nastaveni-fsb-a-celkovy-vykon-pc
Hardware Článek Nastavení FSB a celkový výkon PC

Nastavení FSB a celkový výkon PC | Kapitola 6

Halen

Halen

28. 2. 2003 00:00 73

Seznam kapitol

1. Konfigurace a metodika testů 2. Sandra Memory 3. Syntetické benchmarky 4. Praktické testy 5. Herní benchmarky 6. Zhodnocení a závěr

Jistě jste si mnohokrát kladli otázku, jakým způsobem se projeví frekvence FSB na celkovém výkonu počítače. Vyšší frekvence zvyšuje výkon, to víme všichni. Účelem tohoto článku je ukázat sadou benchmarků jak moc. Experimentovat s frekvence FSB lze snadněji v případě platformy AMD. Procesory AMD mají možnost odemknutí násobiče nebo jsou již od výroby odemčené, z čehož vyplývá možnost změnit frekvenci sběrnice bez nutnosti celkového přetaktování procesoru. A právě na platformu AMD se zaměřím.

Reklama

Co říci závěrem. Podmínkou pro úspěšné experimentování s frekvencí FSB je bezpochyby kvalitní základní deska, pokud možno odemčený procesor, aby šel měnit násobič, a v neposlední řadě kvalitní paměti, umožňující provoz na takto vysokých frekvencích s "ostrým" časováním. Pokud se již rozhodnete k experimentování, pak pouze na vlastní odpovědnost. Výrobce negarantuje funkčnost svých výrobků při nestandardních provozních podmínkách. Nezapomínejte při takovýchto změnách vždy otestovat stabilitu systému. Výborným prostředkem je program Prime95, který odhalí i nestabilitu, která by se při běžném provozu nemusela vůbec projevit. Zajímavým zjištěním při testech je frekvence pamětí versus frekvence FSB. Ukázalo se, že nastavovat vyšší frekvenci pamětí, než je frekvence FSB, způsobí ztrátu výkonu systému jako celku. Ukázalo se, že nastavovat vyšší frekvenci pamětí, než je frekvence FSB způsobí ztrátu výkonu systému jako celku. Nelze však toto doporučení brát jako dogma, desky jiných výrobců nebo desky s jinými chipsety se mohou chovat jinak.

Eagle: Většina desek nabízí buďto pouze asynchronní režim (série VIA Apollo, čipsety Intel 8xx) nebo pouze synchronní (AMD-760, i440BX). Zde použitý nForce 2 používá při stejných frekvencích FSB a pamětí synchronní režim, zatímco v ostatních případech asynchronní. V případě synchronního režimu může řadič pamětí eliminovat prodlení způsobené vyrovnáváním frekvencí a přímo posílat data na FSB. Většina čipů toto ale neumí a vyrovnává frekvence i při stejné frekvenci FSB a pamětí (neumí obejít vyrovnávání bufferováním, což právě nForce 2 umí). Toto je také důvod, proč je u těchto čipsetů (např. VIA KT400) nejvhodnější použít co nejvyšší frekvenci pamětí, zatímco u nForce 2 je nejlepší synchronní režim.

Mezi testovacími programy se jako naprosto zbytečný ukázal test Sandrou. Arithmetic a Multimedia benchmark svůj výsledek nemění a nárůst propustnosti pamětí o 40-50% ostře nekoresponduje s výsledky ostatních, podstatně reálnějších testů, kde byl zaznamenán dle druhu benchmarku nárůst 4-15%. Pokud už vlastníte kvalitní komponenty, nenechte si ujít příležitost získat výkon "zadarmo". Hodně úspěchů s přetaktováním.

Halen

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama