petice-mp3-prehravacu-s-kapacitou-256mb-do-5000-kc
Zábava Článek Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč | Kapitola 3

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

26. 1. 2005 00:00 48

Seznam kapitol

1. Rio Forge Sport (256 MB) 2. Emgeton EMX-830 Enox (256 MB) 3. CM-TECH CA-F300 (256 MB) 4. Emgeton Digitball DB586 (256 MB) 5. Diva MP3 Player (128 MB + 128 MB CF) 6. Závěrečné srovnání

V dnešní době není paměťový (flashový) MP3 přehrávač něčím výjimečným, jako tomu bylo ještě poměrně nedávno. Toto odvětví se poslední dobou natolik rozrostlo a sortiment přístrojů je již natolik rozsáhlý, že výběr toho správného typu se stává stále složitějším úkolem. Ne každý má však natolik plnou peněženku, aby si mohl dovolit koupit nějaký drahý model, jehož značka sama o sobě je zárukou kvality. Rozhodli jsme se proto otestovat přístroje nižší cenové kategorie, disponující kapacitou 256MB. Vybrali jsme jak přehrávače, které patří celkem k novinkám na našem trhu, tak i starší kousky, které se díky své oblíbenosti a především ceně prodávají dodnes.

Reklama
Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Když ho poprvé spatříte, hned zaujme svým povrchem, který se leskne jako zrcadlo. Z  počátku jsem měl strach, že se po chvilce užívání poškrábe, nicméně byl jsem mile překvapen. Krom otisků prstů, které lze jednoduše setřít, na něm nebylo ani škrábnutí.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Přístroj je velice precizně zpracován. Tělo je z hliníkové slitiny, takže žádného vrzání při stisku přístroje se rozhodně nedočkáte. S rozměry 26 x 29 x 17 mm a hmotností 37 g patří opravdu k hudebním drobkům.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání:

Je velmi pohodlné. Hlavním ovládacím prvkem je pěti-směrný joystick. Ten umožňuje regulaci hlasitosti, přetáčení skladeb a pohyb v menu. Po stranách se pak skrývají tlačítka Play/Pause, které přístroj zároveň zapíná a vypíná, A-B umožňující přehrávat zvolený úsek skladby, tlačítko pro změnu režimu ekvalizéru a posuvné tlačítko Hold. Zapínáni funkce REC je umístěno vedle ovládacího joysticku.

Displej a menu:

Do menu se dostanete přidržením ovládacího joysticku. Displej je sice maličký, ale díky svému rozlišení 128 x 64 bodů je výborně čitelný, přičemž máte k dispozici 7 různých barev jeho podsvícení. Menu je plně grafické a je možné si ho přizpůsobit.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Hudební funkce:

Zvuk z této hudební mašinky je čistý a dostatečně vyrovnaný, nicméně maximální hlasitost by mohla být mnohem větší. Přiložená sluchátka jsou průměrné kvality. Velkým překvapením byl ekvalizér, který byl poněkud nadstandardní. Umožňoval navolit režimy Normal, Rock, Jazz, Pop, Classic, WOW, SRS a Truebass.

Rádio:

Rádio má poměrně kvalitní příjem signálu a je možné z něho nahrávat do formátu MP3. Uložit si lze 20 stanic, což je už celkem slušné množství.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Nahrávání:

Nahrávat lze z libovolného externího zdroje přímo do formátu MP3 s datovým tokem 96, 112 a 128 kbit/s. Tuto funkci však doporučuji používat vzhledem k výsledné kvalitě pouze když není jiná možnost. Naopak záznam z integrovaného FM rádia a zejména diktafonu je plně dostačující.

Příslušenství:

V balení lze najít sluchátka do uší, která kvalitou zrovna moc neoplývají, kabel pro zakódování signálu z vnějšího zdroje, USB kabel a redukci na USB (pro zapojení do USB portu bez nutnosti použití kabelu, což se hodí, když někam jedete a nechcete s sebou kabel neustále "tahat"). 

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Z "módních doplňků" lze nalézt průhledný obal na přehrávač, šňůrku na krk a pásek pro upevnění na ruku.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

   

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

                      

Spojení s PC:

Probíhá prostřednictvím USB 2.0. Zobrazení jako pevný disk po připojení přehrávače k počítači je i zde samozřejmostí (Mass Storage Device).

Výdrž baterií:

Plusem je integrovaný Li-Pol akumulátor. Ten přístroj vydržel napájet až 16 h (výrobce uvádí 20 h). Nabíjení je možné provádět pouze pomocí USB kabelu a trvá zhruba 3 h. Interní akumulátor jako zdroj energie může sice působit jako dobré řešení, ale opak je pravdou. Dobíjení pomocí baterií má výhodu v tom, že kdykoli někam jedete (zejména třeba i někam mimo civilizaci), stačí si s sebou vzít několik náhradních baterií a máte vystaráno. V případě potřeby není problém si kdekoli nové baterie obstarat. Tento přehrávač však dobijete pouze prostřednictvím USB, tedy v kombinaci s osobním počítačem nebo s notebookem, což je třeba při rekreaci v otevřené přírodě celkem problém (ale na druhou stranu kdo by jezdil mezi medvědy poslouchat MP3, že ano? :-)).

Přiložený software:

V balení lze nalézt pouze CD s ovladači pro starší operační systémy, než jsou Windows 2000/XP.

Technické specifikace:

CM-TECH CA-F300 (256 MB)

Interní paměť

256 MB

Externí paměť ne
Formáty

MP3, WMA, ASF, WAV

Displej ano
Podsvětlení displeje ano (7 barev)
Upgrade Firmware ano
ID3 tagy ano
Stromová adr. struktura ano
Ekvalizér ano
Zvýraznění basů ano
Režim diktafón ano
Linkový vstup ano
FM Tuner

 87,5 - 108 MHz

Kompatibilita Windows
Mass Storage Device ano
Výstupní výkon 2 x 10 mW (16 Ohm)
Rozhraní

USB 2.0

Napájení

 Li-pol akumulátor, nabíjení 3 hod

Provozní doba až 15 h
Rozměry

29 x 56 x 18 mm

Hmotnost

37 g

 

Závěr:

Tento přehrávač bych doporučil každému, kdo kdo chce malý přístroj bez nutnosti kupovat náhradní baterie. Jinak ale nutnost dobíjet přehrávač pomocí USB bude jistě v mnoha případech při rozhodování o jeho koupi největším argumentem proti němu. Záleží tedy jen na vás.

Závěrečné hodnocení
KladyZápory
Kvalitní zpracováníPřístroj lze napájet pouze přes USB
Malé rozměry 
Cena přehrávače CM-TECH CA-F300 (256 MB): 3830 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama