petice-mp3-prehravacu-s-kapacitou-256mb-do-5000-kc-cast-ii
Zábava Článek Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč: část II

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč: část II | Kapitola 4

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

1. 4. 2005 00:00 29

Seznam kapitol

1. iRiver iFP- 790 a 890 2. CM-Tech CA-H70MT 3. CYPOSE Cypose I 4. Mpio Fy-400 5. Závěrečné srovnání

V minulém článku jsme se podívali na zub přehrávačům, které většinou můžeme zaškatulkovat do střední třídy. Dnes se pokusíme nabídnout to nejlepší, co lze nalézt v této kategorii, která příliš nezatíží peněženku. Konečně se na řadu dostala značka, která je zárukou hudební kvality. Tou není nikdo jiný než věhlasný iRiver. Jak uspěl v konkurenci jiných značek, snažících se zaujmout jeho místo, se dočtete v tomto článku.

Reklama
Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč: část II
i Zdroj: PCTuning.cz


Mpio v krabici

Vzhled:

Tento přehrávač od Mpia působí střídmým, možná až plastovým dojmem, proto vzhledem své příznivce asi moc nenaláká. Určitě má ale jiné přednosti, jako jsou třeba výsuvný USB port, diktafon, přímé kódování do mp3, a relativně slušná výdrž.


Mpio Fy-400

Ovládání:

I u tohoto modelu je počet ovládacích prvků snížen na nutné minimum, což je jenom dobře. Na přístroji jsou umístěny všeho všudy 4 tlačítka, ovládací joystick a velký otočný kruh sloužící k regulaci hlasitosti.


Porovnání velikosti

Displej a menu:

FY-400 má 4-řádkový FSTN displej, který je pomerančově podsvícený. Nemyslím si, že se jedná o nejlépe zvolenou barvu podsvícení, ale svou funkci splňuje. V menu chvilku trvá se zorientovat, ale časem si na něho zvyknete a bude vám připadat jednoduché.

Hudební funkce:

Mpio vsadilo na klasickou podporu, MP3 a WMA formátu, které jsou stále nejčastěji využívané. Ani u tohoto přehrávače nelze zvuk výrazněji kritizovat. Nedosahuje sice kvalit iRiverů, ale je na stejné úrovni jako u ostatních testovaných modelů. Přiloženými sluchátky se výrobce na svém webu velice pyšní, ale ty dosahují klasických kvalit, které by již v dnešní době měly být standardem. Ekvalizér dovoluje nastavit 8 stupňů(Flat, POP, Rock, Live, Classic, Vocal, D Bass a User), a jako vždy nejvíce využijete nejčastěji Rock, nebo pro zkušenější uživatele vlastní nastavení.

ID3 tagy podporují 55 jazyků, mezi kterými nechybí čeština.

Nahrávání:

Přes linkový vstup lze nahrávat ve stejných kvalitách jako z rádia. Stereo MP3 od 128- 192 kbit/s 44 kHz.

Diktafon se opět spíše hodí k hlasovým poznámkám, než k záznamu například přednášek.

Rádio:

Má oproti většině ostatních přehrávačů jednu zvláštnost. Tou je možnost celosvětového užití. Pokud tedy například pojedete navštívit příbuzné do Japonska a budete chtít poslouchat místní rozhlasové stanice, tak si přehrávač klidně můžete vzít sebou.


Výběr zóny

Na rádiu si firma Mpio dala záležet a tak ani funkce autoscan nemůže chybět. Pro ukládání do paměti, je připraveno 20 volných pozic. V následující tabulce opět uvádíme kvalitu příjmu.
 

Naladěné s čistým příjmem

7

Naladěné se šumem

4

Šum

0

U nahrávání z rádia lze nastavit poměrně vysoké hodnoty kvality záznamu. Ty se pohybují od 128 do 192 kbit/s 44 kHZ STEREO.

Příslušenství:

Ani u tohoto popisu příslušenství se nedočkáte ničeho nového. Po rozbalení z krabice vytáhnete sluchátka, USB kabel, line-in kabel a baterii. K pohodlnému nošení jsou přibaleny šňůrka na krk, pásek na ruku a obal na samotný přehrávač. Obal přehrávači docela sluší a podle mě dost vylepší ne příliš atraktivní vzhled. Na ovládacím CD kromě ovladačů pro starší operační systémy a utility pro upgrade firmware nic zajímavého nenajdete.


Příslušenství

Spojení s PC:

Propojení s PC je opět vyřešeno přes výsuvný USB port, který podporuje rozhraní USB 2.0.


Zadní část s posuvným tlačítkem pro vysunutí USB konektoru.

Výdrž baterií:

Přehrávač si bere energii z AAA baterie, která je umístěna na stejné straně jako výsuvný USB port. Tvůrce přehrávače uvádí výdrž do 20 hodin, nám však přehrávač vydržel hrát o 4 hodiny méně.

Technické specifikace:

MPIO FY-400

Interní paměť

256 MB

Formáty

MP3, WMA, ASF

Displej ano
Podsvětlení displeje ano
Upgrade Firmware ano
ID3 Tagy ano
Stromová adr. struktura ano
Ekvalizér ano
Zvýraznění basů ne
Režim diktafon ano
Linkový vstup ano
FM Tuner

ano

Kompatibilita

Win98/ME/2000/XP; MacOS 10.2 a vyšší

Mass Storage Device ano
Rozhraní

USB 2.0

Napájení

 1x AAA baterie

Provozní doba

do 20 hodin

Rozměry

30 x 80 x 21 mm

Hmotnost

37 g

Závěr:

Tento přehrávač si vyberou především lidé, kteří hledají jednoduchý přístroj pro občasný poslech oblíbených MP3 a rozhlasových stanic.

Závěrečné hodnocení
Klady Zápory

+ Výsuvný USB port

- Vzhled

+ Rádio

 

+ Regulace hlasitosti

 
Cena přehrávače Mpio Fy-400: 4290 Kč s DPH (mp3store)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama