nvidia-ion-hd-video-i-hry
Novinka nVidia ION - HD video i hry?

nVidia ION - HD video i hry?

Michal Kleman

Michal Kleman

26. 1. 2009 00:00 23

O platformě nVidia ION založené na procesoru Intel Atom se hovoří již dlouho. Jde totiž o multimediální zařízení, které nabídne vysoký výkon, možnost připojit rozličné zařízení a přitom je miniaturní.

Reklama

Článek vznikl jako překlad zahraničního originálu. Já jakožto autor osobně nemám s touto platformou zkušenosti, nVidia ION se mi však zdála tak zajímavá, že vám jí představím. Originál se zakládá na osobních zkušenostech autora Grega Kinga z magazínu Techgage.

Na začátku tohoto měsíce se nám dostala do rukou sestava založená na IONu, podrobili jsme ji několika testům, jako třeba přehrávání HD videa, hraní her nebo dokonce práce ve Photoshopu. nVidia ION byla poprvé k vidění na CES v Las Vegas, do té doby byl nový produkt nVidie celkem záhadný. U stánku nVidie jsme si k pico-ITX sestavě mohli sednout, nebo spíše stoupnout, a spustit několik vlastních testů a následně zhodnotit, nakolik se shodují reálné výsledky s čísly které hlásala nVidia.

Než se vrhneme na "analýzu," podívejme se kam nVidia s IONem míří. S touto platformou nVidia "využívá" úspěchu Intelu, který se s Atomem trefil do součastné poptávky a poslední rok je tahounem notebookových prodejů. S každým dalším prodaným ultra-mobilním laptopem se sypou peníze do kapes Intelu, jelikož (kromě pár notebooků s CPU VIA) jde o téměř výhradního dodavatele těchto úsporných a malých komponent.

Důležitým aspektem platfromy ION je grafická karta z dílen nVidie. ION je vybaven grafikou GeForce 9400M, tedy stejným čipem, který pohání některé MacBooky (například Air). nVidia vzala tento čip a nacpala ho na stejnou desku jako Intel Atom. S taktem 580Mhz a 16 shadery je GeForce 9400M shopná přehrávat pravého 1080p HD (pozn. Kleman: a hlavně díky PureVideo HD kodeku...).

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

O schopnostech tohoto drobka jsme se poprvé přesvědčili na CES, kde "muži v zeleném" měli sestavu založenou na IONu a přehrávali 1080p video s datovým tokem okolo 40Mbps, což je ekvivalent Blu-Ray filmů. Grafika může relativně nevýkonému procesoru velice ulehčit (pozn. Kleman: je tomu už déle co se vyskytla zpráva o schopnostech Atomu přehrávat HD video. Procesor Intelu dopadl bídně, zato VIA s CPU Nano tento úkon zvládala celkem dobře).

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky používání GPU na převod videa, akceleraci Photoshopu nebo rozhraní Aero ve Windows Vista, má nyní nVidia stroj, který se vám skoro vejde do ruky, a jak málokdo mohl čekat, tato mašinka je dostatečně výkonná na hraní Call Of Duty 4 v rozlišení 1024*768 při solidních FPS. To opravdu není zlé na počítač, který je pouze o kousek větší než myš, se kterou byl ovládaný.

S čím jsme měli tu čest


nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

V černé hliníkové skříni se nacházel dvoujádrový procesor Intel Atom 330 se zapnutým hyper-threadingem, nVidia neplýtvala časem aby nám ukázala, co referenční verze platformy ION zvládne. Dostali jsme archy papíru plných informací o schopnostech IONu a chlápci nVidie začali ukazovat co ION zvládá, srovnání proběhlo s notebookem Aceru. Toto srovnání nám přišlo trochu nefér, zatímco ION nám krásně přehrál HD video se záběry z nočního Vegas, to co vyprodukoval Acer bych se bál označit jako slideshow. nVidia se ani tak nesnažila ukázat svůj produkt, jako spíš ukázat, jak by mohl být notebook výkonný při použití jejich platformy. Následně by se netbooky mohly stát plnohodnotnou náhradou za klasické velké, těžké notebooky.

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač který jsme viděli měl ukázat, kolik má ION I/O možností, které můžou OEM výrobci využít při tvorbě produktů přímo pro jejich potřeby. Ukázková sestava měla VGA, HDMI, a DVI výtup, ehternet, šest USB 2.0 a dokonce 2 eSATA konektory, optický zvukový výstup a osmikanálový audio výstup. To je opravdu hodně výstupů na tak malé zařízení. Flexibilita zařízení umožní výrobcům vybrat a použít pouze některé z možností IONu, takže je možné, že uvidíme i několik modelů, jejichž ceny budou opravdu nízké, jakmile se produkty budou dostávat na trh později během tohoto roku. Lidé od nVidie také zmínili, že odstraněním některých ze zmíněných možností jde počítač osekat až na polovinu velikosti zařízení na obrázku!

Již víme, že ION zvládá bravurně HD video, ale co slibované hráčské schopnosti? Pojďme se podívat dále na tuto kapitolu. Herní výkon tohoto řešení určitě neotřese zemí, na druhou stranu byl dostatečný, abychom si zahráli součastné hry při dostatečných hodnotách FPS jak již bylo řečeno. Samozřejmě nečekáme, že takovéto krabičky skončí na stolech zapřísáhlých hráčů, alespoň ne brzy, ale dává nám to jistý náhled na to, co je v budoucnosti možné, ba dokonce co bude možné v noteboocích. Na prezentaci jsme si mohli zahrát zmiňované Call Of Duty 4 a Spore. Obě hry jsou populární, ale CoD4 byla moje nejoblíbenější FPS hra minulého roku, tak jsme začali s ní. Díky velké kapacitě paměti typu DDR3 a rychlému disku bylo i načítání hry rychlé.

Rob (kolega) po spušťění hry spustil náš testovací level a spustil FRAPS. Bylo zvláštní vidět Roba probíhat tou samou cestou, střílel na těch samých místech a ve stejný čas když probíhal. Má to nacvičené z každodenního testování procesorů a grafik. Když konečně proběhl celý level, zjistili jsme výsledek z FRAPS a dostali jsme pěkných 28FPS (pozn. Kleman: jen pro zajímavost, podobný výkon v CoD4 má i můj Radeon 9600XT :-) ). 28FPS není oslnivý výsledek, ale na pico-ITX počítač jde o opravdu ohromný výkon.

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

Následovala hra Spore. Tu jsme však museli pustit v nízkých až středních detailech v rozlišení 1024*768. Hra takto běžela hladce a bez problémů. Nejsem velký fanda této hry, ale jistě jsou venku spousty lidí, co si užívají pobíhání po 3D krajince sledujících své zvířátko růst.

nVidia ION - HD video i hry?
i Zdroj: PCTuning.cz

Bylo nám také dovoleno spustit 3DMark06. Náš výsledek s novinkou nVidie také nebyl nijak oslnivý - průměrně pouze 1500 bodů, opět však musím říct, že na tak malé zařízení jde o zázrak.

Aby nVidia dokázala, že ION je pro všechny, nechala nás pustit Photoshop a otevřít v něm opravdu velikou forku. GeForce 9400M nám umožnila relativně bezproblémově a plynule zoomovat fotku a hýbat s ní, otáčení také nebyl problém.

Závěrečné dojmy

Již několikrát byl zmíněn záměr použít ION v netboocích, není to však jediný cíl nVidie. Abychom byli úplně přesní, nVidia vůbec nebude vyrábět produkty, tedy určitě ne pro nás zákazníky. Bude pouze poskytovat technologie OEM výrobcům, a ti si budou vyrábět co budou chtít. Chtěl bych vidět notebook s netbookovými charakteristikami. Takový by mohl mít plnohodnotnou klávesnici a 13" obrazovku, na druhou stranu takovýto produkt používající platformu ION by moh být extrémně tenký. Díky velikostem IONu a 13" obrazovky by výrobce měl spoustu prostoru na dostatečné chlazení. Navíc, takto tenký notebook by nemusel být nijak zvlášť předražený, celá platforma by měla být naopak ultra-mobilní, ultra-lehká a stejně tak ultra-levná.

Další možné užití najde nVidia ION v automobilové elektronice. Palubní počítač s dotykovou interaktivní obrazovkou by jistě slušel každému autu (pozn. Kleman: nemluvě o displeji na sledování filmů pro spolujezdce, popř. na zadní sedadla). Abychom byli upřímní, ION má ohromnou hromadu využití, od malinkých HTPC, netbooků, notebooků, nettopů, a nebo zmíněné navigace do auta... a seznam pokračuje.

Jedna věc, kterou jsme bohužel nemohli otestovat, byla výdrž baterie. Počítač, který jsme si mohli vyzkoušet, byl zapojen v síti, takže nyní nemůžeme určit, jak na tom ION je se spotřebou. Produkty založené na této platformě asi ještě chvíli neuvidíme, na druhou stranu jsme viděli, jaký má tato technologie potenciál a můžeme se jen těšit, že se schopnosti budou časem zvyšovat. To co se bude dít z velké části není na nVidii, ale na jejích partnerech, kteří budou rozhodovat jaký produkt se dostane na trh. Odcházeli jsme z našeho setkání s nVidií velice nadšeni z představ o budoucnosti SFF PC. Můj hlavní problém s netbooky byl ve výkonu, ION tento problém řeší a já tedy jen doufám, že se v budoucnosti uchytí.

Podle Techgage

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama