pioneer-ma-blu-ray-disk-s-kapacitou-400gb
Novinka Pioneer má Blu-ray disk s kapacitou 400GB

Pioneer má Blu-ray disk s kapacitou 400GB

Michal Kleman

Michal Kleman

1. 12. 2008 00:00 4

Společnost Pioneer představila nový optický disk s úložnou kapacitou 400GB. Že by v optických médiích stále byla budoucnost? Pioneer tomu zjevně věří.

Reklama

Výrobce různých druhů elektroniky a optických médií. Nový disk s kapacitou 400GB byl představen na konferenci IT Month v Taipei. Nový disk používá ten samý protokol zápisu jako klasické Blu-ray disky, jen je vylepšená struktura reflexních vrstev. To umožňuje až šestnáctinásobný průnik, kde každá vrstva bude mít klasických 25GB. Celkem bude obsah disku navýšen na 400GB oproti běžnému dvojvrstvému Blu-ray disku.

Pioneer má Blu-ray disk s kapacitou 400GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Co je však nejzajímavější, výrobce uvádí, že specifikace čtecí hlavice jsou shodné s PUH pro běžné Blu-ray disky, takže šestnáctivrstvý disk bude čitelný v jakékoliv dnes dostupné mechanice schopné přehrát BD disky. Je otázkou, jak to bude s vypalováním, Pioneer dále uvádí, že tato média zatím nebudou schopna přepisovní, RW nebo RAM disků se tedy nedočkáme. Jejich produkce a dostupnost je naplánovaná na rozmezí let 2008 - 2010. "Re-writable" disků se pak snad dočkáme do roku 2012 a roadmapy Pioneeru odhalují, že 1TB disk by měl být dostupný o rok později, tedy 2013.

Podle Tech Power UP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama