Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480 | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 7. 2016 03:00 109

Seznam kapitol

1. Referenční Radeon RX 480 2. Stabilita taktů karty 3. Stabilita taktů – 12 her 4. Teorie taktování – WattMan
5. Taktování v praxi 6. Odemčený BIOS a VRM Tool 7. Spotřeba a Undervolt 8. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování čipu Polaris 10 na kartě Sapphire Radeon RX 480. Prozkoumáme chování karty v reálných hrách (zdali se nepřehřívá) a použijeme mnohem výkonnější chlazení. Těšít se můžete na výsledky s odemčeným BIOSem s výrazně posunutými limity a změnou napětí (dolů i nahoru).

Reklama

Teorie taktování – WattMan

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

U starších karet jsme taktovali Radeony utilitou Overdrive přímo v ovladačích. Všechny frekvenční stavy jádra GPU tam reprezentoval jediný posuvník, který posouval maximální frekvenci, ale neviditelně také všechny stavy mezi základním taktem a nejvyšším. U starších Radeonů to bylo jednoduché, karta jela většinou stále na maximální frekvenci, žádné kolísání patrné nebývalo (mluvím o Fury). S novou generací ale AMD zvolilo režim, jaký nabízela Nvidia od Kepleru k Maxwellu.

Karta má dané maximum a minimum a mezi těmito hodnotami pracuje jádro dle TDP. Frekvence už nedrží na stabilních 1050 MHz jako u Fury X, ale jak už víme z předchozích kapitol, kmitá mezi 1160 MHz až k 1237 MHz. Je to dáno tím, že jádro „žere“ víc a TDP karty nestačí na to, aby jelo stále na maximu. V takovém případě je starý způsob taktování k ničemu, protože pokud narážíte na limit TDP už se základem, posunem ofsetu výše, dosáhnete rychleji TDP limitů a výkon nestoupá, ale naopak klesá.

AMD tedy přistoupilo k novému způsobu ladění karet, utilita je stále v ovladačích, ale jmenuje se WattMan. Zcela nahoře, což není na obrázku vidět, je graf, který v reálném čase ukazuje všechny hlídané veličiny karty. Teplotu, frekvenci a mnoho dalšího. To ale pro nás není podstatné, to zvládne monitorovat mnoho utilit.

V záložce GPU pak vidíte sedm stavů (STATE), které má karta nastavené z výroby. Každý reprezentuje frekvenci a napětí, které pro tuto frekvenci nastavilo AMD v BIOSu karty.

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

V defaultu vše pracuje automaticky, vlevo vidíte způsob řízení Dynamic. Pokud kliknete na toto pole, můžete vepsat do políček frekvenci ručně nebo tahat myší za oranžové body a tím frekvenci zvyšovat a snižovat. Editovat můžete celou křivku najednou (pokud změníte režim z Dynamic) v nárůstu frekvence v procentech nebo jednotlivé STATE samostatně.

Hned pod frekvencí je napětí, to lze také v tomto režimu měnit ručně. Maximum je ale 1,15 V. Výše dostat nelze bez úpravy BIOSu karty. Ke každé frekvenci lze tedy nastavit napětí, ideálně vše na maximum – jistota, že karta pojede stále na zvoleném maximu.

Další oddělení, tentokrát růžové, patří taktování pamětí. Zde opět buď posuvníkem nebo přímým napsáním frekvence nataktujete paměti ze základních 2 GHz na dejme tomu, tradičních 2,2 GHz. Měnit lze omezeně také napětí pro paměťové moduly. Tím základní nabídka taktování končí, ale Wattman nabízí další možnosti a volby.

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední část WattManu je věnována chování ventilátoru a řízení jeho otáček. Nastavit lze samozřejmě limit otáček, teploty i manuálně vybalancovat křivku chlazení. Ventilátor je ale hlučný za všech okolností, tedy s tím žádné zázraky dělat nelze. Pokud vás celkem krkolomné nastavení grafiky ve wattManu neoslovilo, zkuste klasické metody ... Afterburner zatím nefunguje, ale GPU Tweak ano.

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

v Utilitě od Asus funguje vše jak má, a nemusíte mít grafiku Asus! Funguje se všemi kartami, ovšem některé funkce zůstanou skryté. Co vše tento program nabízí, si ukážeme v následující kapitole, u praktického přetaktování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama