nejmensi-kamera-na-svete-ma-prumer-jen-necely-milimetr
Novinka Nejmenší kamera na světě má průměr jen necelý milimetr

Nejmenší kamera na světě má průměr jen necelý milimetr

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 5. 2011 15:00 7

Mikrokameru vyvinula izraelská společnost Medigus. Lékaři díky ní budou moci jednodušeji zkoumat útroby lidského těla.

Reklama

Izraelská společnost Medigus vyrobila nejmenší kameru na světě, v průměru má pouhých 0,99 milimetru, informuje v rubrice aktualit server Yahoo. Využití nalezne hlavně v medicíně, kde ji najdete v endoskopech; kamera je ideální ke kontrole obtížně přístupných míst nebo dutin.

Používána bude v kardiologii, ortopedii, gastroenterologii, gynekologii, otolaryngologii, bronchoskopii a zákrocích, u kterých asistuje robot.

Kamerka má integrovaný CMOS snímač s rozměry 0,66 × 0,66 mm, který umožňuje pořizovat záznam videa v rozlišení 45 tisíc pixelů (zhruba 212 × 212 px). V následujících týdnech se firma chystá dodat první vzorky americkým a především japonským společnostem, které je nasadí v kardiologii.

Na celosvětovém trhu s miniaturními kamerami se má letos prodat až 4 miliony jednotek, v roce 2012 dokonce až 15 milionů. Generální ředitel Medigus, Dr. Elazar Sonnenschein, koncem rozhovoru poznamenal: „Je nám potěšením, že můžeme uvést druhou generaci miniaturních kamer k jednorázovému použití, které pomohou k dalšímu pokroku v oblasti endoskopie“.

Nepřehlédněte:

Nejmenší kamera na světě má průměr jen necelý milimetr
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama