměrně opatrném hranatém stylu a jeho vzhledu prostě není co vytknout.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Zezadu je to však docela normální LCDčko jako většina ostatních ...

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Ergonomie

Monitor nelze otočit na výšku (pivot), takže nemůžete využít otočení o 90° pro zpracování dlouhých textů atd. - u tak velké úhlopříčky to není ale na škodu. Horizontální sklápění je možné v rozmezí –3° až +20° (monitor lze nicméně sklopit úplně na plocho do tzv. přepravní polohy). Monitor je vybavený standardními otvory pro montáž tzv. VESA ukotvení.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

"Maskování" kabeláže není zrovna vyřešeno ideálně - DVI je černý kabel s bílými koncovkami a VGA zase s modrými (tohle tedy mohl výrobce doladit a přibalit vše v černé barvě). Naštěstí za tak velkým panelem a širokým stojanem není kabeláž zepředu vůbec vidět. Docela jinak to však vypadá zezadu, v prestižní kanceláři někde na volně přístupném místě to u odborníků může budit úsměv – ale nechci být zase nějak přecitlivělý, je to maličkost.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj je umístěný v panelu - toto řešení má své výhody i nevýhody: kabel je poněkud silnější, na druhou stranu nehrozí že ztratíte při stěhování zdroj ani to, že do něho budete pod stolem stále kopat.

Ovládání OSD

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak tady jsem se opravdu zapotil. Ach jo, kláves je málo, v různých režimech zobrazení OSD mají různou funkci. Ani několikadenní používání mi v tom jasno neudělalo. Ještě štěstí, že panel je možné připojit přes DVI - tím odpadne podstatná část seřizování a do menu se dlouhou dobu nepodíváte.

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Premiéra: 19" TFT od TEACu - S1902D
i Zdroj: PCTuning.cz

Audio

Monitor je propojen se zvukovkou klasickým audio kabelem opatřeným jack koncovkami - je však pouze 1m dlouhý, což považuji za hodně málo.

Ani u tohoto modelu se nekonají žádné zázraky - zvuk integrovaných reproduktorů je slabý, vlastně použitelný pouze pro interpretaci systémových zvuků. Regulace hlasitosti je skryta pod tlačítky OSD. Abyste věděli jak zvuk regulovat, musíte prostě kouknout do manuálu, kde je popsáno, že je to pod tlačítky „adjust“ a potom si to pamatovat. Více by se mi líbil vestavěný potenciometr někde v boční, nebo zadní části monitoru, ale to je věc vkusu.

USB hub

Na zadní straně panelu je ještě umístěn USB hub, který se dnes hojně integruje do monitorů LCD i CRT vyšších tříd. K tomu není co dodat - kdo ho nepotřebuje, tomu nebude nijak vadit, ostatní jej ocení. USB kabel (naštěstí černé barvy) je součástí výbavy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama