pc-wizard-2003-a-dalsi-pc-diagnostiky
Článek PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky

Jahoda Miroslav

Jahoda Miroslav

21. 10. 2003 00:00 11

Seznam kapitol

1. PC Wizard 2003 - detekce 2. PC Wizard 2003 - benchmarky 3. SiSoftware Sandra 2004 4. AIDA32
5. HWiNFO32 6. Dr. Hardware 2003 7. Zhodnocení

Na stránce autora populárního programu pro detekci (nejen) procesoru - Cpu-Z, se před nedávnem objevil program pro kompletní diagnostiku PC - od základní desky a procesoru, přes pevný disk až po informace o systému Windows. Program byl příhodně nazván PC Wizard 2003. Uvidíme, je-li opravdovým kouzelníkem ve srovnání s konkurencí jako Sandra 2004, AIDA32 nebo HWinfo32. I na ty se trochu podíváme a pokusíme se s nimi seznámit uživatele, kteří je ještě neznají.

Reklama

 

Před přečtením tohoto článku doporučuji článek o AIDA32, který se zabývá nejen maďarským programem, ale také obecně různými možnostmi diagnostických programů.

Program si můžete stáhnout ze stránky www.cpuid.com , instalační archív má velikost 1,7MB, v době paní článku byla dostupná verze 1.1. Program je proklamován jako 100% freeware. Vše se jednoduše a bezproblémově nainstaluje a ihned vám nabídne spuštění, tak se podívejme, co umí.

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v prvním modulu vidíte informace o vaší základní desce, čipsetu, výrobci BIOSu a podporovaných sběrnicích. Pokud kliknete na jakoukoli z položek v pravém horním okně (Mainboard, BIOS, ...), zobrazí se vám podrobnější informace:

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

V této chvíli máte na výběr ze dvou karet - Information a Drivers. První vidíte na obrázku, karta Drivers by měla obsahovat informace o souborech ovladačů (.DLL, .SYS, ...). Detekce je tedy velice rozsáhlá, snad jen VIA KT600 je detekován jen jako KT400:

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším modulem je detekce procesoru. Ta je přesná a podrobná (mimo údaje voltáže, čteného z DMI - autor má s touto položkou zřejmě potíže, program Cpu-Z si v případě mé desky neporadí vůbec), jak by také ne, spoluautor programu - Franck Delattre - je autorem velice kvalitního Cpu-Z. Modul obsahuje informace z CPUID instrukce, detekci FSB a multiplikátoru, informace o cache a nepřesnou detekci napětí. Naopak se mi líbilo zobrazované logo procesoru, což známe dlouho třeba z programu WCPUID:

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Líbil se mi taky modul s informacemi o zobrazovacím subsystému, ve kterém mimo DDC informací o monitoru, najdete také seznam OpenGL extenzí vaší grafické karty (což není u všech konkurenčních programů součastí volně šiřitelné verze), 2D schopností vašeho akcelerátoru a nakonec detekce samotného čipu grafické karty. Tyto informace jsou čteny z ovladačů grafické karty a tak jsou někdy mírně nepřesné (jako například na obrázku):

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším povedeným modulem jsou informace o jednotkách pevných a pružných disků. Například u pevného disku program detekuje velikost, aktivní režim přenosu, zapnutí akustického managementu a hlavně vám dodá informace ze S.M.A.R.T., tedy teplotu disku či informace o kondici vašeho HDD (počet nutnosti opakovaných čtení/zapisů apod.):

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Program obsahuje mnoho dalších informačních modulů - I/O porty, tiskárny, síť, multimédia (zvuková karta, kodeky, ...), periferie, stav napájení a detekce napětí a teploty, která je navržena ke spolupráci s Motherboard Monitorem, sama o sobě je velice slabá, na mé desce dokázala najít jen LM75 čip a zobrazit teplotu disku ze S.M.A.R.T.

V sekci Configuration pak najdeme moduly o systému Windows (dobu spuštění, verzi, volné a použité systémové prostředky), DirectX informace či informace o procesech. Zde asi nechybí oproti konkurenci vůbec nic. V sekci System Files jsou na jednom místě k nahlédnutí důležité konfigurační soubory jako win.ini nebo nebo boot.ini.

Jednou z nejužitečnějších sekcí pak především při problémech bude jistě System resources, kde se dozvíte, které zařízení používá které přerušení, rozvržení DMA kanálů, adresy I/O portů apod. Opět ve srovnání se Sandrou Standard má program velké plus, zde jsou všechny tyto informace zadarmo:

PC Wizard 2003 a další PC diagnostiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama