nvidia-geforce-7800gtx-technologie-a-vykon
Hardware Článek Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon | Kapitola 3

Štefek Petr

Štefek Petr

24. 6. 2005 00:00 94

Seznam kapitol

1. G70: srdce GeForce 7800GTX 2. Architektura čipu G70 (GeForce 7800) 3. G70 a technologie v něm zakuté 4. Leadtek WinFast PX 7800GTX - bližší pohled 5. GeForce 7800GTX - naměřené teploty 6. Testovací sestava a metodika
7. 3DMark 2003 a 2005, Aquamark3 8. Herní testy - Doom 3 (Open GL) 9. Herní testy - FarCry 10. Herní testy - Unreal Tournament 2004 11. Herní testy - Half-Life 2 12. Závěr

První! Stejně jako spousta ostatních hardwarových serverů si i PCtuning musel posvítit na nově příchozího hráče na pole grafických karet s označením GeForce 7800GTX. Dnes se podíváme jak na samotný výkon karty Leadtek WinFast PX7800 GTX tak i na technologickou stránku samotné karty. Detailně se podíváme na výkon karty při různých metodách anti-aliasingu, které nová GeForce nabízí. Další články s mnohem podrobnějším popsáním technologií čipu G70 na sebe nenechají dlouho čekat, takže se těšte...

Reklama

High Dynamic Range (HDR)

Není nic jiného než rozšíření možností počítání osvětlení, které bylo před příchodem HDR omezeno na 32-bitů, což v žádném případě nestačí pro nastavení požadovaného levelu jasu pro různé efekty. S příchodem HDR a možností počítání s FP16 (64-bit) a FP32 (128-bit)se situace značně zlepšila a je možné nasimulovat efekt prudkého světla a různých bloom efektů, které uvidíme v Unreal Enginu 3.

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

- Princip HDR -

Dnes je implementace HDR jen ve hrách FarCry a Splinter Cell:Chaos Theory, kde v první jmenované je vše ušité velmi horkou jehlou a jedná se spíše o marketingový trik než o demonstraci možností HDR.

Transparent Anti-Aliasing

S příchodem nového čipu musela nVidia zvýšit jak výkon tak i celkovou obrazovou kvalitu při použití vyhlazování, kde měla doposud navrch společnost ATi se svým Temporal AA, které při maximálním nastavení (6) poráželo nVidii a její mix Multi-Samplingu a Super-Samplingu. Tento způsob vyhlazování ovšem nefunguje na objektech s transparentními texturami, což můžeme vidět například na trávě či listí stromů.

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

- kliknutím zvětšíte -

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

- kliknutím zvětšíte -


Toto vyhlazování má dva módy, z nichž jeden je založený na Super-Samplingu a druhý na Multi-Samplingu. Transparentní AA v kombinaci s Super-Samplingem je mnohem kvalitnější, protože používá 4 texel samply pro výpočet hodnoty subpixelu, což v případě Multi-Samplingu s jedním texel samplem z principu není možné, ale zato můžeme počítat s mnohem větší rychlostí.

PureVideo

PureVideo (dekódovaní videa s pokročilými metodami de-interlacingu) známe už z minulé generace nVidie, kde byla tato technologie plně funkční jen v mainstreamových čipech (NV43 a NV41) a paradoxně ne v high-endové skupině (NV45), kde měla nVidia z části postavenou reklamní kampaň právě na této technolgii.

  • High-definition MPEG-2 hardware acceleration
  • High-definition WMV hardware acceleration
  • High-quality real-time video recording
  • Spatial/temporal adaptive de-interlacing
  • 3:2 pull-down correction
  • Flicker-free multi-stream scaling
  • Display gamma correction
Na vytížení procesoru při tomto HW dekódování WMV a MPEG-2 se podíváme v některém ze samostatných recenzí. Dobrá zpráva ovšem je, že vše je zcela funkční a nemusíme se bát podobných problémů jako na minulé generaci čipů nVidie.

SLI

SLI nás bude provázet ještě dlouho a jelikož největší konkurent nVidie ATi uvedla své řešení CrossFire, které je technologicky poněkud vyspělejší, tak se boj jen přiostří a obě společnosti budou pilně pracovat na tom, aby právě jejich řešení bylo tím nejlepším.

Nvidia GeForce 7800GTX - technologie a výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako u minulé generace karet nVidia, tak i u GeForce 7800GTX je možné zapojit dvě karty pomocí SLI technologie do páru a dosáhnout tak nejvyššího možného výkonu na běžném herním PC. Bohužel je celé řešení brzděno dnešními procesory, kde ani nový AMD Athlon FX-57 není schopen takovýto systém dostatečně vyživit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama