Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480 | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 7. 2016 03:00 109

Seznam kapitol

1. Referenční Radeon RX 480 2. Stabilita taktů karty 3. Stabilita taktů – 12 her 4. Teorie taktování – WattMan
5. Taktování v praxi 6. Odemčený BIOS a VRM Tool 7. Spotřeba a Undervolt 8. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování čipu Polaris 10 na kartě Sapphire Radeon RX 480. Prozkoumáme chování karty v reálných hrách (zdali se nepřehřívá) a použijeme mnohem výkonnější chlazení. Těšít se můžete na výsledky s odemčeným BIOSem s výrazně posunutými limity a změnou napětí (dolů i nahoru).

Reklama

Odemčený BIOS a VRM Tool

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

Místo alternativního chladiče nebo vodního bloku, jsem sundal horní kryt karty a pasiv ofukoval průmyslovým ventilátorem Sunon s brutálním výkonem 20 W. Tak, jak vidíte kartu na obrázku, jsem dokázal udržet ve hrách pod 60 °C za všech okolností, včetně vysokého napětí. Problém je ten, že kartu nebrzdí teplotní limit ale limit spotřeby. Použil jsem tedy odemčený BIOS, který by měl povolit alespoň 225W TDP (+50 procent). Je to málo, chtělo by to ještě o kousek víc, k čemuž se dostaneme za malou chvíli.

Jako první věc, kterou musíte udělat, je vyměnit v kartě BIOS. My použijeme speciální BIOS "Air" od Asus, který výrobce vytvořil speciálně pro extrémní taktovače, ale ti jej poskytli světu. Nebudu vám sem dávat odkaz na stažení, jelikož jde o nebezpečný nástroj pro nezkušené uživatele. Ti zkušenější si jej jistě najdou sami. Je ke stažení na jedné německé stránce.

V archivu najdete speciální BIOS, soubor na flash karet AMD a .bat soubor, který vše udělá za vás. Ještě před tím, než se do úpravy pustíte, zálohujte si svůj originální BIOS z karty! Na zálohu také najdete v archivu .bat soubor. Pokud máte svůj BIOS uložen, stačí spustit dávku na update a BIOS v kartě se přehraje. Pokud vás překvapí, že speciální BIOS má jen poloviční velikost, je to správně. Jde BIOS bez zbytečného balastu a hlavně digitálního podpisu AMD. Není se čeho bát .. po flashi, počítač restartujte. Chvilku potrvá, než se opět nahraje driver pro kartu, a potom počítač opět restartujte. Tím je vše hotovo.

Po flashnutí speciálního BIOSu se na první pohled nic nezmění, jen položka změny napětí v GPU Tweak II nabídne nové možnosti. Konkrétně navýšení napětí na 1,4 V. A opravdu to funguje, jelikož taktování bylo hned lepší. Zde ještě upozornění, s referenčním chladičem nikdy do karty nepouštějte víc než 1,25 V. To doporučuje i Asus, tvůrce speciálního BIOSu. S vodou můžete jít výše, ale nebude vám to asi moc platné. Jak se dozvíte za chvilku.

Výsledek byl o mnoho lepší než s původním BIOSem, jak už jsem řekl, napětí jsem nastavil na 1,256 V. S takovým napětím jsem se dostal bez problémů na 1415 MHz pro jádro a paměti zůstaly na 8,8 GHz. Výkon opět poskočil o několik procent výše, konkrétně takto:

Od karty vybalené z krabice, s TDP na 100 procent a reálnými takty někde pod 1266 MHz, jsem se s extrémním chladičem, napětím 1,25 V, přetaktováním na 1,415 GHz a 8,8 GHz a posunutým TDP na 150 procent dostal k nárůstu výkonu 15,5 procent. To už není málo. Jde ale o absolutní strop, víc nedá žádná karta chlazená jinak než vodou a napětím nad 1,3V - k čemu právě potřebujete tu vodu. Tohle je strop architektury Polaris, 1,4 GHz je hranice jaká byla 1,5 GHz pro Maxwell. Dále se dostanete už jen výjimečně. To znamená také jednu věc, všechny nereferenční radeony RX 480 budou mít maximálně i 10 procent vyšší výkon než reference. Na 1,4 GHz nepůjde žádný z nich.

Pokud se ptáte, zdali jsem zkusil jít dál s vyšším napětím, tak samozřejmě ano. Do 1,3 V karta už dále neškálovala, nebyla stabilní ani na jen o 10 MHz vyšším taktu. Oněch 1,415 GHz na 1,256 V je její strop. Zkusil jsem tedy i vyšší napětí, což vždy skončilo pádem systému. Grafika se prostě vypla, aktivovala se ochrana na kartě. Buď OVP nebo OCP. Vždy ale byly symptomy stejné – grafika se vypla a zastavil se ventilátor. Počítač ale jel dál, jen jsem nic neviděl na monitoru. Po restartu opět vše jelo zcela normálně.

VRM TOOL

Poslední obrázek této kapitoly ukazuje speciální utilitu VRMTool určenou pro Radeony s určitým napěťovým kontrolérem (fungují reference R9 290/390/Fury/RX 480). Tento nástroj je určitě pouze pro profesionály, jelikož kartu lze nesprávným použitím opravdu zničit. V tomto případě nemusíte měnit BIOS, spustíte program a napětí si zvýšíte. Umí toho ale mnohem více, i vypínat ochrany. Proto je tak nebezpečný. Nastavení ale musíte učinit po každém startu systému, což dělá řešení s AIR BIOSem použitelnější (profil v GPU Tweak II). Pro extrémní taktování ale VRM Tool najde uplatnění. Ke stažení ho jistě najdete, stačí zadat do Google.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama