petice-mp3-prehravacu-s-kapacitou-256mb-do-5000-kc
Zábava Článek Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč | Kapitola 2

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

26. 1. 2005 00:00 48

Seznam kapitol

1. Rio Forge Sport (256 MB) 2. Emgeton EMX-830 Enox (256 MB) 3. CM-TECH CA-F300 (256 MB) 4. Emgeton Digitball DB586 (256 MB) 5. Diva MP3 Player (128 MB + 128 MB CF) 6. Závěrečné srovnání

V dnešní době není paměťový (flashový) MP3 přehrávač něčím výjimečným, jako tomu bylo ještě poměrně nedávno. Toto odvětví se poslední dobou natolik rozrostlo a sortiment přístrojů je již natolik rozsáhlý, že výběr toho správného typu se stává stále složitějším úkolem. Ne každý má však natolik plnou peněženku, aby si mohl dovolit koupit nějaký drahý model, jehož značka sama o sobě je zárukou kvality. Rozhodli jsme se proto otestovat přístroje nižší cenové kategorie, disponující kapacitou 256MB. Vybrali jsme jak přehrávače, které patří celkem k novinkám na našem trhu, tak i starší kousky, které se díky své oblíbenosti a především ceně prodávají dodnes.

Reklama
Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším v pořadí je na první pohled celkem nenápadný přehrávač značky Emgeton. Přestože má celkem miniaturní rozměry 22 x 53 x 20 mm a váhu 22 g, schovává ve svých útrobách neuvěřitelně mnoho funkcí. Kromě přehrávání MP3 umožňuje poslech i záznam z FM rádia, diktafon a zakódování hudby z vnějšího zdroje. Je předurčen k nošení na krku a díky svému displeji, který hraje barvami jako vánoční ozdoba, na sebe dokáže při takovémto způsobu používání strhnout veškerou pozornost. V prodeji jsou verze od 128 MB do 1 GB, přičemž my jsme se podívali na zub přehrávači s pamětí o kapacitě 256 MB.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání:

U tohoto přehrávače si vystačíte s třemi tlačítky (Play, Mode, Rec) a jedním multifunkčním joystickem. Ten umožňuje ovládání regulace hlasitosti, pohyb v menu a "přetáčení" skladeb. Tlačítko Mode přepíná mezi jednotlivými režimy přehrávače. Bohužel vzhledem k samotné velikosti tlačítek je pro lidi s většími prsty ovládání dost nepohodlné

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Displej a menu:

Displejem se může tento drobek jedině chlubit. Má výborné rozlišení 128 x 48 bodů a je jasně mnohobarevně podsvícený. Vybrat si můžete jednu ze sedmi barev (modrá, světle modrá, zelená, žlutá, červená, fialová, bílá), nebo je během přehrávání nechat střídat. Pokud pak přehrávač budete mít na krku, nemusíte se bát, že vás někdo přehlédne. Je však třeba počítat s menší výdrží baterií. Naštěstí podsvícení lze zkrátit až na 1 s.  Menu je velice přehledné a ihned po prvním zapnutí přístroje se v něm každý snadno zorientuje.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Hudební funkce:

Jedním slovem by se daly shrnout jako vynikající. I na přiložených sluchátkách zněly výšky, středy i basy  přirozeně. Tato malá kostička si ale bezesporu zaslouží lepší. S interním ekvalizérem se se zvukem dají dělat divy. Na výběr je 5 klasických režimů a s podivem můžu říci, že všechny jsou plně využitelné. U většiny přehrávačů tomu tak nebývá. Na dobré úrovni je i zvýraznění basů (Truebass) a technologie SRS, která imituje prostorový zvuk. Režim WOW pak spojí oba režimy dohromady. Jedinou menší výtku bych měl k podporovaným formátům. Například OGG Vorbis by měl být dnes již naprostou samozřejmostí, ale u tohoto přehrávače tomu tak s revizí firmwaru, kterou obsahoval při dodání, nebylo. Po nahrání novější verze však podpora pro OGG nebyla ani zde problémem. Přehrávač zobrazuje adresářovou strukturu souborů, takže není problém si dle potřeby uspořádat jednotlivé soubory pro lepší orientaci.

Nahrávání:

Jediná oblast, která mě zklamala. Nahrávky z vnějších zařízení mají zkreslené basy a nevýrazné výšky. Celkově působí jinak než originál. To samé platí při nahrávání z rádia. Vestavěný diktafon dále nezvládá hlasitější zvuky, ale jinak je velice užitečný pomocník.

Rádio:

Ničím nevybočuje oproti přehrávačům v této cenové kategorii. Máte možnost si uložit 16 oblíbených stanic, což není hodně, ale podle mého názoru to bohatě stačí. K dispozici je jak ruční ladění, tak i funkce autoscan.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství:

V krabici se nachází standardní USB kabel pro přenos dat, kabel pro spojení s externím zdrojem a samozřejmostí jsou i přibalená sluchátka.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále může potěšit fešná šňůrka, díky které budete moci nosit přehrávač na krku. Není to sice takové pohodlí jako u předchozího modelu, který bylo možné si přidělat napevno k tělu (respektive pomocí přiloženého pásku jej připevnit na ruku), nicméně díky velikosti a hmotnosti tohoto přehrávače není jeho nošení na krku žádnou obtíží, což by třeba u předchozího modelu bylo právě naopak.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojení s PC:

Protože se jedná o poměrně nový model, přehrávač se po připojení k PC zobrazí jako vyměnitelný disk (Mass Storage Device) s podporou USB 2.0.

Výdrž baterií:

Výrobce udává sice výdrž 20 hodin, nicméně námi testovaný kousek vydržel pouze 16,4 h. I tak se jedná o slušnou výdrž, přestože neodpovídá přesně údajům výrobce.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Přiložený software:

U přehrávače je pro správu souborů přiložen firemní software Lyrics data base, který vedle správy souborů obsahuje i jednoduchý audio přehrávač. Chvíli trvá se v programu zorientovat, ale poté se stane cenným pomocníkem. Přehrávač nabízí neobvyklou funkci, kterou je zobrazování textu skladby zároveň s jejím přehráváním. Texty můžete sice získat pomocí automatického hledání na internetu, nicméně mnohem spolehlivější varianta je ruční vložení.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Technické specifikace:

Emgeton EMX-830 (256 MB)

Interní paměť

256 MB

Externí paměť ne
Formáty

MP3, WMA, ASF, WAV

Displej FSTN - rozlišení 128x48 (8-barev)
Podsvětlení displeje ano (7 barev)
Upgrade Firmware ano
ID3 tagy ano
Stromová adr. struktura ano
Ekvalizér ano
Zvýraznění basů ano
Režim diktafón ano
Linkový vstup ano
FM Tuner

 87,5 - 108 MHz

Kompatibilita Windows, Mac 10.2, Linux
Mass Storage Device ano
Výstupní výkon 2 x 10 mW (16 ohm)
Rozhraní

USB 2.0

Napájení

 1x AAA baterie

Provozní doba

až 20 hodin

Rozměry

22 x 53 x 20 mm

Hmotnost

22,4 g

Závěr

Na svou cenu jde o opravdu moc dobře vybavený model a bezpochyby splní požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů, kteří hledají schopný přehrávač malých rozměrů.

Závěrečné hodnocení
KladyZápory
Funkční výbavaMalá tlačítka
Kvalita zvukuMéně kvalitní nahrávání
Vícebarevné podsvícení displeje 
Malé rozměry 
Cena přehrávače Emgeton EMX-830 Enox (256 MB): 4530 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama