popularita-netbooku-poprve-od-roku-2007-klesa-zakaznici-investuji-do-tabletu
Novinka Popularita netbooků poprvé od roku 2007 klesá, zákazníci investují do tabletů

Popularita netbooků poprvé od roku 2007 klesá, zákazníci investují do tabletů

Jan Troška

Jan Troška

5. 12. 2010 16:00 7

Popularita iPadu a dalších tabletů se nejspíše podepisuje na klesajících prodejích netbooků. Asustek oznámil snížení objemu výroby pro rok 2011.

Reklama

Zatímco letos prodal Asustek podle odhadů okolo 6 milionů netbooků, prodeje pro rok 2011 se odhadují na 4 až 4,5 milionu. Trh se zdá být již nasycený, zákazníci navíc začínají pokukovat po tabletech. Po obrovském boomu iPadu přicházejí další výrobci s konkurenčními tablety a situace začíná být velmi zajímavá.

Netbooky zcela jistě neskončí, lze ale očekávat jejich přesun do nižších cenových kategorií tak, aby oslovily další vrstvu zákazníků. Na popularitě by časem mohly získat také SmartBooky, tedy klasické netbooky vybavené procesorem ARM a jednoduchým operačním systémem na bázi Linuxu. Vše by se proto mohlo navrátit k původní myšlence staré tři roky, kdy měly být netbooky ty nejlevnější počítače pro připojení k internetu a jednoduchou komunikaci. 

Stagnaci prodejů oznámil rovněž Acer, který letos nepřekročí hranici 7 milionů kusů netbooků. Minulý rok to přitom bylo 6,8 milionů, a pro příští rok se tak čeká pokles.

Popularita netbooků poprvé od roku 2007 klesá, zákazníci investují do tabletů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: digitimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama