petice-mp3-prehravacu-s-kapacitou-256mb-do-5000-kc
Zábava Článek Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč | Kapitola 5

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

26. 1. 2005 00:00 48

Seznam kapitol

1. Rio Forge Sport (256 MB) 2. Emgeton EMX-830 Enox (256 MB) 3. CM-TECH CA-F300 (256 MB) 4. Emgeton Digitball DB586 (256 MB) 5. Diva MP3 Player (128 MB + 128 MB CF) 6. Závěrečné srovnání

V dnešní době není paměťový (flashový) MP3 přehrávač něčím výjimečným, jako tomu bylo ještě poměrně nedávno. Toto odvětví se poslední dobou natolik rozrostlo a sortiment přístrojů je již natolik rozsáhlý, že výběr toho správného typu se stává stále složitějším úkolem. Ne každý má však natolik plnou peněženku, aby si mohl dovolit koupit nějaký drahý model, jehož značka sama o sobě je zárukou kvality. Rozhodli jsme se proto otestovat přístroje nižší cenové kategorie, disponující kapacitou 256MB. Vybrali jsme jak přehrávače, které patří celkem k novinkám na našem trhu, tak i starší kousky, které se díky své oblíbenosti a především ceně prodávají dodnes.

Reklama
Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento přehrávač je na trhu opravdu hodně dlouho a jedná se tedy o veterána mezi svými kolegy. Tak je k němu třeba i přistupovat v tomto hodnocení. Přestože designem působí jako macek, jedná se s rozměry 56 x 78 x 17 mm o přehrávač střední velikosti. Do testování jsme ho zařadili proto, že je dobře známý a stále je o něj veliký zájem (především díky jeho ceně).

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání:

Není zrovna dvakrát šikovné. Přesněji řečeno jde doslova na nervy. Na intuitivnost zapomeňte a rovnou se chopte přiloženého manuálu. Ovládání probíhá pomocí tlačítek Play/Pause, FF, Rew a + - a tlačítka, které zpřístupňuje druhé funkce zmíněných kláves. Po stranách je pak Hold a klávesa pro vysunutí paměťové karty.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Displej a menu:

Jelikož má přístroj malý špatně čitelný displej, tak se není čemu divit, že i samotné menu má do ideálu daleko. Na displej jsou zobrazovány pouze základní údaje, ve kterých je občas dost těžké se vyznat. Navíc displej není ani podsvícený.

Hudební funkce:

Diva podporuje pouze formáty MP3, WAV a ADPCM. Nedá se říct, že by hrál dobře nebo vyloženě špatně. Basy jsou utlumené a zkreslené, středy nevyrovnané a výšky občas přehnané :-). Můžete sice použít zvýraznění výšek, basů a EQ režimy (rock, pop, jazz, vocal, flat), ale ty na výsledné zvukové kvalitě moc nepřidají.

Nahrávání

Přístroj lze použít i jako diktafón, avšak vzhledem ke kvalitě záznamu se hodí pouze na poznámky.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství:

V krabici se nalézá instalační CD, USB kabel a sluchátka. Ta jsou sice nekvalitní, ale k tomuto přehrávači snad raději nedoporučuji kupovat nějaká značková, protože vyvstává otázka, zda to za to vůbec stojí.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále mezi příslušenstvím naleznete průhledné pouzdro na nošení přehrávače, který tak poté můžete přichytit za kapsu u kalhot nebo za opasek.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojení s PC:

Ke spojení slouží rozhraní USB 1.1, což není žádný rychlík. Příjemná je však podpora Mass Storage Device, takže pro komunikaci není nutné instalovat žádný dodatečný software a je možné k přehrávači hned při zapojení přistupovat jako k pevnému disku. Tato schopnost je sice dnes již standardem, nicméně tento přehrávač je opravdu již starý model a nemusela tu tedy být.

Výdrž baterií:

Přehrávač je napájen klasickou tužkovou baterií, jež vydržela hrát 12 h, oproti udávaným 16 h.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Přiložený software:

Není nijak oslňující, ale nabízí vše co potřebujete. Správu skladeb, vytvoření playlistů a následné nahrání do přístroje.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Technické specifikace:

Diva MP3 Player (128 MB)

Interní paměť

128 MB

Externí paměť paměťová karta CF
Formáty

MP3, WAV, ADPCM

Displej ano
Podsvětlení displeje ne
Upgrade Firmware ano
ID3 tagy ano
Stromová adr. struktura ne
Ekvalizér ano
Zvýraznění basů ano
Režim diktafón ano
Linkový vstup ne
FM Tuner

ne

Kompatibilita Windows
Mass Storage Device ano
Výstupní výkon 2 x 25 mW (16 Ohm)
Rozhraní

USB 1.1

Napájení

 1x AA baterie

Provozní doba

až 16 hodin

Rozměry

84 x 35 x 13 mm

Hmotnost

36 g

Závěr:

Jedná se o poměrně zastaralý typ u něhož byste před případnou plánovanou koupí měli důsledně zvážit všechny jeho nevýhody, abyste posléze nelitovali. Stále je však pro mnoho lidí dostačující, hlavně díky podpoře paměťových karet Compact Flash, což může být vlastně jediný důvod pro jeho koupi, jelikož jak předvedl přehrávač Emgeton Digitball DB586 (256 MB), tak za stejnou cenu lze dnes již pořídit o poznání kvalitnější přístroj. Záleží tedy jen na vás, zda rozšiřitelnost pomocí paměťových karet Compact Flash je právě to, co hledáte. Nic jiného, co by ospravedlňovalo investici do tohoto přehrávače, u něj totiž nenajdete.

Závěrečné hodnocení
KladyZápory
Podpora CF paměťových karetMalý, nepodsvětlený displej
 Špatné ovládání
 Nepřehrává MP3 pod 128 kbit/s
 Chybí FM Tuner
 Rozhraní pouze USB 1.1
Cena přehrávače Diva MP3 Player (128 MB): 3250 Kč s DPH
Cena paměťové karty Compact Flash 128 MB (Kingston): 610 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama