novy-publikacni-system
Novinka Nový publikační systém

Nový publikační systém

Helmich Jiří

Helmich Jiří

24. 4. 2009 00:00 17

Dnes v podvečer jsme pro Vás spustili nový publikační systém. Co všechno je na PCTuningu jinak?

Reklama

Změnou, kterou jistě každý vidí na první pohled je nová podoba celého serveru. Musíme přiznat, že nová grafika zcela neodpovídá moderním trendům a zcela jistě rozdělí čtenáře na na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ji budou nenávidět, druzí ji přijmou s povděkem. Pro nás je ale podstatné, že se nám lépe povedlo využít plochu, kterou máme k dispozici. Počínaje dneškem používáme větší ikony k článkům, ale především pak větší písmo v perexu hlavního článku, potažmo v článcích samotných. Dost možná ještě k drobným změnám v řezech písma přistoupíme, mnozí z Vás si již nyní stěžují na písmo komentářového stromu. Každá změna ovšem nejprve projde několika hlavami, stejně jako tomu bylo dosud. Grafika, na kterou se díváte je již druhá v pořadí, její nasazení byl mnohahodinový nervy drásající proces :-). Důležité také je, že na všech stránkách máte k dispozici boxíky s novinkami a RSS zdrojem našeho diskusního fóra.

Jednou z nejzásadnějších změn z pohledu dat je sjednocení loginů magazínu a diskusního fóra. Vyslyšeli jsme dlouholeté prosby o provední této akce, a tak se nyní můžete přihlásit pod svým přihlašovacím jménem a heslem z diskusního fóra. Z bezpečnostních důvodů je provedeno sdílení dat tak, že výsledné řešení pracuje s jistým zpožděním při přebírání nově registrovaných uživatelů z fóra. Pokud se tedy zaregistrujete, mějte, prosím, několik minut strpení. Pokud se ukáže, že kopírování nových uživatelů zásadně nezatěžuje server, interval zkrátíme. Mnozí z Vás jistě budou namítat, že na magazínu byli registrováni a na fóru nikoliv a nám nic nebránilo jejich login převést na diskusní fórum nebo alespoň zachovat v rámci magazínu. Bohužel to není tak úplně pravda. V databázi diskusního fóra je něco málo přes 32000 uživatelských jmen, v databázi magazínu jich bylo zhruba 10000. Problém starého publikačního systému byl ovšem v tom, že nikdo nehlídal duplicitní registrace, kterých zde bylo požehnaně. Dále nebylo možné zjistit, jestli shodná uživatelská jména z diskusního fóra a magazínu opravdu patří jednomu jedinému člověku. A nakonec nebylo možné přiřadit k uživatelským jménům komentáře - v databázi bylo k dispozici pouze tzv. displayname, které si mohl každý dle libosti kdykoliv změnit. Ačkoliv se jedná o poměrně zásadní řež, domníváme se, že většina uživatelů byla registrována na diskusním fóru, kde o pořádku v registracích nelze pochybovat. Zavádíme tak pořádek do celé komunity kolem našeho magazínu a do budoucna se tak můžeme zaměřit na rozvoj komunity a fórum a magazín dále sbližovat.

Proč jsme vlastně přistoupili k nasazení nového systému? Starý už dodělával :-). Byl silně ohackovaný a na jeho kódu bylo znát, že prošel rukama mnoha programátorů. To by ani tak nevadilo, nicméně spousta věcí v něm byla hardcoded, a tak nebylo možné systém aktualizovat. Toto již pro nový systém neplatí. Technicky je o něco málo vyspělejší a ačkoliv toho ZATÍM neumí o mnoho více než ten starý, otevírá nám dveře k implementaci nových funkcionalit.

Nejprve ale doladíme vše, co je potřeba. Po ostrém nasazení se projevily některé problémy, kterých si dříve nebylo možné všimnout. My se samozřejmě vrhneme na eliminaci těchto zlořádů. Pokud objevíte nějakou chybu, dejte nám o ní vědět na fóru, kde za tímto účelem vzniklo téma: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=18&t=140828

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama